2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Dávid: beismerő vallomásként őszintének tűnnek

Dávid Ibolyát kérdeztük a haláladóról, Gyurcsány Ferenc hét pontos tisztasági csomagjáról, s mindemellett a Tisztelet Társaságával kapcsolatban Rogán Antal, a Lakiteleki évforduló kapcsán Csurka István került szóba.
2007. október 4. csütörtök 16:17 - Tálos Lőrinc

Említette a brit konzervatívok blackpooli kongresszusát, a jelenlegi brit modell sem minden örökösre terjed ki, és most is csak a határ emelésén gondolkoznak. Az önök tervezete a teljes eltörlés mellet áll ki, vagy tartalmaz valamilyen limitet? Egy nagyon népszerűtlen adóformáról beszélünk, de olyanról aminek a célja a vagyoni különbségek csökkentése. Ön is említette a nagyobb vagyonok adóztatását a rendszer igazságosabbá tétele érdekében.

Az angoloknál akikről beszélünk ez 370 millió forintnak felel meg, tehát egy olyan ingatlanérték-küszöb, ami felett örökösödési illetéket kellene majd fizetni a hátramaradottaknak. Ez "a tényleg csak a milliomosok fizessenek" című akció Angliában. Ez az átlagos vagyonnagyságot jóval meghaladó küszöbérték. A németeknél azt láttuk, hogy az egyenes ágú öröklés esetén 300 ezer euró összeghatárig vállalkozások esetében adómentesek legyenek. A mi javaslatunk arról szólt, hogy az egyenes ági öröklés legyen mentes, de nyitottak vagyunk arra, hogy egy limit legyen a magyar rendszerben is. Én ma nem látom szükségességét ennek a limitnek, ha a kormány leteszi azokat a szűkséges számításokat amiket még nem tett le, nyitottak vagyunk arra, hogy a normális párbeszéd induljon meg közöttünk.

A Tisztelet Társaságával való együttműködésük egyik sarokköve volt az örökösödési illeték eltörlése, ezért az együttműködésért sokat támadták önöket. Így, hogy nem sikerült elérniük a céljaikat milyen kapcsolatban állnak, továbbra is élvezik a támogatásukat?

Dolgozunk rajta. Ezt látják a Tisztelet Társaságának a tagjai. Szünni nem akaró módon érvelünk. Újra benyújtjuk az indítványunkat. Arra kérjük a kormányt, hogy a szűkséges információkat és jogszabályi hátteret biztosítsa ehhez. A Tisztelet Társaságával pedig azóta is korrekt az együttműködésünk. Egy olyan civil szervezet ami több mint 100 ezer nyugdíjast tömörít. Egy parlamenti pártnak nagyon fontos a civil szervezetekkel való együttműködés, és ebben a kérdésben még szakmai együttműködés is jellemzi a Tisztelet Társaságot és az MDF-t. Tehát jónak tartom ezt az együttműködést. Amikor viszont össze-vissza beszélnek emberek, az nem ér el arra a szintre, amivel érdemes lenne foglalkozni. Már többen is felismerték, hogy a Tisztelet Társasággal - aminek több mint 100 ezer tagja van - az együttműködés fontos. Azt hiszem az V. kerületben Rogán urat láttam nemrégiben egy ilyen közös rendezvényen. A civil szervezet a politikus számára mindig partner kell legyen.

Gyurcsány Ferenc hét pontjában külön kitér a civilek és a politikai pártok kapcsolatára. Mi a véleménye a miniszterelnök tisztasági csomagjáról?

Gyurcsány Ferenc hét pontos beismerő vallomását elolvashattuk a blogjában. Ez egy újabb beismerő vallomás arról, hogy törvénytelen költségvetési keretekből kampányoltak a nagy pártok 2006-ban. Egy újabb beismerése annak, hogy az ifjúsági szervezetek politkai okból kaptak állami pénzeket. A miniszterelnök azt is elismerte, hogy Magyarországon nincs rendes civil szektor, mert az állam elnyomja illetve magához édesgeti a civil szervezeteket. Az MDF kérdése, hogy ha jövő héten mondjuk a sport vagy a nyugdíjas tagozaton buknak meg a szocialisták, akkor Gyurcsány Ferenc a második pont kiegészítéséről fog beszélni? Ebből a javaslatcsomagból az őszinteség hiányzik. Két hete még az MDF kivételével az összes párt, a szocialistákkal együtt tiltakozott az ellen, hogy megszűnjenek a képviselői kiváltságok, a számla nélküli szállásköltség, a hiányzások és egyebek. Most pedig miniszterelnök úr arról beszél, hogy legyenek főállású képviselők. 1994-ben a szocialisták a szabad demokratákkal együtt tették lehetővé az álláshalmozást. Addig ez tiltott volt. Ők tették lehetővé, hogy egy fenékkel két lovat üljön meg egy képviselő. Hat évvel ezelőtt az MDF pártfinanszírozási törvényjavaslata megbukott a két nagy párt ellenállásán. Idén januárban a miniszterelnök elutasította az MDF tiszta kezek hivatalának feállítására tett javaslatát. Miközben 8 millió forintot biztosított a kormány a korrupció elleni harcra. Vajon ha nincs Zuschlág-ügy, ha nincs Weiszenberger-ügy ez a beismerés akkor is megszületik? Ha őszinte a szándék, akkor ezek a pontok miért nem szerepeltek a kormányprogramban? A Fórum véleménye az, hogy amíg nincs őszinteség addig nehéz komolyan venni ezeket a javaslatokat, még akkor is ha beismerő vallomásként őszintének tünnek.

Hogy kommentálná a Lakiteleki találkozó 20. évfordulóját, azt hogy a szervezők nem hívtak meg a jelenlegi MDF vezetőségből senkit?

A Csurkáék ott voltak? Szép együttélés... A 20 évvel ezelőtti Lakitelekről vagy jót vagy semmit. A mostaniról no comment.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását