2024. április 30. - Katalin, Kitti

Név szerinti szavazást akar a Fidesz

A Fidesz név szerinti szavazást kezdeményez a közszférában dolgozók 13. havi bérének elvételét tartalmazó indítványról, az ellenzéki párt ugyanis elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány 700-800 ezer családot nagyon nehéz helyzetbe hozzon - mondta Répáss
2008. december 11. csütörtök 11:40 - Hírextra
Répássy Róbert brutális megszorításnak nevezte a 13. havi bér elvételét, ami szerinte "ordító igazságtalanság", mert a tanárok, az ápolók, a rendőrök vagy a tűzoltók nem tehetnek arról, hogy a kormány példátlanul nehéz helyzetbe hozta az országot.

A közszférában dolgozók eddig is ugyanolyan jól dolgoztak, mint eddig, ezért megérdemlik a 13. havi bérüket, ami egyáltalán nem kegy, hanem törvény szerint jár nekik - hangsúlyozta.
Répássy Róbert szerint emellett a 13. havi bér elvételéhez semmilyen erkölcsi alapja sincs a kormánynak, mert az MSZP folyamatosan elutasítja a parlamenti képviselők létszámának csökkentését, valamint az állami vállalatok igazgatótanácsainak és a felügyelőbizottságainak szűkítését és a tagok jövedelmének korlátozását.

A Fidesz ezért név szerinti szavazást kezdeményez az ügyben, és elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány ezzel lépéssel 700-800 ezer családdal akarja megfizettetni a válság félrekezelésének árát, miközben állami cégvezetők, másodállásban felügyelőbizottsági tagok háborítatlanul vesznek fel százezer forintokat - jelentette ki.

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a szociális és munkaügyi miniszter "trükkös módon", a házszabálynak formailag nem megfelelően nyújtotta be a 13. havi bér elvételéről szóló javaslatot. Ezt ugyanis Répássy Róbert szerint egy október óta elfektetett, a 13. havi bérrel kapcsolatos technikai változtatásokról szóló törvényjavaslathoz, zárószavazás előtti módosító indítványként nyújtották be, holott az ilyen módosítókat csak koherenciazavar címén lehet beterjeszteni, nem pedig ilyen nagy horderejű változtatásoknál.

A Fidesz ezért azt is kezdeményezi, hogy kerüljön le az Országgyűlés hétfői napirendjéről a javaslat.

Megdöbbentőnek nevezte, hogy a kormány egy régóta elfekvőben lévő törvényjavaslathoz "mintegy mellékesen hozzácsapott" egy több száz milliárd forintot kitevő módosító javaslatot, holott egy ilyen nagy horderejű változtatást önálló törvényben, egyeztetések után lehetett volna benyújtani, úgy, hogy a parlamenti szakbizottságok is tárgyalhassák.

A Fidesz frakcióigazgatója kérdésre válaszolva elmondta, hogy a 18 oldalas zárószavazás előtti módosító 2009-re hatályon kívül helyezi az összes 13. havi bérre vonatkozó szabályt, így legközelebb 2010 decemberében fizetnek 13. havi bért. Ugyanakkor megjegyezte, hogy ez talán nem véletlen, hiszen akkor már nem ez a kormány lesz hivatalban. A fideszes politikus szerint ebben a módosítóban nem szerepel az a kompenzáció, amit a 13. havi bér elvétele miatt a kormány tervezett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Al_Muazib
2008. december 12. 13:17
Namár most ha névszerinti szavazást kért a FIDESZ frakcióvezetője,akkor miért az a címe ennek a hírnek, hogy névnélküli szavazást akar a FIDESZU? Az ilyen hír nem hír, hanem űátverés. De én a szerkesztő helyében azonnal munkanélkülit csinálnák ebből az emberből.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását