2024. április 29. - Péter

Dávid: beismerő vallomásként őszintének tűnnek

Dávid Ibolyát kérdeztük a haláladóról, Gyurcsány Ferenc hét pontos tisztasági csomagjáról, s mindemellett a Tisztelet Társaságával kapcsolatban Rogán Antal, a Lakiteleki évforduló kapcsán Csurka István került szóba.
2007. október 4. csütörtök 16:17 - Tálos Lőrinc

Régóta szorgalmazzák az örökösödési illeték eltörlését. A különböző választási kampányokban rendre egyetértés mutatkozott a pártok között ebben a kérdésben. Álláspontjuk szerint miért nem sikerült az erről szóló döntést eddig tető alá hozni?


2003 óta dolgozunk az MDF-ben a haláladó eltörléséért. Nagyon bíztatónak mutatkozott, hogy 2004 májusában az Európa Parlamenti választások kampányhajrájában szinte minden párt úgy nyilatkozott - például a kampányt lezáró tv-vitában - hogy támogatni fogják a javaslatunkat, nyújtsuk be. Benyújtottuk, nem támogatták. 2006-ban, a két nagy párt által folytatott ígéretversenyben kapós lett az MDF törvényjavaslata. Az MSZP is úgy nyilatkozott, hogy látnak esélyt a haláladó eltörlésére, és a FIDESZ programjába is bekerült. Öt képviselőn múlott, hogy nem így lett. Azóta azonban változott a világ, vannak nemzetközi példáink. Két nagy vita zajlik ma Európában a haláladóról, az egyik Németországban, a másik egy konzervatív program kapcsán Angliában. Két olyan vezető európai konzervatív párt kongresszusán vettem részt ezen a héten, a hol a komoly szakmai és politikai vita folyt a haláladó eltörlésének szükségességéről. Abban az érvelésben az MDF álláspontja tükröződött vissza, hogy erkölcsileg elfogadhatatlan. Egyszer már adózott vagyonból összejött vagyont adóztat újra, és pont a legnehezebb pillanatokban, amikor egy haláleset egyébként is nehezíti egy család életét. Nem csak erkölcsileg elfogadhatatlan, de nagyon sok érv hangzott el amellett, hogy a gazdasági fellendülést akadályozza, hiszen a megtakarítások ellen hat. Németországban kutatások folytak arra, hogy a kis és középvállalkozások esetén hogy fogja vissza a gazdasági fellendülést. Egyetértettünk Angela Merkel kancellárasszonnyal és David Cameronnal a Konzervatív Párt elnökével abban, hogy országainkban el kell törölni a haláladót. Minden európai országban ma arról folyik a vita, hogy hogyan lehet az adóreformmal a versenyképességet előidézni az országaikban.

Programjukban a jövedelemadók csökkentése, a fogyasztási, forgalmi és vagyonadók növelése szerepel. Az örökösödési illeték klasszikus vagyonadóforma, hogyan fér össze az eltörlése a programjukkal?

A teljes magyar adórendszert kell megreformálni. Ezért fogalmaz a mi programunk úgy, hogy az élőmunkát érintő túladóztatást kellene megszüntetni, és a fogyasztási, vagyoni típusú adókat kellene hangsúlyosabbá tenni. Az ország farkasszemet néz a korrupcióból, a feketemunkából, a tisztességtelen forrásból szerzett vagyonokkal. Azok az emberek akik így szereztek vagyont, nem fizettek személyi jövedelemadót, azok az emberek vagyonos házakban élnek, dolgoznak. És mindaddig, amíg ezt az igazságosabb helyzetet tapasztaljuk, hogy a vagyoni típusú és a fogyasztási típusú adók legyenek hangsúlyosak, ne a bérünket terhelje súlyosan, nyomorítsa el a befektetésünket az adórendszer, mi semmilyen adóemelést nem fogunk megszavazni. Mi egy átfogó adórendszerhez vagyunk partnerek.

Milyen vagyonadóformákat támogatnak az örökösödési illeték helyett?

Már most is vannak vagyoni adók. Az önkormányzati adónemben kiszabható, ingatlanokat, nyaralókat érintő, kommunális adók és egyebek, csak egy nagy káosz van ezen a téren. Ezt kellene egy átfogó adóreformmal egyszerűsíteni.

A törvénytervezetüket elutasítók részéről felmerült, hogy az örökösödési illeték eltörlésének előfeltétele az ingatlanadó bevezetése. Önök támogatnának egy általános ingatlanadót, mint vagyoni adót?

Én egy teljes adóreformot támogatnék. Meg kell nézni, hogy ha a jövedelmünket, a bérünket nem sújtja hónapról-hónapra olyan mértékű adó amivel ma szembenézünk, hanem van egy egykulcsos adó, akkor e mellett milyen fogyasztási vagy vagyonadóforma az, ami egy polgári demokráciákra jellemző adórendszert képes kialakítani Magyarországon. Az a néhány középosztálybeli ember aki az adójából eltartja az országot, az tovább már nem terhelhető. Más módszereket kell találni, ha a középosztály egyharmada, ezzel a préspolitikával elindul a lecsúszás és az elszegényedés irányába, az visszafordíthatatlan folyamat lesz. Nem a még adóztatható emberek túladóztatásán kell gondolkodni. Hanem egy sokkal nagyobb spektrumba kiszélesíteni az adózók körét. És igazságosabbá kell tenni, például a nagy vagyonok adóztatásával. Amit most láttam Blackpoolban, az angolok 1 millió fontra emelték fel az örökösédési adó határát. A német modell is egy plafont szeretne húzni, hogy a legvagyonosabbakat ez ne érintse, egyébként a normális életvitelhez szükséges vagyonok esetében minkét ország nyitott a haláladó eltörlésére.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását