2024. március 19. - József, Bánk

Vízum nélkül Amerikába

Magyarország szeretne rövid időn belül tárgyalni és megállapodni az Egyesült Államokkal arról az egyetértési nyilatkozattervezetről, amely a vízummentességhez vezető út egyik állomásának tekinthető; a külügyi diplomácia arra törekszik, hogy a végleges egy
2008. március 12. szerda 14:16 - Hírextra

A távirati iroda azzal kapcsolatban kereste meg a szóvivőt, hogy a Reuters brit hírügynökség Észtország és az Egyesült Államok között vízummentességi megállapodás szerdai aláírásáról beszámolva - forrásmegjelölés nélkül - azt közölte, Magyarország még e hónap folyamán hasonló megállapodást ír alá az Egyesült Államokkal.

Szelestey Lajos az MTI-nek elmondta: januárban kapták meg Washingtonból a nyilatkozattervezetet, Magyarország elkészítette a maga válaszát, figyelembe véve az észt-amerikai, illetve a cseh-amerikai vízummentességi egyezményt előkészítő dokumentumokat, továbbá az Európai Unió kifogásait.
A nyilatkozattervezetet, amely egyebek között adatszolgáltatási kötelezettséget tartalmaz, a Külügyminisztérium visszajuttatta az amerikai partnernek - tette hozzá a szóvivő, hangsúlyozva, hogy Magyarország szeretné még ebben az évben megkapni állampolgárai számára az amerikai vízummentességet. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy - ha sikerül erről a Bush-adminisztrációval megállapodni - még szükség van az amerikai törvényhozás jóváhagyására is.

Észtország szerdán az Európai Bizottság tiltakozása ellenére aláírta az Egyesült Államokkal a vízummentességről és a légi biztonságról szóló kétoldalú megállapodást.

Hasonló megállapodást ír alá Lettország is, továbbá Csehország is különalkut választotta, noha az Európai Bizottság arra igyekszik rávenni az új európai uniós tagokat, amelyek a régi tagországoktól eltérően nem élveznek vízummentességet az Egyesült Államokkal szemben, hogy lassítsák le kétoldalú tárgyalásaikat. Brüsszel azzal érvel, hogy az egész unió nevében előnyösebb tartalmú megállapodást alkudhatna ki. Az új tagországok azonban azt nem akarják megvárni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását