2024. április 30. - Katalin, Kitti

Szigorítani kell a színesfém-kereskedelmet

Egyetértettek a parlamenti képviselők kedden az Országgyűlésben abban, hogy a mainál szigorúbb szabályokra van szükség a színesfém-kereskedelemben.
2008. december 9. kedd 15:10 - Hírextra
A fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő visszaélések visszaszorításáról szóló törvényjavaslat részletes vitájában Bárándy Gergely (MSZP) az általa benyújtott módosító javaslat kapcsán közölte: azt szeretné elérni, hogy a kisebb értékre elkövetett lopást és orgazdaságot minősítsék úgy, mintha azt nagyobb értékre valósítanák meg.

Orosz Sándor (MSZP) arról beszélt, a színesfémlopás esetében komoly társadalmi és gazdasági problémáról van szó és végre egyetértés van abban, hogy a jelenleginél sokkal szigorúbb szabályokat kell létrehozni. A képviselő egy, a tárolási kötelezettség kapcsán benyújtani tervezett kapcsolódó módosító indítványról úgy vélekedett, hogy a tárolási kötelezettséget le kell szűkíteni azokra az esetekre, a amikor a kriminalitás veszélye fennáll.

Molnár Béla (KDNP) kitért arra, hogy a kereszténydemokraták módosító javaslatait a kormány elutasította és nem hajlandó tárgyalni róluk. Három sarkalatos pontra hívta fel a figyelmet. Megemlítette, hogy 16 éves kor alatt senkitől nem lehet fémet átvenni, de a kereszténydemokraták tovább mennének: szándékuk szerint 16 év alatt a korhatár alatt a színesfémet gyűjteni sem lehetne.

Az ellenzéki képviselő kitért arra, hogy a lomtalanítás során kitett anyagokat különféle szervezett csoportok válogatják át, miközben a maradékot szétszórják, közegészségügyi problémát okozva. A KDNP úgy látja, az önkormányzatoknak erre szakosodott cégekkel szerződést kellene kötni a hulladék begyűjtésére és elszállítására és ha valaki más nyúlna a kitett hulladékhoz, az lopást követne el. Molnár Béla harmadik pontként említette, hogy a színesfémet csak regisztrált gyűjtők szedhessék össze.

Salamon László (KDNP) hozzászólásában hangot adott annak a véleményének, hogy állami monopóliummá kellene tenni a színes-fémkereskedést.Józsa István (MSZP) megfontolandónak nevezte, hogy a Vám- és Pénzügyőrségnek engedélyt kellene adni a szállítás közbeni ellenőrzésre, mert sok esetben kiviszik az országból a lopott színesfémeket. A konszenzus kérdése kapcsán fontosnak nevezte, hogy az egyeztetés során megfogalmazott közös célok mindenki számára kielégítő módon kerüljenek bele a törvénybe, miközben meg kell őrizni annak működőképességét.

Burány Sándor, a Nemzeti Gazdasági és Fejlesztési Minisztérium államtitkára zárszavában azt hangsúlyozta, hogy a képviselők és a kormány szándéka egy és ugyanaz: szigorú szabályokat bevezetni ezen a területen.

Az államtitkár nyitott volt arra a módosító javaslatra, amely pontosítja a fémkereskedelmi anyag fogalmát, illetve azokra is, amelyek a begyűjtésre és a természetes személyektől átvett anyag tárolására vonatkoznak, és a fém tárolásának időtartamát határozzák meg.

Burány Sándor indokoltnak nevezte, hogy a 16 éven aluliaktól ne vehessen át kereskedő színesfémet. Ugyanakkor továbbra is fontosnak tartotta, hogy az iskolák bekapcsolódhassanak a fémgyűjtési akciókba. Az államtitkár egyetértett azzal a javaslattal is, amely szakképesítési kötelezettséget ír elő. Azt a szigorítást is megfontolandónak nevezte, amely szerint a fémkereskedelmi tevékenységet végző kereskedő a jogellenesen szerzett anyag felajánlásakor a hatóságot értesítse, ellenkező esetben a hatóság visszavonhatná engedélyét.

Mint elhangzott, a törvényjavaslatról véleményt kell mondania az Európai Bizottságnak (EB) is, ezért az előterjesztés zárószavazása a tavaszi ülésszakon lesz, az EB véleményének ismeretében.
Az elnöklő Áder János a részletes vitát lezárta, a módosító javaslatokról az Országgyűlés várhatóan következő ülésén dönt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását