2024. március 19. - József, Bánk

Megállapodtak az akadémiai törvényről

Ősszel az Országgyűlés elé kerülhet az akadémiai törvény. Erről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke állapodott meg kedd délutáni megbeszélésükön.
2008. május 27. kedd 22:40 - Hírextra
Pálinkás József a találkozó után az MTI-nek azt mondta: a megbeszélés jó hangulatban zajlott. Hozzátette: a találkozó elején tisztázták, hogy egy korszak lezárult, már nem az ellenzéki politikus és a miniszterelnök beszélt egymással, hanem az akadémia elnöke és a kormányfő.

Mint mondta, tájékoztatta a miniszterelnököt az akadémia helyzetéről, és egyeztettek a közeljövő feladatairól. Példaként említette az akadémiai törvény őszi parlament elé terjesztését, valamint a kiemelkedő kutatóközpontok, kutatók támogatását.

Daróczi Dávid kormányszóvivő kifejezetten bíztató légkörűnek és konstruktívnak nevezte a találkozót. Tájékoztatása szerint Gyurcsány Ferenc és Pálinkás József megállapodtak abban, hogy évente kétszer személyesen egyeztetnek. A kormány és a Magyar Tudományos Akadémia között Molnár Károly, a tudománypolitikáért, a kutatás-fejlesztésért és a technológiai innovációért felelős tárca nélküli miniszter tartja a kapcsolatot - közölte.

A kormányszóvivő beszámolt arról: a kormányfő és az akadémia elnöke is fontosnak tartja, hogy Magyarország 2010-es Európai Uniós elnöksége idején a tudomány kapjon központi szerepet.
Pálinkás József fideszes országgyűlési képviselőt, volt oktatási minisztert, a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Kara (DETEK) dékánját május 6-án választották meg a Magyar Tudományos Akadémia új elnökévé. Az akadémikus a megválasztását követően tartott sajtóértekezleten bejelentette, hogy azonnali hatállyal lemondott fideszes párttagságáról és parlamenti képviselői mandátumáról.

Arról is beszélt, hogy munkája megkezdésekor rövid időn belül egyeztetni kívánja elképzeléseit Molnár Károllyal, a kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszterrel, Hiller István oktatási miniszterrel, Pártos Ferenccel, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnökével és Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel.

A miniszterelnök erre néhány nappal később blogjában úgy reagált: örömmel vette a megkeresést és kész tárgyalni Pálinkás Józseffel. Internetes naplójában azt írta, érdemes tárgyalni az elnök az akadémia minőség- és teljesítményelvű átalakítására tett javaslatáról, amelyet támogatandónak tart.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását