2024. április 28. - Valéria

ÁSZ-jelentés

Párhuzamosságok és összehangolatlanság jellemző az egészségügyi és szociális ellátórendszer ápolási, gondozási tevékenységére - derült ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) MTI-hez csütörtökön eljuttatott jelentéséből. Az ápolás, gondozás valamennyi eleme megta
2008. július 31. csütörtök 19:25 - Hírextra
Az ÁSZ szerint a két ágazatot érintő közös kapacitásszervezés igényét támasztja alá az is, hogy a szociális és egészségügyi intézmények tulajdonosai nagyrészt ugyanazon önkormányzatok, amelyknek feladata az ellátások megszervezése.

Az egészségügyi ellátórendszer strukturális problémáinak, területi egyenetlenségeinek megoldásában az egészségügyi közszolgáltatások biztosításáért felelős szervezetek között nem volt olyan szereplő, amelynek feladata az egészségügyi ellátások térségi tervezése és összehangolása lett volna.

Hiányoztak az egymáshoz illeszkedő ágazati szakmai programok, fejlesztési stratégiák, az együttműködés szervezeti keretei, a kórházak szakmai programjai, fejlesztési elképzelései és a térségi egészségügyi programok közötti kapcsolat esetleges, kidolgozatlan volt - áll a közleményben.

Az otthoni szakápolást végző szolgáltatások finanszírozására a fekvőbeteg-ellátáshoz képest csak egy százalékot fordított az Egészségbiztosítási Alap és az igények ellenére az ország egyes térségeiben még egyáltalán nincs ilyen ellátás.

Az egészségügyi, szociális intézményekben folyó költségigényesebb ápolás, gondozás nagyobb arányt képviselt az ellátásokban, mint a települési önkormányzatok által megszervezendő szociális alapszolgáltatások, vagy az Egészségügyi Alap által finanszírozott házi szakápolás. Kórházi ápolási osztályok, ápolási otthonok kialakítása szerepelt ugyan a programokban, azonban a megvalósításhoz szükséges források nem álltak rendelkezésre.

A tájékoztatás szerint az elemzések a struktúraátalakítás igényét, főbb irányát megfogalmazták, de a változtatások szakmai összetételére, várható hatásaira és célszerű megvalósítási ütemezésére nem tértek ki. Az ápolási rendszer egységesítésének soron kívüli feladatairól szóló jogszabály az érintett tárcáknak hatásvizsgálat, és - a további intézkedésekről - előterjesztés készítését írta elő, amelynek végrehajtása a rendelkezésre álló idő alatt nem hozott értékelhető eredményt.

Az ápolási és a krónikus utókezelő osztályok finanszírozása a kapacitások (a finanszírozott ágyak átlagos számának) 31 százalékos bővülése mellett a 2003. évi 8,4 milliárd forintról 2007-re 14,5 milliárd forintra (72,9 százalékkal) növekedett, javult a költségek fedezettsége, de a ráfordításokat az Egészségügyi Alap finanszírozása és a térítési díj együtt sem fedezte.

Az egészségügyi ellátórendszer átalakítása körüli viták, bizonytalanság is megnehezítette a közép- és hosszú távú stratégia kialakítását.

Az ÁSZ javaslatot tett a kormánynak, hogy számoltassa be az egészségügyi, a szociális és munkaügyi minisztert az ápolási rendszer egységesítésének soron kívüli feladatairól szóló kormányhatározat végrehajtásáról, határozza meg az ápolási feladatok egységes rendszerének megteremtése, a rendszerben meglévő átfedések kiszűrése, az e célra fordított erőforrások ésszerű és átlátható felhasználása, valamint a szociális és egészségügyi feladatok összehangolása érdekében a tárcák által elvégzendő feladatokat - áll a péntektől a www.asz.hu portálon megtalálható jelentésben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását