2024. május 4. - Mónika, Flórián

Az FVB elutasította az MDF fővárosi listáját

A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) szerda esti ülésén elutasította az MDF fővárosi területi listáját.
2010. március 24. szerda 19:10 - HírExtra
A párt jogorvoslattal élhet az Országos Választási Bizottságnál, a végső szót a Legfelsőbb Bíróság mondhatja ki.Ha az MDF nem tud fővárosi listát állítani, akkor választási elemzők szerint sokkal kevesebb esélye lesz arra, hogy az 5 százalékos bejutási küszöböt elérve mandátumot szerezzen az áprilisi országgyűlési képviselő-választáson.

Az FVB késő estig ülésezett, és este kilenc óráig a honlapján nem tette közzé az elutasító határozatot, így annak pontos tartalmát nem lehetett megismerni.Kajdi József, az MDF szakpolitikai kabinetvezetője a döntés után az MTI-vel azt közölte, hogy az OVB-hez fordulnak jogorvoslatért.

A döntés megszületéséről elmondta, hogy a fideszes delegált javaslatára utasította el a testület az MDF fővárosi területi listájának nyilvántartásba vételét.A kabinetvezető felhívta a figyelmet arra: amikor az MDF leadta budapesti listáját, akkor tíz, tisztán MDF-es egyéni képviselőjelöltje volt a pártnak a fővárosban, akiket nyilvántartásba is vettek.

Mint mondta, ezzel szemben a Fidesz által delegált választási bizottsági tag javaslatára a jobbikos és szocialista delegált is azt fogalmazta meg az ülésen, hogy az előírt nyolc helyett csak hét tisztán MDF-es egyéni jelöltje van a pártnak, és ezért nem teljesítette a törvényi feltételeket.

Azaz szerintük azért nem állíthat budapesti listát az MDF, mert Csapody Miklós kedden kilépett a pártból, valamint Király Zoltán és Slosár Gábor indulását sem nem lehetett volna érvényesnek elfogadni - magyarázta.

Kajdi József felhívta a figyelmet arra: a Fővárosi Választási Bizottság hétfői ülésén még úgy döntött, Király Zoltán és Slosár Gábor is indulhat egyéni képviselőjelöltként az országgyűlési választásokon.

Az FVB tehát hétfőn megállapította azt, bőven meghaladta mind a két képviselőjelöltnél a szükséges ajánlószelvények mennyisége a törvényben előírtakat - közölte.
Kajdi József szerint a jogász szakma szégyene, ami az FVB ülésén történt. "A demokrácia legmélyebb bugyraiba sikerült eljutni" - mondta.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását