2024. április 20. - Tivadar

Fontos döntések hétfőn

A Legfelsőbb Bíróság elnökéről, valamint az adatvédelmi és a jövő nemzedékek országgyűlési biztosáról szavaz az Országgyűlés hétfőn, jövő heti kétnapos ülésének első napján.
2008. május 25. vasárnap 08:29 - Hírextra
A Legfelsőbb Bíróság elnökének Baka Andrást, a strasbourgi emberi jogi bíróság volt bíráját jelölte április végén Sólyom László köztársasági elnök.

Az MSZP, a Fidesz, a KDNP és az MDF hétfőn dönt arról, támogatja-e a jelöltet. A Fidesz és a KDNP jelezte: sem szakmai, sem politikai kifogásuk nincs a jelölttel szemben. Az SZDSZ nem támogatja a jelöltet.

Miután az Országos Igazságszolgáltatási Tanács meghallgatta Baka Andrást, nem támogatatta főbíróvá választását, az öt ítélőtábla vezetője azonban egyetért megválasztásával.
A Legfelsőbb Bíróság jelenlegi elnökének, Lomnici Zoltánnak hatéves megbízatása június 26-án jár le.

A két ombudsmani poszt december közepe óta betöltetlen, az államfő jelöltjeit eddig háromszor szavazta le a Ház.

Sólyom László május 9-én jelentette be, hogy a posztot korábban is betöltő Péterfalvi Attilát adatvédelmi biztosnak, Fülöp Sándor jogászt pedig a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelöli. Mindketten voltak már jelöltek, az államfő azért jelölte őket újra, mert ők kapták a legtöbb szavazatot a parlamenti szavazáson.

Az öt parlamenti frakció hétfőn alakítja ki álláspontját a jelöltekről. Péterfalvi Attila decemberi újraválasztásakor a szocialisták lelkiismereti szavazást rendeltek el a frakcióban, a Fidesz, a KDNP, az MDF és az SZDSZ támogatta a jelöltet. Az MSZP Fülöp Sándor esetében szintén lelkiismereti szavazást rendelt el a februári választáson, a Fidesz támogatta a jelöltet.

A három jelölt megválasztásához az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges, a szavazás titkos. Ha sikeres a választás, akkor a Legfelsőbb Bíróság elnöke és az ombudsmanok esküt is tesznek.

Határoznak az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény felülvizsgálatáról, amely a jogszabály jelentős részét hatályon kívül helyezi, de megtartják a felügyeleti tanács összetételére, az intézményi és a betegforgalmi listára, valamint az elszámolási nyilatkozat megszüntetésére vonatkozó rendelkezéseket.

A képviselők várhatóan döntenek az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) és a médiakuratóriumok kiegészítéséről. Az SZDSZ delegáltjai május elsejétől - a párt koalícióból való kilépésétől - az ellenzéki oldalhoz tartoznak, így a törvény alapján a közmédiumok kuratóriumi elnökségében, illetve az ORTT-ben ismét egyensúlyba kell hozni a két oldal létszámát: a most tíztagú testületek közül a Magyar Rádió és a Magyar Televízió kuratóriumi elnöksége 14, a Duna Televízióé pedig 12 fősre duzzadna.

Határoznak az állampolgári jogok, illetve a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának, valamint az adatvédelmi biztosnak a 2007-es tevékenységéről szóló beszámoló elfogadásáról.

Döntenek a közraktározásról szóló törvény módosításáról, amely egyszerűsíti és gyorsítja a hatósági eljárásokat, csökkenti a csatolandó dokumentumok körét és számát, és egyes esetekben lehetőséget teremt arra, hogy elektronikus úton is be lehessen nyújtani őket.

Kedden kezdődik a mozgóképről szóló törvény módosításának vitája, valamint közel tíz törvényjavaslat részletes vitáját is lefolytatják.

A filmtörvényt azért módosítják, hogy összhangba hozzák a megváltozott európai uniós szabályokkal. A kis terjedelmű korrekció arra irányul, hogy az állami támogatások bizonyíthatóan kulturális célokat szolgáljanak.

Az MSZP, a KDNP, az SDZSZ és az MDF által benyújtott, a Nemzeti Tehetség Programról szóló országgyűlési határozati javaslat szerint a kiszámítható állami szerepvállalás és a már meglévő, valamint a további források bevonása, célirányos hatékony felhasználása érdekében Nemzeti Tehetség Alap létesítését látja szükségesnek az Országgyűlés.

Lefolytatják a képviselők a polgári perrendtartásról, a bírósági végrehajtásról és az egyes közjegyzői nemperes eljárásokról szóló törvényjavaslatok részletes vitáját. A tervek szerint az előterjesztések elfogadása után jelentősen rövidülhet a peres és nemperes eljárások ügyintézési határideje.

A Ház lefolytatja a személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló törvény módosításának részletes vitáját. Az MDF-es képviselők kezdeményezte javaslat szerint a társadalmi szervezetek számára felajánlott, de általuk fel nem vett összeg a Nemzeti Civil Alapprogramba kerülne. A módosítás azt is tartalmazza, hogy az adócsomag részeként az adózók postán kapnának visszajelzést arról, hogy előző évi felajánlásuk célba ért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását