2024. április 30. - Katalin, Kitti

Antall József a parlamenti rendszer megalapozója volt

A hazai parlamentáris demokratikus rendszer egyik legfőbb megalapozójaként emlékezett a másfél évtizede elhunyt Antall Józsefre Debreczeni József közíró, politológus, egykori MDF-es politikus, aki korábban könyvet írt a volt kormányfőről.
2008. december 11. csütörtök 18:14 - Hírextra
A rendszerváltás utáni első szabadon választott magyar kormány miniszterelnöke 1993. december 12-én halt meg.

"Zárt mű, zárt politikusi életpálya" Antallé, amelyet legfeljebb a később történtek helyeztek más megvilágításba - mondta Debreczeni József az MTI-nek, példaként a tíz évvel ezelőtti áthangolódást említve.

Utóbbi kapcsán kifejtette: a Fidesz 1998-as választási győzelme és Orbán Viktor kormányalakítása után számosan a korábbinál eredményesebbnek kezdték látni Antall Józsefet. A közíró szerint egyfelől megmutatkozott, hogy a jobboldal választási győzelme nem egyszeri esemény, másrészt sokan a fennálló viszonyokhoz képest "amolyan bezzeg-miniszterelnökként" kezdték emlegetni Antall Józsefet, és emiatt változott meg a rendszerváltozás utáni első miniszterelnök külső megítélése.

Az antalli életműről szólva a politikus által a kerekasztal-tárgyalások során játszott meghatározó szerep mellett - kulcsfontosságú reálpolitikai lépésként - a szabad demokratákkal kötött paktumot emelte ki Debreczeni.

Hozzátette: Antall József múlhatatlan érdeme, hogy - a taxisblokád napjaitól eltekintve - a rendszerváltozás rendkívüli terhei ellenére is stabil politikai viszonyok között kormányzott, mindvégig.
Debreczeni József 2003-ban írt könyvet Antall Józsefről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Csermanek János
2008. december 11. 23:09
Látod mennyi marhát levágtak és te mégis megúsztad azt is... ;)
thurvj97
2008. december 11. 18:38
Kész röhej egy történelmi szituációt meglovagoló embert dicsőíteni. Sokkal inkább nevezetes, mint a keleti piac szétverője, s a magyar marha állomány böllére.Még fizettek is a marhák levágásáért.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását