2024. április 27. - Zita

Költségvetési hiány az önkormányzatoknál

Az ellenőrzött önkormányzatok 20-40 százalékánál talált a tervezettől eltérő költségvetési hiányt az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A szervezet 167, különböző területi szintű önkormányzatnál végezte el a 2006. év gazdálkodásának ellenőrzését, az erről készíte
2008. augusztus 5. kedd 13:58 - Hírextra

Az ÁSZ a megyei, a megyei jogú városi, kerületi városi, nagyközségi és községi önkormányzatoknál folytatott ellenőrzése során figyelemmel kísérte a 2006-ot megelőző évek pénzügyi-gazdasági folyamatait is.

A jelentés szerint a megyei, megyei jogú városi, kerületi és városi önkormányzatok mintegy kilencven százaléka nem biztosította a 2004, 2005 és 2006-os években a tervezett bevételek és kiadások egyensúlyát, tehát költségvetési bevételeik nem nyújtottak fedezetet a kiadásokra.

Az ellenőrzött önkormányzatoknál a működési célú költségvetési kiadások csökkentése érdekében intézmények összevonásáról, átszervezésekről, átadásokról döntöttek.

Az önkormányzatok ötöde 2007-ben deviza alapú, hosszú lejáratú változó kamatozású kötvényt bocsátott ki. Ezzel összefüggésben az ÁSZ arra figyelmeztetett, hogy az árfolyamváltozás, valamint a változó kamatmérték miatt a kötvénykibocsátás kockázatot jelent.

A számvevőszék vizsgálata szerint az európai uniós források igénybevételére a szabályozottság terén a megyei, megyei jogú városi, kerületi és városi önkormányzatok kilencven százaléka nem készült fel eredményesen 2004-2006 között.

Így például nem rendelkeztek a pályázatkészítés, a forrásokkal támogatott fejlesztés lebonyolítási feladatairól és felelőseiről, továbbá nem szabályozták a pályázatok koordinálásával összefüggő feladatokat.

Minden második vizsgált önkormányzat elmulasztotta a nem normatív módon nyújtott céljellegű támogatások, valamint a nettó ötmillió forintot meghaladó értékű árubeszerzések, beruházások, vagyonhasznosításra vonatkozó szerződések közzétételét, annak ellenére, hogy ezt törvény rögzíti.
Az ÁSZ a korábbi ellenőrzések során tett javaslatok végrehajtásának elmulasztása, valamint a gazdálkodási, ellenőrzési feladatok hiányos szabályozása és elvégzése miatt tizenkét önkormányzatnál felelősségre vonást kezdeményezett. További hét önkormányzatnál ezt azért nem tette meg, mert az érintett munkaviszonya időközben megszűnt.

Az elmúlt évben 3.194 helyi önkormányzat működött Magyarországon. A jogszabályokban rögzített feladatokat 41 ezer köztisztviselő és 391 ezer teljes munkaidőben foglalkoztatott közalkalmazott végezte el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását