2024. március 19. - József, Bánk
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Országgyűlési menetrend

Jövő hétfőn szavaz a Ház az információcseréről szóló magyar-amerikai megállapodást tartalmazó törvényjavaslatról, amelynek elfogadása a magyarok vízummentes amerikai utazásának feltétele.
2008. május 29. csütörtök 14:07 - Hírextra
Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a házbizottság ülését követően elmondta: van olyan frakció, amely még nem döntött arról, hogy bead-e módosító indítványt a törvényjavaslathoz. Hozzátette: várhatóan házszabálytól eltéréssel, hétfőn lesz zárószavazás a légi szállításról szóló, Magyarország és a NATO közötti megállapodás kihirdetéséről.

Szili Katalin tájékoztatása szerint a házbizottság ülésén szó volt a Kubáról és a Tibetről szóló politikai nyilatkozatról: több frakció közölte, hogy csak pénteken, vagy hétfőn dönt arról, kezdeményezik-e a javaslatok napirendre vételét.

A sok vitát kiváltó, Kínát elítélő politikai nyilatkozatot a múlt héten az MSZP ellenében, a többi frakció vette napirendre a Házban. Az indítvány általános vitája már lezajlott, de - mivel a napirenden nem szerepelt a folytatás - a Fidesz ismét kezdeményezte a napirendre vételt. A parlament azonban 180 igen, 180 nem és egy tartózkodással nem bocsátotta részletes vitára a javaslatot.

A Tibetről szóló határozati javaslatban - amelyet a Fidesz, a KDNP, az MDF, és az SZDSZ egy-egy képviselője jegyez - az Országgyűlés felszólítja a Kínai Népköztársaságot, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközileg elismert emberi jogoknak, és vessen véget az erőszaknak, valamint felhívja a magyar kormányt arra, támogassa Peking és a dalai láma között a tárgyalások megkezdését Tibet autonómiájáról.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nemrég azt kérte a pártoktól, ne folytassák a javaslat vitáját. A Külügyminisztérium pedig úgy nyilatkozott, ősszel támogatná a kormány a politikai nyilatkozat elfogadását, amit most, tekintettel a kínai földrengés több tízezer áldozatára, nem tart aktuálisnak. Szili Katalin, aki hamarosan Kínába utazik, korábban úgy nyilatkozott: a diplomáciában nem szokásos kapcsolatrontó intézkedéseket hozni magas szintű látogatás előtt, főleg a több ezer ember munkáját lezáró kínai magyar évad záróeseménye előtt.

Szintén vitás kérdés a Kubáról szóló ötpárti politikai nyilatkozat, amelyet hétfőn az Országgyűlés 182 igen, 180 nem mellett - a Fidesz javaslatára - annak ellenére vette tárgysorozatba, hogy délelőtt a külügyi bizottság még elutasította.

A Ház jövő hétre tervezett napirendjén nem szerepel a nyilatkozat általános vitájának megkezdése, de elképzelhető, hogy lesz olyan frakció, amelyik kezdeményezi a napirendre vételt.

Szili Katalin tájékoztatása szerint június 9-én, a tavaszi ülésszak utolsó napján szavaz a parlament az Albert-házaspár népszavazási kezdeményezésének elrendeléséről.

Az Országgyűlés elnöke kitért arra, a házbizottság ülésén szóba került az őszi ülésszak előkészítése is. Mint mondta, konzultációt kezdeményezett arról, hogy továbbra is hétfőn és kedden legyenek a plenáris ülések, vagy tegyék át őket keddre és szerdára.

Hozzátette: készíttet egy előkészítő anyagot, amely összegzi az előnyöket és a hátrányokat, így könnyebben dönthetnek a frakciók. Úgy látja, egyelőre nincs egyetértés ebben a kérdésben a képviselőcsoportok között.

Az Országgyűlés jövő hétre tervezett napirendje szerint zárószavazás lesz hétfőn a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról, az Állami Számvevőszék tavalyi tevékenységéről szóló jelentés elfogadásáról, valamint a tűzoltó egyesültekről szóló törvényjavaslatról.

Szintén voksolnak a képviselők a közigazgatási hatósági eljárás általános szabályairól szóló, az esélyegyenlőség érvényesülésének közoktatásban történő előmozdítását szolgáló jogszabály, valamint a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról, továbbá az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását