2024. május 3. - Tímea, Irma

Ma jön ki a Fidesz programja

Dinamikus gazdasági növekedés, tartós államháztartási egyensúly, célzott adócsökkentés, valamint aktív állami szerepvállalás a gazdaságban és a közszolgáltatásokban - ezek az alapelemei a Fidesz programjának, amelyet szombaton mutatnak be a párt vezetői.
2007. december 8. szombat 07:40 - Hírextra
Navracsics Tibor frakcióvezető koordinálta az Erős Magyarország címet viselő dokumentum elkészítését; a dokumentum alapja az a Jövőnk vitairat, amit négyhónapos konferenciasorozat után fogadott el a Fidesz kongresszusa idén májusban.

A két munka abban eltér egymástól, hogy míg a vitairat inkább diagnózist akar adni az ország állapotáról, és általánosságban határozza meg a Fidesz álláspontját az igazságosság, az életminőség, a közszolgáltatás és a versenyképesség témakörében, addig az Erős Magyarország program szakpolitikákra lebontva jelöli ki párt célkitűzéseit, néhol konkrét intézkedéseket is említve.

Nemzeti, demokrata, versenypárti és szociális - a frakcióvezető a Jövő visszahódítása címet viselő előszavában így határozza meg az új jobboldalt és programját, ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy Magyarország "újjáépítéséhez" mindenekelőtt helyre kell állítani a nemzet egységét, vagyis összefogásra van szükség.

A 94 oldalas program első, és egyben legnagyobb terjedelmű fejezete foglalkozik a gazdaságpolitikával, amelynek középpontjába a Fidesz a dinamikus növekedést és a foglalkoztatás növelését állította.

Az ellenzéki párt eddigi álláspontjának megfelelően adócsökkentést szorgalmaz ebben a programban is, de nem használja a radikális adócsökkentés fogalmát, és nem nevez meg konkrét százalékokat és kulcsokat sem, hanem célzottan végrehajtott adócsökkentésről, az élőmunkát terhelő adók és járulékok mérsékléséről, elviselhető mértékű adókulcsokról, kiszámítható gazdasági jogszabályokról és az adóbürokrácia egyszerűsítéséről ír. (Az adócsökkentésről a Fidesz 2006-os választási ígéreteihez képest már a Jövőnk vitairat is óvatosan fogalmazott. Akkor ezt írták: mivel a szocialista újraelosztáson alapuló gazdaságpolitika eladósította Magyarországot, korlátozott lehetőségei vannak az adócsökkentésnek, így első lépésben az adórendszeren belüli szerkezeti átalakításokat kell megtenni, második lépésben pedig - a gazdasági növekedés és az államháztartási helyzet függvényében - szükség van a vállalkozások adóterheinek jelentős csökkentésére.)

A program a tartós egyensúly érdekében szükségesnek tartja az államháztartás reformjának végigvitelét, a költségvetés átláthatóságának és hitelének helyreállítását. A kormánynak először saját portáján kell rendet tennie, és csak azután kérhet újabb áldozatot a polgároktól - szól az indokolás.

A legnagyobb ellenzéki párt kiáll az euró mielőbbi bevezetése mellett, de arra is rámutat, hogy elemzők szerint Magyarország az új EU tagok közül várhatóan utolsóként, csak 2014-ben térhet át a közös fizetőeszközre.

A Fidesz kormányra kerülése esetén aktív állami szerepvállalást ígér, amely gazdaságpolitikai eszközökkel befolyásolja a piaci folyamatokat. Ide tartozik az is, hogy a Fidesz a közüzemi szolgáltatásoknál fenntartaná a hatósági átszabályozás jogát a fogyasztók védelmében, valamint állami kézben tartaná a vasutat, illetve új Széchenyi-tervvel segítené a kis- és középvállalkozásokat.

Az egészségügyi és oktatási részben a dokumentum kiáll az állam felelőssége, valamint a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlése mellett, de nem szerepel benne a több-biztosítós rendszer éles bírálata, amit az utóbbi időben sokszor fejtettek ki a Fidesz politikusai. Erről a témáról a program azt írja, hogy a biztosítási rendszer fejlesztése a következő kormányzati ciklus egyik fő feladata lesz. "A Fidesz támogatja a kiegészítő biztosítások újabb formáinak megjelenítését, de nem fogunk a magyar egészségügyre ki nem próbált rendszereket erőltetni" - áll a programban, amely szerint az egészségügyi ellátás mindenkinek állampolgári jogon jár. Az önálló baleset-biztosítás létrehozásával a munkaadókat érdekeltebbé lehet tenni a biztonságos munkahelyek kialakításában.

Az egészségügyi intézmények ügyében a párt álláspontja alapvetően az, hogy "a kórházak nem eladók", a fekvőbeteg-ellátásban az önkormányzati tulajdon legyen meghatározó, de kapjanak egyre hangsúlyosabb szerepet a nonprofit alapon működő szervezetek is. A Fidesz szerint az olcsóbb egészségügyi ellátási formákat kell előtérbe helyezni.

A fideszes körökben meglévő véleménykülönbségeket jelezheti ugyanakkor, hogy a korábban "Utolsó Figyelmeztetés", most Reakció címmel megjelenő havilap szeptemberben publikált "kormányprogramjában" - amely a frakcióvezető előszavához hasonlóan a Jövő visszahódítása címet viseli - igent mond a vizitdíjra és a kórházi napidíjra, és a tb-kasszát kivéve elfogadhatónak tartja a magántőke térnyerését az egészségügyben, szabályozott keretek között.
A szociálpolitikára áttérve a Fidesz a programban a választható családbarát adózás megteremtését és a gyerekek után járó adókedvezmény rendszerének helyreállítását ígéri. A nyugdíjasoknak a Fidesz azt üzeni, hogy hosszú távon, legalább két évtized alatt akarja meghatározni a nyugdíjkorhatárt, de cél, hogy a 40 évet ledolgozó nők életkoruktól függetlenül nyugdíjba mehessenek.

A Fidesz rendpárti programot hirdet, amelynek része, hogy a rendőrség, a határőrség, a katasztrófavédelem és a tűzoltóság összevonásával új rendvédelmi szervet állítanak fel, amelyet önálló minisztérium felügyel.

A program szombati bemutatóján Navracsics Tibor és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is beszédet mond majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását