2024. május 16. - Mózes, Botond

Nincs igazi reform

Öt éve próbálja elhitetni a baloldali kormányzat, hogy az adóreform már itt van a küszöbön és mindjárt belép, ám a most beterjesztett adótörvény-módosító csomag is csak toldozás, foldozás - mondta Herényi Károly sajtótájékoztatón szerdán Veszprémben.
2007. október 4. csütörtök 07:03 - Hírextra

Szó nincs egyszerűsítésről, hiszen (járulékokkal együtt) ötvenkétféle adónemet fizetünk; a miénknél komplikáltabb és drágább adórendszer Európában nem igazán létezik - emelte ki az MDF frakcióvezetője. Véleménye szerint nem pénz, hanem politikai akarat kérdése, hogy valóban adóreformot terjesszen elő a kabinet.

Herényi Károly azt mondta, az adótörvények tárgyalásakor az MDF két fontos kérdésben tesz javaslatot: a személyi jövedelemadót illetően egykulcsos rendszert vezessen be Magyarország, illetve töröljék el az úgynevezett haláladót.

Az MDF frakcióvezetője kitért arra, hogy a környező országok legtöbbjében egykulcsos az adórendszer, ami azt eredményezte, hogy nagyobb a GDP növekedése.

A haláladó eltörlését minden parlamenti párt támogatta az uniós választások alkalmával, hiszen valójában nem nagy pénzkieséséről van szó, és sokkal nagyobb lenne a társadalmi haszna, mint a költségvetési bevétel csökkenése - mondta az MDF politikusa.

Herényi Károly szerint jó hatással lenne a munkaerőpiacra, a foglalkoztatásra, a vállalkozók versenyhelyzetének javítására, ha az adószerkezet úgy változna, hogy a jövedelem típusú adók csökkennének, s az így kieső bevétel a fogyasztási, a forgalmi és a vagyoni típusú adók emelésével lenne kompenzálható.

Úgy tűnik, hogy a kormány erre a javaslatra sem igazán vevő - mondta Herényi Károly, aki megjegyezte azt is: a tavaly elfogadott konvergenciaprogram "javuló tendenciát mutat". Ez azt jelenti, hogy a költségvetési egyensúly még messze van ugyan a jótól, de javul - mondta a frakcióvezető.
Mindehhez hozzátette: kár, hogy elmaradt az adórendszer olyan módosítása, ami például a vállalkozások versenyképességét javíthatta volna.

A megszorítások következtében ugyanis számos vállalkozás olyan helyzetbe kerül, hogy a következő évben nem tud annyi adót befizetni, mint az előző esztendőben, ezért "ugyanaz a költségvetési hiány ismételten jelentkezni fog majd, csak már egy alacsonyabb szinten" - mondta Herényi Károly.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását