2024. május 6. - Ivett, Frida

Az SZDSZ először egyszerűsítene

Az adórendszer átalakításának célja 2008-ban az egyszerűsítés, 2009-től pedig a foglalkoztatást támogató belső átrendezés - jelentette be Kóka János, az SZDSZ elnöke a Liberális Gazdasági Tanács pénteki ülését követő sajtótájékoztatón, Budapesten.
2007. szeptember 28. péntek 17:12 - Hírextra
A liberálisok ragaszkodnak ahhoz, hogy 2007 és 2010 között az adóközpontosítás mértéke folyamatosan csökkenjen, a jelenlegi 38,5 százalékról 37 százalékra - hangoztatta Kóka János. Hozzátette: az SZDSZ semmiféle adóemelést nem fogad el ebben az időszakban.

A pártelnök beszélt arról, hogy az adórendszer átalakításánál nem elégséges a szürke-, és feketegazdaság elleni küzdelem, emellett szükség van az adórendszer egyszerűsítésére, az átlagjövedelmek körül az szja-terhelés csökkentésére, és a legkisebb vállalkozások társaságiadó-terhelésének csökkentésére is. Hangsúlyozta: Magyarországon 52 fajta adónem van, ha ezeket nem csökkentik radikálisan, a vállalkozásokat felesleges adminisztrációs kényszerrel terhelik.

Mint mondta, az egyszerűsítés legfontosabb követelménye, hogy a "kicsi járulékokat és bagatell adókat" összevonják, hogy azonos számlára lehessen fizetni többféle adót és a tb-járulékokat, és végre tiszta helyzetet teremtsenek az ingatlanadó területén is. Azt várjuk, hogy ezáltal csökken az adminisztrációs teher, és növekszik az adóbefizetési hajlam - tette hozzá.

A pártelnök kiemelte: az SZDSZ azt javasolja, hogy az adóbevallások számát a felére, a bevallási íven szereplő sorok számát pedig harmadával csökkentsék.

Kóka János hangsúlyozta: a foglalkoztatást támogató átalakítás azt jelenti, hogy minél alacsonyabb közterhek terheljék az élőmunkát, és minél inkább megérje legálisan foglalkoztatni.
"Amellett vagyunk, hogy az európai uniós pénzek minél nagyobb része áramoljon foglalkoztatásba és foglalkoztathatóságba, magyarul, munkahelyek teremtésébe és életen át tartó képzésbe" - fogalmazott.

Kérdésre válaszolva közölte: az adócsökkentéshez vissza kell venni az állami szolgáltatásokból is. "Ha ezeket a reformokat végigcsináljuk, akkor nyílik majd tér 2010-ben Magyarországon újra adócsökkentéshez" - fogalmazott.

Kóka János elmondta: az évtized első felében Magyarországon elmúlt az egykulcsos adó bevezetésének esélye, az SZDSZ-nek azon kell dolgoznia, hogy ez az esély újra visszatérjen. Ez a reformok végrehajtásával, a közszféra méretének racionálisra csökkentésével térhet vissza - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását