2024. március 19. - József, Bánk

Gyurcsány most nem akar vitát

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök arra kéri az Országgyűlés elnökét, illetve a parlamenti pártok frakcióvezetőit, hogy a jelenlegi helyzetben ne folytassák le a vitát a Tibetről szóló parlamenti határozati javaslatról - közölte a kormányszóvivő csütörtökön
2008. május 22. csütörtök 12:39 - Hírextra
Daróczi Dávid elmondta: a miniszterelnök felhívja a figyelmet a dalai láma hétfői berlini beszédére, amelyben a száműzetésben élő vallási vezető felszólította a tibetieket, hogy az elkövetkező napokban a kínai néppel való szolidaritás jeleként szüneteltessenek mindenfajta Kína elleni tiltakozó megmozdulást, illetve tüntetést.

A miniszterelnök úgy látja, ebben a helyzetben, amikor Kínában fél magyarországnyi ember van fedél nélkül a földrengés miatt, először ezzel a problémával nézzenek szembe és csak ezután folytatódjanak az egyeztetések Tibet helyzetéről - közölte Daróczi Dávid.

Az SZDSZ, a Fidesz, a KDNP és az MDF az MSZP ellenében hétfőn vette napirendre a parlamentben a Tibetről szóló országgyűlési határozati javaslatot, amely szerint az Országgyűlés felszólítja a Kínai Népköztársaságot, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközileg elismert emberi jogoknak és vessen véget az erőszaknak, valamint felhívja a magyar kormányt arra, támogassa Peking és a dalai láma között a tárgyalások megkezdését Tibet autonómiájáról.

A javaslat általános vitája már le is zajlott a parlamentben, normál menetrendben jövő héten kezdenék a részletes vitát. Mandur László, az Országgyűlés alelnöke a házbizottság csütörtöki ülése után azonban bejelentette: a részletes vitát nem vették a jövő hét napirendjére. A javaslatot benyújtók azonban ismét kezdeményezhetik a napirendre vételt és ha ebben egyetértés van köztük, akkor elérhetik a szavazáskor, hogy a javaslat tárgyalását folytassa a Ház.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke - aki hamarosan Kínába utazik - hétfőn a határozati javaslat kapcsán azt mondta, a diplomáciában nem szokásos kapcsolatrontó intézkedéseket hozni magas szintű látogatás előtt, főleg a több ezer ember munkáját lezáró kínai magyar évad záróeseménye előtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását