2024. április 24. - György

Irányítani a jövőt - exkluzív portré beszélgetés Balsai Istvánnal – II. rész

Balsai Istvánnal készített beszélgetésünk második részében a politikában eltöltött éveket idézzük fel. Milyen volt az Ellenzéki Kerekasztal lovagjának lenni, majd átélni az MDF bukását? S persze miért maradt el a tavaszi nagytakarítás, miért viaskodunk a
2008. január 20. vasárnap 15:58 - Constantinovits Milán
A múlt sötét erői

Visszatérve az 1988-1990 közti időkre: ez nagyon izgalmas periódus volt, még az államhatalommal szembehelyezkedő csoportosulások között sem alakult ki mindig egyetértés. Az SZDSZ néha keményebben is bírálta a régi rezsimet, mint a fórumosok. Ön milyen kapcsolatot ápolt a liberálisokkal?

Az SZDSZ-t megelőzte a Független Jogász Fórum. Abban benn volt Sólyom Lászlótól Kónya Imrén át Tölgyessy Péterig mindenki. Én is, ám 1988 őszén bejelentettem, hogy az MDF-ben folytatom. A Fórum akkor orkánszerű jelenség volt, mindenkit magával ragadott. Az SZDSZ '88 őszén még csak formálódott. A hozzá, és a Szabad Kezdeményezések Hálózatához kapcsolódó történetek meglehetősen túlzóak, kiszínezettek. A demokratikus ellenzék szamizdat irodalmat terjesztő maroknyi csapata igen távol állt tőlünk, így nem volt kérdéses nekem sem, hogy hová lépek be. Ennek ellenére, vagy épp emiatt azokon a tárgyalásokon, ahol közösen vettünk részt velük minden alkalommal törekedtünk a közös álláspont kialakítására. Ez egészen a szabad választásokról szóló megállapodás aláírásáig kitartott, amit aztán épp az SZDSZ nem írt alá. Ezt követte a négyigenes népszavazás, amihez az MDF nem jól állt hozzá, és ami hozzájárult a liberálisok megerősödéséhez.



A választások mégis fórumos győzelemmel zárultak.

A voksolás kimenetele nem volt kétséges, fölcsuszamlásszerű győzelmet arattunk. Az SZDSZ a második legerősebb parlamenti párt lett, de soha, egy percre sem jutott eszünkbe, hogy koalícióra lépjünk velük.

Az 1990-es választási eufória hamar elmúlt, és jöttek a belső gondok: a gazdasági nehézségek, majd a taxisblokád...

Az MDF útja 2002 után
A 2002-es országgyűlési választáson a Fidesz-szel közös listán indultak és több mint 41%-ot értek el, de a választást elveszítették. Az MDF országgyűlésbe jutott 24 képviselője önálló frakciót alakított. Időközben a párton belül szakadások jelentek meg, és több képviselőt törvénytelenül kizártak a frakcióból. Emiatt jogerősen 10 millió forint kártérítésre kötelezték az MDF-et 2007. június 26-án. 2005. április 2-án egyesülési egyezményt írtak alá a korábban a pártból kivált MDNP-vel.

Az MDF a 2006-os országgyűlési választáson önállóan indult, és az első fordulóban 5,04%-os eredménnyel bejutott a parlamentbe, mely révén 1994 óta először képes volt egyedül bekerülni az Országgyűlésbe. Az MDF mindkét nagy párttól távolságtartó politikával próbált eredményes lenni, ennek központi eleme volt, hogy sem Gyurcsány Ferencet, sem Orbán Viktort nem segítik kormányra. Ez a két forduló között főleg utóbbi irányában mutatkozott meg, amikor elutasította a Fidesz közeledését. Ennek hatására a baloldali szavazótáborban nőtt, a jobboldali szavazótáborban viszont csökkent népszerűsége. A két párt viszonya azóta jelentősen romlott.

(forrás: Wikipedia.hu)
Az nyílt ellenforradalmi lázadás volt! Mondanám, ha kommunista lennék... (nevet, majd elkomolyodik) Sajnos ez az akkor köztársasági elnök hathatós támogatásával, és az SZDSZ nyílt bíztatásával zajlott, ami páratlan a kelet-közép-európai politikatörténetben. A legitim, első, szabadon megválasztott kormány létjogát próbálták megkérdőjelezni. A csendes többség szerencsére magára talált, és tömegek vonultak Lezsák Sándor vezetésével békés tüntetés formájában a hídfőkhöz. A kormány egyfolytában ülésezett, Antall József pedig kórházban volt éppen. Éreztük, hogy a fele sem tréfa. Ha nem jön létre a megállapodás, a taxisok nem sok jóra számíthattak volna: közeledett Halottak Napja, és az embereknek elegük volt a települések életét, az ország közlekedését megbénító tiltakozókból. Ezt a taxisok is belátták, és törekedtek a megegyezésre. Utólag visszatekintve ez az egész akció talán egy puccsként is felfogható, amely szervezettséget tételezett fel. Nem is annyira a parlamenti ellenzék részéről, hanem a múlt sötét erőinek az akkor még pozícióban, és komoly infrastruktúra birtokában lévő tagjaitól. A fegyveres erők, az akkori titkosszolgálati hálózat, a rendőrség: gondoljunk csak bele, akkor alig néhány hónappal voltunk túl a rendszerváltáson!

Az elmaradt tavaszi nagytakarítás

Kicsit továbblépve az Antall-kormányt később is érték bírálatok. Sokan kifogásolták, hogy a múlt erői átmenthették a gazdasági életben és a médiában megszerzett pozícióikat 1990 utánra is.

A médiát azt elismerem, az hiba volt. De sajnos mindenütt így történt a térségben...

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását