2024. május 24. - Eszter, Eliza
A tavalyi és második felében és az idei év első negyedévében határozott élénkülés figyelhető meg a IV. és XV. kerületek ingatlanpiacán, mely legnagyobb részben a kedvezőbbé váló hitelkamatok eredménye. Az év végén, illetve a jövő év elején viszont újra nagyobb számban megjelenhetnek a befektetők is az ingatlanpiacon.
2024. április 19. péntek 21:51 - HírExtra

Az elmúlt egy év igen változatosra sikeredett a IV. és XV. kerületekben is, amivel igazodott a két kerület ingatlanpiaca a budapesti trendekhez - jelezte Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője. A részletekre kitérve elmondta, hogy a tavalyi év első fele kifejezetten gyenge időszak volt, nagyon visszafogott kereslettel, stagnáló árakkal, és a vevők számára növekvő alkulhetőségekkel. 

2023 második felében azonban már változott a kép, többek között a csökkenő hitelkamatok, a kamatstop és a CSOK Plusz hatására. Az irodánál az idei év első negyedévében 30-40 százalékkal nagyobb tranzakciószámot mértek, mint egy évvel korábban. 

Balla Frigyes azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy tapasztalataik szerint a vásárlók között csekély azok aránya, akik állami támogatás bevonásával vásárolnak ingatlant, így a piacot inkább a 6-6,5 százalékos, piaci kamatozású hitelek mozgatják. A vevők egyébként jellemzően 25-40 milliós hitelösszeggel egészítik ki a rendelkezésükre álló önerőt - jegyezte meg. 

A forgalom növekedésében ugyanakkor közrejátszott az is, hogy az állampapírok hozama mára 8 százalék alá csökkent, így a befektetők egyre inkább valós alternatívaként tekintenek az ingatlanvásárlásra, ahol az 5-6 százalékos megtérülésen túl az ingatlan értéknövekedésével is számolhatnak - hívta fel a figyelmet a szakértő. 

Megfigyelései szerint a javuló piac és az emelkedő árak hatására 3-5 százalék körüli szintre mérséklődtek a különbségek a hirdetési és a valós értékesítési árak között a két észak-pesti kerületben. 

Balla Frigyes úgy látja, hogy a lakástulajdonosok is tapasztalják a megnövekedett érdeklődést, ami azt eredményezi, hogy kevésbé mennek bele a nagyobb alkukba. Vagyis a tavalyi évhez képest ő mérséklődő alkukkal találkozik, korábban ugyanis 10-15 százalékos árengedményt is érvényesíteni tudtak a vásárlók a hirdetési árakhoz képest. 

Az átlagos értékesítési idők a IV. és XV. kerületben jelenleg 3-6 hónap között alakulnak, de ettől lefelé és felfelé is mutatkozhat eltérés, ami az ingatlan típusától és árazásától is függ. Például az átlagosnál gyorsabban, akár néhány hét alatt értékesíteni lehet a 1,5-2 szobás, felújított, jól árazott ingatlanokat, ezzel szemben a felújítandó, korszerűtlen, túlárazott családi házak akár 6-18 hónapig is kereshetik új gazdájukat - fogalmazott az ingatlanközvetítő. 

Ami pedig az elhelyezkedést illeti, továbbra is a metróközeli, jó közlekedéssel, de inkább csendes, parkra vagy kertre néző, erkélyes lakások a legkeresettebbek. 

Az említett, keresett kategóriába tartozó lakások négyzetméterára 800-900 ezer forint között mozog most a két észak-pesti kerületben, míg a 100-120 négyzetméteres, jó állapotú, 500-600 négyzetméteres kerttel rendelkező családi házakért átlagosan 100 millió forintot kell fizetni. 

Az újépítésű ingatlanok iránt azonban visszafogott érdeklődéssel találkoznak, ami Balla Frigyes szerint elsősorban azok magas árának köszönhető. A kerületben alig találni olyan újépítésű, kétszobás lakást, melynek ára ne haladná meg az 50 millió forintot. 

Mivel az emelkedő ingatlanárak miatt egyre kevesebben tudnak ingatlan vásárolni, így a lakásbérleti piac továbbra is virágzik: a bérleti díjak soha nem látott magasságokba kúsztak fel - derült ki a szakértő szavaiból. A IV. és XV. kerületekben szinte csak elvétve találni 150 ezer forintnál alacsonyabb havi bérleti díjért kínált kiadó lakásokat, az átlagár 180 ezer forint környékén mozog. 

Ami pedig a jövőt illeti, az előbbi változatos kép ellenére az irodánál optimisták, és úgy vélik, hogy a jelzáloghitel-kamatok további csökkenésével egyre vonzóbbá válik az ingatlanvásárlás nemcsak a lakáscélra vásárlók, hanem a befektetők számára is. 

Ráadásul az idei év végén, illetve a jövő év elején egy nagyobb átrendeződésre is számítanak, ugyanis a jelenlegi 18-20 százalékos állampapírhozamok lejárnak, így a mintegy 11-12 ezer milliárd forintra tehető lakossági megtakarítás egy jelentős része az ingatlanpiacra áramolhat - tette hozzá a Balla Ingatlan szakértője.

Forrás: Balla Ingatlan
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását