2024. március 19. - József, Bánk

Szili: eredményhirdetés után nincs korrekció

Szili Katalin szerint, miután egy szavazás eredményét az ülést vezető elnök kihirdette, nincs mód utólagos korrekcióra. A házelnök ezt egy ügyendi bizottsági állásfoglalásra alapozva közölte újságírók előtt a házbizottság rendkívüli ülése után hétfőn.
2008. május 19. hétfő 20:23 - Hírextra
A testület összehívását kezdeményező Fidesz botrányosnak tartja a történteket.

Szili Katalin tájékoztatása szerint azért hívták össze a házbizottság rendkívüli ülését, mert a Latorcai János (KDNP) és Iván László (Fidesz) egy interpellációra adott miniszteri válaszról történt szavazást követően utólag jelezte: bár az ülésteremben voltak, szavazógépük nem működött. Ennek korrigálását kérték a házbizottságtól - közölte.

Az Országgyűlés elnöke szerint azonban - egy ügyrendi bizottsági állásfoglalás alapján - erre a szavazás eredményének kihirdetéséig van mód, utána már nem.

A házelnök azt javasolta a Fidesz és a KDNP frakciójának, hogy forduljanak az ügyrendi bizottsághoz, ha nem elfogadható számukra a döntés.

Répássy Róbert (Fidesz) a rendkívüli házbizottsági ülés utáni sajtótájékoztatóján azt mondta: véleménye szerint egyértelműen megállapítható volt, hogy a két képviselő hiába volt a teremben, nem tudta leadni a szavazatát. A politikus hozzátette: úgy tudja, hogy egy MDF-es képviselő sem tudott szavazni.

Ebből az derül ki, hogy az interpelláció elfogadásának nem volt meg a többsége a parlamentben - mondta, hozzáfűzve: ezért kérték a házbizottságtól, hogy korrigálja a szavazati arányokat, vagy rendeljen el új szavazást az Országgyűlés elnöke.

Az ellenzéki politikus nem tartotta elfogadhatónak Szili Katalin döntését, és botrányosnak nevezte a történteket. "Egy botrányos ügyet botrányos körülmények között akar a kisebbségi kormány eltussolni" - hangoztatta.

A politikus közölte, hogy Demeter Ervin és Balsai István várhatóan újból benyújtja az interpellációt.

A két fideszes politikus arról interpellálta Kiss Péter kancelláriaminisztert, milyen információkhoz jutott közpénzügyi államtitkárként Keller László, amikor Kapolyi László szocialista képviselő egy magánnyomozó céget bízott meg bizonyos, gazdasági szempontból "bonyolult ügyek" feltárásával, és a nyomozók az államtitkár részére is gyűjtöttek információkat.

Mivel Kiss Péter válaszát nem fogadta el a két képviselő, a Ház szavazott róla. Ennek során 185 igen és 183 nem szavazattal fogadták el a miniszteri választ; az MSZP-n kívül az összes frakció nemmel szavazott.

Latorczai János ezt követően jelezte, hogy probléma volt a szavazatával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását