2024. április 29. - Péter

Perbe fogott civilek

Perbe fogták a Pusztazámorra tervezett szennyvízkezelő-szárító és égető ellen sikeresen fellépő civileket. Az Utilis Kft jó hírnév megsértése miatt perelte be a tervezett mű ellen fellépő civilek három meghatározó alakját.
2007. november 7. szerda 12:16 - Hírextra
A Pusztazámori ügy lényege, hogy az Utilis Kft. szennyvíziszap szárító és égető építésében kívánt – kezdeményezőként – szerepet vállalni. Az ellenzők úgy ítélték meg, hogy a településen lévő regionális hulladéklerakó már elég áldozat volt a település részéről, és nem kívántak a településen újabb környezetterhelő üzemet látni. Az ügyből népszavazás lett, amelyen érvényes és eredményes szavazás után a település lakói elutasították a tervezett üzemet. A cég ezt követően perelte be a civileket, jó hírnév megsértése miatt.

A Hulladék Munkaszövetség – elfogadva azt, hogy mindenkinek joga van hírneve megvédéséhez – aggasztónak tartja a per tényét. A demokrácia lényegéhez tartozik a civil részvétel, a lakosság bevonása a döntéshozatali folyamatba és a véleménynyilvánítás szabadsága. Amennyiben a lakosság úgy érzi, hogy véleménynyilvánítása nem teljes mértékben szabad – a perbe fogás veszélye fennáll – úgy kevésbé fogja véleményét kifejteni, és csorbul a demokratikus működés.
Pusztazámor mellett, a szentgotthárdi égetős-ügyben is perbe fogták a civileket – akik a kiszámíthatatlanság és a nagy költségek miatt peren kívüli megegyezésre kényszerültek. Hasonlóképpen a Nyergesújfalura tervezett hulladékégető cementgyár ellen, valamint a Hajdúböszörménybe tervezett égető ellen fellépő civil szervezetek tagjait is perrel fenyegették. A perbe fogottak között gyakran hátrányos helyzetű, de a közösségért kiálló embereket találunk, akik a per költségeit nem tudják vállalni. Joggal érezhetik, hogy nem a jó hírnév az alapkérdés, inkább arról van szó, hogy el akarják riasztani őket a társadalmi szerepvállalástól.
A kereset megítélésének dolga a független magyar bíróságé. Az eddigi precedens értékű döntések és az Alkotmánybíróság jogértelmezése szerint azonban az ilyen ügyekben a fő kérdés az, hogy a kifogásolt szövegrészek vajon véleménynyilvánítások voltak-e, vagy sem. Amennyiben, igen, úgy a bíróság azt vizsgálja, hogy a vélemény indokolatlanul sért-e, hiszen a Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van arra, hogy közérdekű ügyekben megszólaljon, ha nem sért másokat. Ez a jogértelmezés azért is nagyon fontos, mert ellenkező esetben konkrét bizonyítékok nélkül gyakorlatilag nem lehetne nyilvánosan felszólalni egy ilyen közérdekű ügyben.
A konkrét ügyben a független magyar bíróság döntése előtt nem kívánunk közvetlenül állást foglalni, de azt tartanánk szerencsés megoldásnak, ha a cég a peres út helyett tárgyalásokkal próbálná meg a nehezményezett kérdéseket tisztázni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását