2024. május 4. - Mónika, Flórián

Nyilvános kórházstatisztikák, hogy tiszta víz legyen a pohárban

Március végétől bárki megnézheti, hogy a kórházban, ahová befekszik, hányan halnak meg, illetve hány orvosi műhiba van egy évben. Az adatvédelmi biztos szerint ezek az adatok eddig is közérdekű adatnak számítottak, elvileg mindenkinek joga volt megismerni
2007. március 22. csütörtök 00:02 - Hírextra
A kórházigazgatók nem örülnek a nyilvános adatoknak mondván a betegek úgysem értik őket - hangzott el az RTL Klub Híradójában.

A makói kórházigazgató azt mondja: a betegeket csak megzavarja, ha megnézhetik a halálozási adatokat vagy azt, hány műhiba van az adott osztályon, ahol épp kezelik őket. Egy baleseti osztályon nyilván többen halnak meg, mint a szülészeten.

A miskolci kórház vezetője szerint nagy meglepetés nem éri majd a betegeket. Ott az osztályok nagy része az átlag felett van, csak néhány osztály szerepel átlag alatt.

Régóta ígérik, hogy a betegek is megismerhetik a kórházak minőségi mutatóit, és március végétől ezek az adatok nyilvánosak lesznek. Az Egészségügyi Minisztérium szerint erre azért van szükség, hogy a beteg tudja: a rá váró műtétből mennyit végez egy évben a kórház. Van olyan kórház, ahol egy évben száznál több beavatkozást csak szülésből és abortuszból, vagy például boncolásból végeznek.

Az adatvédelmi biztos szerint a lista már régóta késik, hiszen ezek az adatok eddig is nyilvánosak voltak. Ha a kórházakban megkérdezték volna, hogy mekkora a halálozási arány, mennyi műtétet végeznek el, meg kellett volna mondaniuk, mert ezek közérdekű adatok.

A kórházvezetők ennek ellenére azt mondják: szerintük ezek az adatok csak az orvosoknak mondanak valamit. Az egészségügyi tárca szerint azonban fontos mutató, hogy például az infarktussal bekerült betegek közül hányan halnak meg. Tizenkét fővárosi kórház közül háromban különösen magas volt az átlaghoz képest az infarktus miatt bekövetkezett halálesetek aránya, a megyei kórházaknál pedig 19-ben. Tizenhatban rosszabb a halálozási arány az átlagnál.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását