2024. március 19. - József, Bánk

Vízummentesség - napokon belül?

Napokon belül aláírhatja Magyarország az Egyesült Államokkal az amerikai vízummentességről szóló nyilatkozatot - erősítette meg Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter szerdán az MTI információját.
2008. március 12. szerda 19:06 - Hírextra

A távirati iroda úgy tudja, péntekig Magyarország is aláírhatja az előzetes megállapodást az Egyesült Államokkal, az amerikai vízummentességi programhoz kapcsolódóan. Kormányzati források szerint a nyilatkozat hasonló lesz például a szerdán megkötött észt-amerikai szerződéshez.

Göncz Kinga külügyminiszter az MTI-nek nyilatkozva szerdán hangsúlyozta: Magyarország nem vár az egységes uniós álláspontra a kérdésben, de együttműködik az Európai Bizottsággal.

Magyarország világossá tette, hogy folytatja a tárgyalásokat a vízummentesség ügyében. Számunkra kiemelten fontos az amerikai vízummentesség, miközben folyamatosan, teljes átláthatósággal informáljuk az Európai Bizottságot - mondta a külügyminiszter, aki nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy péntekig aláírhatják az előzetes megállapodást.

Figyelembe vesszük az európai uniós jogszabályokat és fontosnak tartjuk, hogy ne adjunk ki olyan adatokat, amelyek kedvezőtlen hatással lehetnek a többi tagállamra - tette hozzá. Göncz Kinga szerint lehet egységes uniós álláspont a kérdésben, annak ellenére, hogy látható különbségek vannak a vízummentességet élvező régi és az új tagállamok között.

Németh Zsolt, a Fidesz szakpolitikusa is egyetértett azzal, hogy fontos az Európai Unióval való egyeztetés, de nem kellene várni az EU-ra az amerikai vízumkérdésben.

A magyar külügyminisztérium januárban kapta meg Washingtonból a nyilatkozattervezetet. Magyarország ezt követően elkészítette és visszaküldte a maga válaszát az Egyesült Államoknak. Ebben a külügyi tárca figyelembe vette az észt-amerikai, illetve a cseh-amerikai vízummentességi egyezményt előkészítő dokumentumokat, továbbá az Európai Unió kifogásait is. A nyilatkozattervezet egyebek között adatszolgáltatási kötelezettséget is tartalmaz - tájékoztatta a tárca az MTI-t.

Észtország és Lettország szerdán az Európai Bizottság tiltakozása ellenére írta alá az Egyesült Államokkal a vízummentességről és a légi biztonságról szóló kétoldalú megállapodást. Egy brüsszeli litván diplomata szerint péntekig Magyarország, Litvánia és Szlovákia is megállapodik az amerikaiakkal. Az új tagországok közül először Csehország írta alá a kétoldalú nyilatkozatot.

Európai Bizottság mindeközben arra igyekszik rávenni az új európai uniós tagokat, hogy lassítsák kétoldalú tárgyalásaikat. Brüsszel azzal érvel, hogy az egész unió nevében előnyösebb tartalmú megállapodást alkudhatna ki. Az új tagországok azonban azt nem akarják megvárni.

Az Európai Unió tagországai ugyanakkor szerdán felhatalmazták az Európai Bizottságot, hogy tárgyaljon az EU-állampolgárok amerikai vízummentességéről.

A szerdai Financial Times szerint "dühödt veszekedéssé" fajulhat a csütörtökön kezdődő brüsszeli EU-csúcson az amerikai vízummentességi megállapodások feletti vita. Franco Frattini, az Európai Bizottság alelnöke úgy vélte, szívélyes, de nehéz megbeszélések várhatóak az Európai Unió és az Egyesült Államok között a héten a kérdésben.

Az MTI-nek kedden nyilatkozó amerikai külügyi illetékes hangsúlyozta: az Egyesült Államok az EU belügyének tekinti a kérdést.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását