2024. május 22. - Júlia, Rita

Csapody visszalépett, nem indul jelöltként

Visszavonta a főváros 15-ös számú választókerületében vállalt képviselő-jelöltségét Csapody Miklós, aki kedden jelentette be, hogy kilép az MDF-ből.
2010. március 24. szerda 16:50 - HírExtra
A politikus az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: úgy tartja tisztességesnek, hogy Budapest 15-ös választókerületében vállalt jelöltségét is visszavonja, hiszen a választók MDF-esként töltötték ki ajánlószelvényeiket a nevére.

Csapody Miklós szerint "az MDF-SZDSZ Bokros Lajos által összeállított listáit" Bokros Lajosnak, a demokrata fórum miniszterelnök-jelöltjének ultimátumára hagyta jóvá az MDF országos választmánya. Hangsúlyozta: sem Bokros Lajos ultimátumával, sem néhány korábbi politikai és személyi döntéssel nem érthetett egyet, ezért korábban többször is bejelentette a miniszterelnök-jelöltnek és az elnökségnek, hogy a "Bokros-SZDSZ-listákat és a fenyegető fellépést" elfogadhatatlannak tartja.

"Az MDF alapító tagjaként nem tudom vállalni azokat a politikai, emberi és magatartásbeli viszonyokat sem, amelyek bizonyos ideje az MDF-et jellemzik" - tette hozzá.

Véleménye szerint a listákban olyan politikai és személyi törekvések sűrűsödtek össze, amelyek egyre inkább üzleti és egyéb, nem "közpolitikai megfontolásokat" mutatnak.
"Félreállását" logikusnak tartja, hiszen - mint írta - az országos listáról öt képviselő juthat be biztosan, vagyis ha valaki nincs ott az első húszban sem, az azt jelenti, hogy nem számítanak rá, jobb, ha félreáll.

Csapody Miklós közölte azt is, a budapesti listát a választók, az ajánlószelvények leadói iránti tiszteletből nem akarta lehetetlenné tenni, ezért nem vonta vissza jelölését. "A szükséges okmányokat már akkor leadtam, amikor még (velem együtt) csak 8 elfogadott jelölt volt. Tettem ezt azért, hogy a megadott határidőig az MDF listát állíthasson. Ez meg is történt. A zsarolást már csak ezért is a leghatározottabban visszautasítom" - fejtette ki.
A politikus szólt arról is, hogy az ajánlószelvény-hamisítás vádját is visszautasítja, és hamis vád miatt megteszi a szükséges jogi lépéseket. (Csapody Miklós egyik ajánlószelvénye miatt büntetőfeljelentést kezdeményezett a Fővárosi Választási Bizottság.)

Csapody Miklós szerdai közleményében megerősítette, amit már kedden az ATV Egyenes beszéd című műsorában is bejelentett: több mint húsz év után kilép a Magyar Demokrata Fórumból.

A politikus MDF-ből való kilépése kapcsán Dávid Ibolya pártelnök egy szerdai budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: Csapody Miklós az országos lista harmadik helyét kérte, a párt elnöksége a 11. helyet ajánlotta fel neki. Ezt Csapody Miklós nem fogadta el, és ezután döntött a pártból való kilépésről - tette hozzá.

Csapody Miklós az MDF egyik alapító tagja volt, 1990-től az MDF parlamenti frakciójának széthullásáig, 2009. március 30-ig MDF-es, ezt követően független képviselő volt az Országgyűlésben. Csapody Miklós a 2010-es választásokon nem került bejutó helyre az MDF budapesti listáján.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását