2023. június 2. - Kármen, Anita

Rákszűrés: teljes átalakítás?

Teljes átalakítás várható a rákszűrési rendszerben az Állami Számvevőszék jelentése nyomán - olvasható a szerdai Népszabadságban.
2008. augusztus 6. szerda 06:37 - Hírextra
A cikk szerint a számvevőszék jelentése csaknem minden ponton elmarasztalta a 2002-ben indult szűrőrendszert, megállapítva, hogy annak céljai biztosan nem teljesülnek. A jelentés szól például az informatikai rendszer alkalmatlanságáról, a nem hiteles adatok, a vizsgálatokra kijelölt helyek minőségi problémáiról, az egészségügyi tárca elmaradt intézkedéseiről, illetve a tervezettől messze elmaradt részvételi arányról.

Az Állami Számvevőszék jelentése összességében azt állapította meg, hogy a szűrésekre fordított milliárdokat nem hatékonyan költötték el, a rendszer alapvető átalakításra szorul - írja a napilap.

A program koordinálásával megbízott ÁNTSZ szerint egyes részekben téved a számvevőszék. A tiszti főorvos a lapnak azr mondta, a szűrésekre elköltött összeg nem kidobott pénz, de sem ők, sem az ÁSZ nem juthatnak betegkövetési adatokhoz, így nem tudható, mi történik például egy-egy eredményes szűrés után.

A legnagyobb kudarcnak sokan, de maga az ÁSZ is azt tarja, hogy leállt a vastag- és végbéldaganatok szűrése, miközben évente ötezer ember hal meg ebben a betegségben - olvasható a Népszabadságban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását