2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Ötpárti az EU-elnökségről

Az Országgyűlés Európai ügyek bizottsága jövő heti ülésén várhatóan áttekinti Magyarország 2011-ben esedékes EU-elnökségével kapcsolatos humánpolitikai irányelveket; a szerdai ötpárti egyeztetésen döntés született arról, hogy megalakul egy felkészítést se
2007. november 28. szerda 16:00 - Hírextra
A koncepcióról kormánydöntés is születik, ezt előzi meg az Európai ügyek bizottságának jövő heti kibővített ülése - mondta Göncz Kinga az ötpárti egyeztetést követően.

A külügyminiszter közölte: a mostani egyeztetésen áttekintették, hogy a jelenlegi struktúrák mennyire felelnek meg a 2011-es EU-elnökség jelentette kihívásnak. Göncz Kinga hangsúlyozta: az európai reformszerződésnek mielőbb az Országgyűlés elé kell kerülnie. Mint mondta, a kormány december 14-én vagy 15-én nyújtja be a parlamentnek a szerződés ratifikálásáról szóló javaslatot.

Örülnénk, ha Magyarország az elsők között ratifikálhatná a dokumentumot. Ehhez az kellene, hogy az előterjesztés ha lehet, még decemberben kerüljön az Országgyűlés elé - fogalmazott Göncz Kinga.

Az Európai Unió tagországainak vezető képviselői december 13-án Lisszabonban írják alá a reformszerződést, amely a mélyebb uniós együttműködéshez és a további bővítéshez egyaránt szükségesnek ítélt változtatásokat végzi el a sok elemében még hat országra szabott intézményrendszeren. A megállapodás egyebek között uniós elnöki poszt létesítését, az eddiginél nagyobb befolyású külügyi főképviselői pozíció megteremtését, az alapjogok szerződésbe foglalását tartalmazza.

Navracsics Tibor tájékoztatása szerint az egyeztetésen döntés született arról, hogy az Országgyűlés Európai ügyek bizottsága létrehoz egy ötpárti munkacsoportot, amely a felkészülési folyamatban a pártok közötti együttműködést, az Országgyűlés és a kormány közötti együttműködést fogja koordinálni.

A Fidesz frakcióvezetője elmondta: azért kezdeményezték az ötpárti egyeztetést, mert nem lehet tudni, 2011-ben ki lesz kormányon. Hozzátette: fontos, hogy olyan megállapodás szülessen a parlamenti pártok között, amely kijelöli az együttműködés kereteit a 2011 első felében esedékes magyar EU-elnökség témájában.

Fontos, hogy konszenzus legyen a felkészülési folyamatban, olyan, ami minden párt egyetértését bírja - fogalmazott. Navracsics Tibor szerint a 2011-ben kormányon lévő pártnak fontos lesz, hogy egy olyan felkészülési folyamatot tudjon maga mögött, amelyben maga is részt vett, és szempontjai megjelennek.

Navracsics Tibor korábban azt mondta, 2011 januárjától júniusáig közel 2000 értekezletet, tanácskozást, csúcstalálkozót kell rendeznie Magyarországnak, így az EU-elnökség minden tekintetben, a diplomáciától a közlekedésen át az idegenforgalomig nagy kihívást jelent Magyarország, illetve a magyar kormány számára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását