2024. április 30. - Katalin, Kitti

Megint nincs új főbírónk

Délután az Országgyűlés újabb kísérletet tett a Legfelsőbb Bíróság elnökének megválasztására. Előre nem mertük ugyan biztosra megjósolni a végeredményt, de már sajnáljuk, hogy nem fogadtunk nagyobb összegben Havasiné bukására. A megválasztásához ugyanis k
2008. december 8. hétfő 16:50 - Szalay Gergely
Előre láthatóan nem

Helyesbítenénk azért: mivel az MSZP jó előre közölte, hogy nem kívánja effektíve támogatni a köztársasági elnök jelöltjét: lelkiismereti szavazás volt a kérdésben. Ez pedig a Kossuth-tér szakértők szerint eleve azt jelenti, hogy a nemek lesznek többségben a frakción belül (tulajdonképp egész ügyes megoldás: a burkolt elutasítás nem pártszerű döntésként realizálódik). Ez pedig praktikusan annyit jelent, hogy nem is választják meg a jelöltet – ehhez olyan többségre lenne szükség, amit a szocialisták nélkül a parlament nem tud felmutatni. Újabb Sólyom-jelölt vérzett tehát el, gyakorlatilag függetlenül attól, mennyire lenne alkalmas a vele betölteni kívánt posztra. Parlamenti praxisunkban nem példa nélküli jelenség.

Nem, mert
Mit gondolnak azokról, a kemény kritikákról, amelyek az elmúlt napokban nyilvánosságra kerültek? „Nem tudom, feltűnt-e, de Sólyom mindig olyasvalakit jelöl, akivel együtt írt már legalább egy könyvet”- így egy Fideszes képviselő, illetve az MSZP-s Juhász Ferenc szerint: „Nagyon vigyázni kell arra, nehogy a pártok helyett a köztársasági elnök klientúraépítése lépjen a rendszerbe.”
Mindkét vélemény arról tanúskodik, hogy megfogalmazóik nem tájékozódottak kellő körültekintéssel, hiszen állításaik egyszerűen nem igazak. Amikor a törvény a jogászi végzettség feltételét támasztja a posztok betöltésére, akkor nehéz olyan embert találni ezzel a végzettséggel és a megfelelő szakmai tapasztalattal, akinek valamilyen formában ne lett volna köze az Alkotmánybíróság volt elnökéhez. - Kumin Ferenc a Hírextrának a köztársasági elnök  jelölési szokásairól
Szakértelem

A szakértelem ócska bolsevista trükk – mondotta az egykoron tehetséges drámaíró az új korszak hajnalán, és úgy tűnik, ehhez az elvhez a demokratikus pártok is tartják magukat. Fontosabb szempont az, hogy a jelöltet megszavazó pártok szája ízének megfeleljen az adott jelölt – szakmai kvalitásai másodlagosak. Így lehetett például az egykori fideszes politikusból, később általános ombudsmanhelyettesből nagyhirtelen legfőbb ügyész – így kisebb volt az esély arra, hogy az illető kritizálni találja az akkortájt (is) kuszának tűnő médiakuratóriumokat.

Havasiné szakmai rutinjával speciel nagy gond a jelek szerint nincsen: régi motoros (avagy kerékpáros, a bicikli metaforája több alkalommal is előkerül vele kapcsolatban – így székét is a nyereghez hasonlítja, miszerint az kényelmetlen ugyan, és dolgozni is kell benne, de élmény célba érni), jó szervező, a táblabíróságok támogatják, miközben ő maga is reformpárti (a reformot viszont a status quo mindenkori haszonélvezői nem szokták szeretni, ez már csak egy ilyen műfaj). Az országgyűlés kisebbik felének támogatását is bírja – ami még mindig nem elég (sőt, ez az arány szokott a legaggályosabb lenni – a kisebbik fél támogatása rendszerint a nagyobbik fél elutasításával egyenértékű, ez a többségi demokráciák egyik fontos lényegi eleme).

A bírónő szakmai pályafutásával, mondjuk még egyszer halkan, érdemi probléma nem lenne: az elmúlt harminc évben következetesen kapaszkodott egyre feljebb a ranglétrán, az eddigi csúcs a Győri Ítélőtábla vezetői pozíciója. Ebben a minőségében támogatta Sólyom előző jelöltjét, Baka Andrást is – aki szintén nem volt a kormány szája ízének megfelelő személy. Ez éppen lehet rossz pont a szakmai életrajzban.

A bírójelölt terveiről igazán sokat egyelőre nem tudhatunk: támogatja a reformtörekvéseket (amik már jó ideje terítéken vannak a bírói karban és a félig külső kritikákban is), a megyei bíróságokat is ismeri, miközben ítélőtáblai bíróként a velük a hírek szerint némileg szemben álló csoportok támogatását is élvezi. Mindez szép és jó, még az MSZP jogi ügyekben kompetens képviselője, Bárándy Gergely is elismerte ennek fontosságát – hozzátéve, hogy nekik a tervezett sebesség nem tetszik, ezért sem akarják támogatni Havasinét. Egy indoknak jó, a háttérben mást szokás gyanítani.

Sikerlista
Akik buktak
2006. április - Horányi Miklós, legfőbb ügyész
2007. május - Majtényi László, ombudsman
2007. december - Péterfalvi Attila, adatvédelmi biztos, Nagy Boldizsár, jövő nemzedékek ombudsmanja
2008. január - Zombor Ferenc, adatvédelmi biztos, Fülöp Sándor, jövő nemzedékek ombudsmanja
2008. március - Tóth Gábor Attila, adatvédelmi biztos, Bogdányiné Mészáros Ágnes, jövő nemzedékek ombudsmanja
2008. május: Péterfalvi Attila, adatvédelmi biztos, Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke
Akik megfeleltek
2006. október - Kovács Tamás, legfőbb ügyész
2007. június - Kállai Ernő, kisebbségi ombudsman
2007. szeptember - Szabó Máté, általános ombudsman
2008. május: Fülöp Sándor, jövő nemzedékek ombudsmanja
2008. október – Jóri András adatvédelmi biztos
Párt, politika

A bizonyos más pedig természetszerűen a politika lenne: a hírek szerint Havasiné szíve inkább jobbra húz – bár a legtöbb vele foglalkozó cikk kiemeli azt, hogy gyakorlatilag eldönthetetlen, kivel szimpatizál, kínosan ügyel függetlensége megőrzésére.

Persze elég lehet az is, hogy a jobboldali pártok elégedettek a jelölttel: tudható, hogy a Fidesz és a KDNP támogatja a bírónőt (és az e tekintetben éppen ellenzéki szerepet játszó SZDSZ is igent mondott a jelöltre), ami épp elég lehet ahhoz, hogy a szocialistáknak ne tessen az elnök jelöltje.

Hogy a pártpolitikai szempontok ebben a kérdésben milyen mértékben játszhatnak szerepet, nem tudjuk eldönteni – lehet, legalább ennyire fontos a pártok és az elnök között évek óta zajló presztízsharc.

Juszt sem

Sólyom László ugyanis következetesen nem egyeztet jelöltjeiről a pártokkal – amit azok jellemzően nem vesznek jó néven. Bár a jogszabályok logikus értelmezéséből az fakadna, hogy a köztársasági elnök olyan jelölttel áll elő, akinek támogatásában maga is biztos, Sólyom ezt a szempontot rendszerint figyelmen kívül hagyja.

Megnevezi aktuális jelöltjeit, akik aztán tendenciózusan nem kapják meg a szükséges támogatást – legjobb esetben valamelyik oldal egyöntetű egyetértését. Ilyen személy volt Péterfalvi Attila, aki a jobboldali szavazatokat begyűjtötte, a balliberális támogatás viszont esetében szinte azonnal ki volt zárva. Hasonlóan elődje, Majtényi László, aki viszont az ellenzék nemje mellett is az ORTT elnöke lehetett – a jelöltek többsége viszont elve a vesztesek magabiztosságával vállalhatta a felkérést.

Néhány kivétel azért akad: így Jóri Andrást megválasztották adatvédelmi biztosnak – igaz, szakmailag felkészült, magát a politikában nem exponáló, csendes tudósféleként valószínűleg nem különösebben tartott tőle senki. Fülöp Sándor a jövő nemzedékek ombudsmanjaként valószínűleg szintén nem okozhat különösebb zűrzavart maga körül: a kisebbségi ügyekért felelős országgyűlési biztos sem különösebben rettegett poszt – erre meg is választották Kállai Ernőt.

Legfelsőbb

Pedig a Legfelsőbb Bíróság (egyúttal az Országos Igazságszolgáltatási Tanács) élére sürgősen meg kellene választani valakit: idestova fél éve van vezetés nélkül. Márpedig ez az időszak (súlyosbítva a belső presztízsharcokkal, amikből sajnos akad bőven) bőven elég volt ahhoz, hogy számos sajtóorgánum már válsághelyzetet emlegessen. A helyzet a jelek szerint marad változatlanul.

Következő menet

Már azt is tudjuk, ki lesz Sólyom következő jelöltje: újra Havasiné – hátha a többséghez szükséges uszkve hatvankét szocialista képviselő esetleg meggondolja magát Ha valamilyen oknál fogva mégsem így történne, két további alternatívát látunk elképzelhetőnek. Az egyik szerint fogja magát az elnök úr, és egyeztet a népképviseletet ellátó pártok illetékeseivel (igen, olyan a képviselet, amilyen a nép is, ha ez valakinek nem tetszik, változtasson magán) – ez hasonlóan esélyes, mint az, hogy Ján Slota meghirdeti a népek közti barátság nemes eszméjét, és közös parlagfűellenes klubot alapít Vona Gáborral.

A másik az, hogy néhány hasonlóan sikeres próbálkozás után Sólyom talál egy olyan jelöltet, aki kellően jellegtelen ahhoz, hogy senki se akarjon ellene szavazni.

Lehet tippelni, melyik mikor következik be.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

sharapova2008
2008. december 8. 21:06
Sólyomról lehullott az álarc:bebizonyitotta,hogy nem csak gyáva,hanem egyuttal agressziv is,ha hiúságát megsértik.Nem képes felfogni,hogy makacssága az ország érdekeit veszélyezteti,ostoba ez az ember.Másrészt:az MSZP joggal tart attól,hogy egy második Polt Potot szabadit Sólyom az országra,olyat aki a Fidesz összes korrupciógyanus ügyét "elkente".Információink vannak arról,hogy a Havasi-Orbán családok erősen jobboldali beállitottságúak,a Fidesz sem zavazna meg "baloldali" orientációjú jelöltet,mégha Nobel-dijas lenne,akkor sem!Másrészt Sólyom jelzői /"megmagyarázhatatlan","felelőtlen","kártékony"/ saját tevékenységére vonatkoztathatók:mi más lenne az,aki antidemokratikus módon nem konzultál jelölése előtt a pártokkal???
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását