2024. május 2. - Zsigmond

Több helyet a civileknek!

Milyen értékek mentén fejlődött a demokrácia a rendszerváltás óta? Mi volt a civilek szerepe; hogyan erősítették a demokráciát? - elsősorban ezekre a kérdésekre keresi a választ az a nemzetközi program, melyet a Partners for Democratic Change Internationa
2008. február 5. kedd 09:45 - Hírextra
A program egyik eleme volt az a hazai fórum, melyen 20 civil szervezet képviselői találkoztak, hogy megosszák egymással tapasztalataikat. Itthoni szervezője, a Partners Hungary Alapítvány (PHA) úgy választotta ki a meghívottakat, hogy minél több tevékenységi területen képviseljék a magyarországi civil szektort.

- Milyen kép festhető a mai magyar civil szektorról? - erről beszélgettünk a fórum néhány résztvevőjével a közelgő Civilek Világnapja kapcsán.

- A rendszerváltás idején tapasztalható általános lelkesedés mára jócskán alábbhagyott. Alig vannak közös értékeink, azokat is - mint például a felelősség, a befogadás, az együttműködési hajlam - inkább kívánalomként sikerült megfogalmazni - - bocsátotta előre Sebhelyi Viki, a projekt vezetője a fórumon elhangzottak összegzéseként.

Szót kért Deák Éva, a PHA ügyvezető igazgatója is.

- A plénum témái közül az egyik alapkérdés volt: "Hogyan látja a hazai civil szervezetek szerepét a hazai demokratikus átalakulásban?". A résztvevők megemlítettek ugyan egy-két nagy nemzetközi, vagy nemzetközi kezdeményezéssel megalakult hazai civil szervezetet, de magát a szektort nem tartották meghatározó szereplőnek. Kétségtelen, hogy a civilek érdekképviseleti képessége nem túl erős, a szervezetek alultápláltak, gyengén támogatottak, a szektor szétforgácsolt.

Herbai István tréner - aki több, mint egy évtizede dolgozik a civil szféra erősítésén, a nehézségek mégsem kedvetlenítik el - úgy vélte:

- Vannak reményt keltő tapasztalatok. Rendeztünk már számos szervezetfejlesztő programot, mely belső átalakulásokat indított el hazai civil szervezetek életében.

- A Partners Hungary Alapítvány demokrácia-technikákat ad át, melyekkel a civil szervezetek közötti együttműködés fejlődéséhez, végső soron a demokrácia erősítéséhez szeretne hozzájárulni - tette hozzá ehhez Sebhelyi Viki. - Tanulni kell a demokráciát, az ezzel kapcsolatos tudatosságot. Alternatív konfliktus-kezelési módszereket szeretnénk átadni, melyek egy harmadik, semleges fél bevonásával képesek kimozdítani a holtpontra jutott párbeszédeket.

- Szükség is van ezekre - erősítette meg a hallottakat Deák Éva. - Az aktuálpolitikai helyzet a megegyezés, a konstruktív együttműködés ellen hat, lassítja azt. Ha a politika nem tud irányt váltani bizonyos társadalmi célok érdekében, ha nem kezdődik el egy közös stratégiai tervezés, gazdaságilag sem tud előre jutni az ország. Nagyon nehéz továbblépni, mindenesetre vannak már példák. Elindultunk a professzionálódás irányába: a civil szervezetek rákényszerülnek, hogy meghatározzák, kik ők, hol helyezkednek el a társadalomban, mik a céljaik, kialakítsák saját stratégiájukat és együttműködéseket kezdeményezzenek közös értékek és érdekek mentén. A formálódó érdekszövetségek között erősödő együttműködési hajlandóságot tapasztalunk. Lassan már a kamaszkorba lépünk.

- Az "EU demokráciaépítés az aktív civil kezdeményezések tapasztalataira építve" elnevezésű nemzetközi projekt a helyzet felmérésen túl ajánlásokat fogalmaz meg a demokráciaépítéssel foglalkozó uniós politikai döntéshozók számára is - tudatta Sebhelyi Viki. - A javaslatok között szerepel például, hogy be kell vonni a civileket a döntéselőkészítés folyamatába, és komplex programokat kell kidolgozni. Az állami szektornak is ki kell alakítania egy átgondolt stratégiát a civilekkel szemben. A jelenlegi, projekt-alapú támogatási rendszer nem ebbe az irányba mutat.
A Nemzeti Civil Alapprogram például, támogatási stratégia híján, kissé tanácstalanul, mindenkinek igyekszik adni egy kicsit - magyarázta Deák Éva. - Mindamellett sok civil szervezet állami feladatokat lát el, amiért normatív támogatásban részesül. Az Európai Uniós pályázati források is - minden nehézség ellenére - komoly lehetőségeket rejtenek a szektor fejlesztésében.
Az együttműködésnek nem csupán a civil szférán belül kellene megvalósulnia; elkerülhetetlen, hogy valamennyi szektor, az állami, az üzleti és a civil is összefogjon. Szerencsére egyre többször tapasztalom ennek felismerését, erre is vannak már példák. Egy külföldi tulajdonú nagyvállalattal együttműködünk például társadalmi felelősségvállalás stratégiájuk kialakításában, de sok pozitív tapasztalatunk van önkormányzatokkal, kistérségi társulásokkal, regionális fejlesztési ügynökségekkel. Meg kell tanulnunk odafigyelni egymásra, és együttműködni - hisz csak így lehet közösségben élni. A lényeget a leginkább célratörően a fórum egyik résztvevője fogalmazta meg: "Minden egyes generáció minden tagját tanítani kell a demokráciára, nemcsak elméleti szinten. A közösségben való részvételnek mindennapivá kell válnia, mint a fogmosásnak."

Stern Gabriella
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását