2024. május 5. - Györgyi

Így loptok ti - 2010 legjobb előzetes letartóztatásai

2010 első félévének bűnügyi rovatait jórészt állami vállalatok dolgozóiról, igazgatóiról szóló híradások töltötték meg. Volt minden: vesztegetés, kamu szerződés, ön-végkielégítés, nokiás doboz. A HírExtra összegyűjtött néhány esetet a teljesség igénye nélkül.
2010. július 27. kedd 07:29 - HírExtra
Az őstojás – Szilágyiné Szalai Eleonóra

Állami vállalatokban elkövetett törvénysértések sorában jó eséllyel érdemelné ki a legbicskanyitogatóbb eset címét Szilágyiné Szalai Eleonóra ügye. A hölgy állítólag 86 milliós végkielégítést utalt ki gyakorlatilag magának, majd havi 1,2 millió forintért tovább foglalkoztatták.

Az eset után elkezdték átnézni a BKV azon iratait, amelyek a nem megszokott bérezési és jutalmazási rendszerről szóltak. Az ügy nyomán bekerült a köznyelvbe a menedzserszerződés kifejezés, és 86 olyan embert ellenőriztek, akik tízmilliónál nagyobb összegű végkielégítést kaptak.

Nokiás termékkihelyezés


A korrupció
A korrupció (a latin corruptĭo, romlás, rontás szóból) vagy megvesztegetés olyan törvénybe vagy közerkölcsbe ütköző cselekedet, aminek során valaki pénzért vagy más juttatásért vagy juttására való kilátásért cserébe jogosulatlan előnyhöz juttat másokat. Attól függően, hogy milyen pozícióban van az előnyhöz juttató, beszélhetünk például politikai, közigazgatási, rendőri, katonai vagy gazdasági korrupcióról.
A vesztegetések és előzetesek legnagyobb hazai kiválósága mindenképpen, Hagyó Miklós. Balogh Zsolt, a BKV egykori vezérigazgatója nyilatkozta azt, hogy egyszer milliókat adott át Hagyónak nokiás dobozban. Budapest egykori főpolgármester-helyettesét bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítják, a nokiás doboz viszont beolvadt a hazai megvesztegetési folklórba.

Hagyó állítólag többek között Horváth Éván és Lelovics Ottón keresztül adott utasításokat a BKV vagyongazdálkodási kötelezettséggel rendelkező egyes vezetőinek, melyben azt kívánta, hogy a közlekedési vállalat számára szükségtelen szerződéseket kössenek.

BKV – bűnszövetségben elkövetett vesztegetés


Még 2009. december 4-én érték tetten egy óbudai mélygarázsban a bkv-s jogi igazgatót, Sziebert Györgyöt. A gyanú szerint egy huszonnyolcmilliós szerződésből osztottak volna vissza néhányat saját zsebbe. Ugyanezen üggyel kapcsolatban tartóztatták le egyébként Rényi-Vámos Krisztinát a Budapest Airport jogi vezetőjét, és bizonyos Fuzik Zsolt, a BKV volt informatikai igazgatója is megemlíthető, akit februárban kaptak el, miután nemzetközi elfogató parancsot adtak ki ellene.

FKF - metángáz-ártalmatlanítás 450 millióért

Bielek Pétert, az FKF Zrt. vezérigazgatóját hűtlen kezelés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. Gyanúsítottként. Az ügy központjában egy közbeszerzési eljárás áll: a pusztazámori hulladékégetőhöz metángáz ártalmatlanítására kívántak környezetvédelmi beruházást megvalósítani. Egyszerűbben az égés nyomán felszabaduló metángázt kívánták hasznosítani. A beruházás reális értéke 380 millió forint lett volna, ám valamiért Bielek Péter mégis 450 milliós értékben írta ki a pályázatot. A fennmaradó 70 milliót a rendőrség keresi, és nem kizárt, hogy lesz további gyanúsított, illetve mással is meggyanúsítják Bieleket, sőt ezeknek egy különleges keveréke sem lenne váratlan.

Főtáv – szerződni csak előnyösen


A Főtáv vezérigazgatója is belekóstolhatott az előzetes letartóztatások semmivel fel nem cserélhető hangulatába. Kovács Lajos vagyonkezelési kötelezettségét megszegve előnytelen szerződést kötött egy lakópark hűtő-fűtő rendszerének kiépítésére. A cégnek okozott kár 180 millió forint.

A feltételezett Tátrai-utasítás

Júliusban különösen nagy vagyoni kárt okozó hűtlen kezelés miatt hallgatta ki az ügyészség Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezérigazgatóját. 365 millió forintot utalt állítólag jogosulatlanul a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok vezetője a Bábolna Zrt. felszámolójának, és a gyanú szerint minderre az utasát maga Tátrai Miklós adta.


Szabó János – légy, ami csak lehetsz!

Szabó Jánost, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorát még februárban helyezte előzetes letartóztatásba Budai Központi Kerületi Bíróság, befolyással való üzérkedés gyanúja miatt.

Szabó úr azzal az állítólagos tettével érdemelte ki a letartóztatott állami vezetők közötti helyét, hogy megkereste a DHL magyar leányvállalatának vezetőit, majd azt állította, hogy a cég futárai fegyver- és drogkereskedelembe keveredtek, de ő némi ellenszolgáltatás fejében el tudná simítani az ügyet, hiszen ő elsimításban jártas kapcsolatokkal rendelkezik.

***
Mindenki ártatlannak tekintendő, amíg a bíróságon be nem bizonyosodik az ellenkezője.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását