2024. május 5. - Györgyi

Az egészségügyi tárca több ponton vitatja az ÁSZ-jelentést

Az egészségügyi tárca több ponton vitatja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentését, de tervezi a rákszűrő-rendszer átalakítását - erről az Egészségügyi Minisztérium szerdán közleményben tájékoztatta az MTI-t.
2008. augusztus 6. szerda 16:18 - Hírextra
A hátrányos helyzetű kistérségek szűrésének biztosítása érdekében új szűrőbuszokat állítanak munkába - írta a tárca. Új szűrési protokollokat vezetnek be: a méhnyakrák- és emlőszűrés mellett elindítják a vastagbél-, a szájüregi és a bőrgyógyászati szűréseket is. A háziorvosokat pedig ösztönzőrendszer kialakításával vonják be a szűrési rendszerbe.

A Népszabadság szerdai számában írt arról, hogy az ÁSZ jelentése csaknem minden ponton elmarasztalta a 2002-ben indult szűrőrendszert, megállapítva, hogy annak céljai biztosan nem teljesülnek. A jelentés szól például az informatikai rendszer alkalmatlanságáról, a nem hiteles adatokról, a vizsgálatokra kijelölt helyek minőségi problémáiról, az egészségügyi tárca elmaradt intézkedéseiről, illetve a tervezettől messze elmaradt részvételi arányról.

Az Állami Számvevőszék összességében azt állapította meg, hogy a szűrésekre fordított milliárdokat nem hatékonyan költötték el, a rendszer alapvető átalakításra szorul. A legnagyobb kudarcnak sokan azt tartják - maga az ÁSZ is -, hogy leállt a vastag- és végbéldaganatok szűrése, miközben évente ötezer ember hal meg ebben a betegségben - olvasható a lapban.

Mint a tárca reagálásában írta, nem minősíthető rosszabbnak például a hazai méhnyak-szűrővizsgálati rendszer az európainál pusztán azért, mert nálunk a szűrést orvos végzi, míg a nemzetközi gyakorlat szerint szakdolgozó, azaz védőnő. Megemlítik, hogy a védőnői mintaprogram kapcsán a védőnőket új feladatokba vonták be, az emlő- és méhnyakrák-szűréseket pedig országosan egyszerre vezették be, ami példa nélküli.
Egyáltalán nem biztos az sem - olvasható a tárca közleményében -, hogy az emlő- és méhnyakrák-szűrés esetében az arány messze elmaradt a tervezettől, hiszen nagyon sokan nem a szervezett szűrésen vesznek részt, hanem más intézménynél vagy magánorvosnál végeztetik el a vizsgálatot. Utóbbi két esetben azonban a vizsgálat ténye nem jut el az ÁNTSZ-hez a "szűkre szabott" uniós adatvédelmi szabályok miatt.

A minisztérium emlékeztetett arra is, hogy már 2006-ban megszüntette az ÁSZ által kifogásolt finanszírozási korlátokat a szűréseket követő kezeléseknél, valamint a daganatos betegek kezelésének sincs tvk-ja (teljesítményvolumen-korlát).

Az onkológiai területen megtörtént a centrumok kijelölése - olvasható a közleményben. Uniós forrásokból összesen 14 milliárd forint támogatást fordítanak a korszerű regionális onkológiai hálózat kialakítására, továbbá ősszel írják ki az ezzel kapcsolatos pályázatot, 7 milliárd forint értékben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását