2024. április 30. - Katalin, Kitti
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Megint szavaznak a hiány-javaslatról

Újból szavaz hétfőn az országgyűlés az ellenzék által a múlt héten elutasított indítványról, amely kiegyensúlyozta volna a hiányt növelő, megszavazott javaslatot. A kormány a 2009-es büdzsé zárószavazás előtti módosító indítványaként hozta vissza az önkor
2008. december 14. vasárnap 18:23 - Hírextra
A módosító indítvány a zárószavazás előtti kormánycsomag része, amelyről egy szavazással dönt a parlament hétfőn, a 2009-es költségvetés zárószavazása előtt.

Az, hogy az ellenzék a múlt héten leszavazta a kormányt, azt eredményezte, hogy nőtt a költségvetés jövő évi hiánya - mondta Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára az MTI-nek vasárnap. Hozzátette: erre elvileg már nem lett volna lehetőség, hiszen a főszámokat, köztük a jövőre tervezett költségvetési hiány mértékét már korábban elfogadta a parlament.

Ha hétfőn elbukna a kormány javaslata, akkor a hiányról szóló korábbi döntést is módosítani kellene, de a költségvetés elfogadásának mostani szakaszában erre már nincs lehetőség, és erre még nem is volt példa - mondta Keller László. Az államtitkár azonban bizakodó, szerinte a többség "visszaállítja" az eredeti tervet, elfogadja a kormány normatívcsökkentő indítványát.

Múlt hétfőn a kormány egy módosító indítvánnyal a végleges adatokhoz igazította a településeknek járó személyi jövedelemadó hányadot, és ezzel párhuzamosan átrendezte volna az egyes jogcímeken járó települési támogatásokat.

Az SZDSZ a kormány által támogatott sorból kikérte azt a javaslatot, amely csökkentette volna a településeknek a sportfeladatokra lakosonként járó 500 forintot 75 forintra; az itt felszabaduló forrás más területek támogatását emelte volna. Miután a támogatásnövelést elfogadta a parlament, a sportnormatíva-csökkentést viszont nem, ez a 4,4 milliárdos kiadási tétel - amelyet csak 800 milliós támogatás-mérséklés kísért - végül 3,6 milliárd forinttal emelte a költségvetési hiányát.

Az ellenzék egy szavazattöbbséggel nem hagyta jóvá az indítványt: az SZDSZ, a Fidesz, a KDNP és az MDF, négy független képviselő, valamint az MSZP-s Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter voksolt a kormánytöbbség ellenében.

A kormány a sportnormatíva csökkentése helyett választhatta volna azt a megoldást is, hogy az így felszabaduló, már más területekre szétosztott pénzt veszi vissza, ám nem ezt tette.

A kabinetet múlt hétfőn még két esetben leszavazta a többség, ám ezek a tételek csak fejezeteken belüli pénzmozgásokat eredményeztek, így ezeket már nem bolygatja a kormány.

A parlament hétfőn szavaz a 2009-es költségvetésről. Az SZDSZ vélhetően megszavazza, de hétfőn dönt végleges álláspontjáról, míg Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője az MTI-nek vasárnap azt mondta: az MDF nem szavazza meg a költségvetést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását