2024. május 6. - Ivett, Frida

Alakul a Bajnai-kormány: új miniszterek a bársonyszékekben

A hét első munkanapján Bajnai Gordon megkezdte az egyeztetéseket a leendő tárcavezetőkkel. Ezalatt az MSZP vezetése hosszú vita után határozott a leendő pártelnökről.
2009. március 31. kedd 19:53 - Hírextra
Bajnai összeállítja a csapatát

Bajnai Gordon – Gyurcsány Ferenc lehetséges utódja – nem tétlenkedett a hét első munkanapján. Mielőtt megkezdte volna az egyeztetéseket,a köztévé reggeli műsorában Mesterházy Attila frakcióvezető-helyettes elárulta, hogy „van olyan öt kulcstárca, ahol mindenféleképpen külső emberrel szeretné feltölteni ezt az öt pozíciót”.

Ezek a minisztériumok valószínűleg: a gazdasági, a pénzügy-, az igazságügyi és a szociális tárca, illetve a Miniszterelnöki Hivatal.

Azonban további konkrétumokat sem ő, sem Bajnai nem árult el. A kormányfőjelölt csak parlamenti megválasztását követően kíván beszél kormányának tagjairól.

A „hallgatási fogadalom” ellenére a HírExtrának – megbízható forrásokból – sikerült kiderítenie, hogy kik lehetnek a leendő miniszterek.

A Pénzügyminisztérium élén biztosan miniszterváltás lesz. Ahogy azt márt korábbi cikkünkben jeleztük, Veres János pénzügyminiszter nem folytatott Bajnai Gordon kormányfő-jelölttel semmilyen személyes feladatvállalásra vonatkozó megbeszélést. Ezt ma megerősítette az MTI tudósítójának is.

Információink szerint Bajnai Gordon dr. Oszkó Péter mellett tette le a voksát.

Oszkónak azért is lehet nagy esélye a bársonyszék elnyerésére, mert a Reformszövetség tagjaként nyilvánvalóan annak programját jól ismeri, és szakmailag is képviselni tudja. Ez Bajnai Gordon számára is elsődleges fontosságú lehet, mivel minden jel szerint a miniszterelnök-jelölt programja nagymértékben egyezik a Reformszövetségével.

A Külügyminisztériumban is biztosan lesz mozgás, mert Göncz Kinga EP-listára kerülésével szükségképpen együtt jár a miniszteri posztról való távozása is.

A HírExtra úgy értesült, hogy a külügyminiszteri posztot (melyre a személyi jelölést Bajnai meghagyta az MSZP-nek) Mesterházy Attilának szánja a párt. Úgy tudjuk, az ő személyét Bajnai is alkalmasnak tartja a tárca vezetésére, és elfogadja a jelölését.

Ám arról is értesültünk, hogy Mesterházy Attila most nem kívánja betölteni e tisztséget a pártban megnőtt feladataira hivatkozva. (Mesterházy Attila ugyanis az MSZP újdonsült alelnöke: a március 21-i tisztújításon Hiller Istvánt váltotta a poszton.)

Bajnait méltatták

Habár a nap folyamán Bajnai nem akart bővebben nyilatkozni, de a médiának sikerült megszólaltatnia két korábbi kormányfőjelöltet is.

Bokros Lajos (akit az SZDSZ jelölt kormányfőnek) örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy Bajnai Gordon hasonló diagnózist állított fel az ország gondjairól, mint ő. A volt pénzügyminiszter szerint könnyen megvalósítható a tervezett 500-600 milliárdos kiadáscsökkentés, de ha a gazdaság teljesítménye a tervezettnél nagyobb mértékben csökken, úgy ennél nagyobb megtakarításra lehet szükség. Közölte, azt tanácsolná az új miniszterelnök-jelöltnek: „ha szükséges a költségek lefaragása, akkor ezt érdemes úgy csinálni, hogy egybeessen a reformokkal, mert hosszú távon ez jótékonyabb hatást gyakorolna a gazdaság fejlődésére és a költségvetés alakulására is”.

„Bajnai Gordont alkalmasnak tartom a miniszterelnöki poszt betöltésére, hiszen gazdasági miniszterként is szerzett olyan tapasztalatokat, amelyek segítségével sikeresen el tudja végezni feladatát” – mondta Takács János, az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója, az MSZP egyik korábbi miniszterelnök-jelöltje.

Lendvai lehet a pártelnök

A nap másik izgalmas eseménye az MSZP elnökségének és megyei elnökeinek a találkozója volt, amelyet azért tartottak, hogy előkészítsék a hétvégi rendkívüli kongresszust. A legfontosabb kérdés, amiben dönteni kellett (volna) az volt, hogy ki (vagy kik) legyenek a párt elnökjelöltje(i).

A hét végén még Kiss Péter alelnök, vagy Szekeres Imre elnökhelyettes pártelnökké választása merült fel.

A mostani tanácskozáson az értesülések szerint a megyei elnökök döntően azt támogatták, hogy Lendvai Ildikó frakcióvezető legyen az MSZP új, átmeneti elnöke. Az információk szerint Lendvai Ildikó egyelőre nem hajlik a felkérésre, szívesebben folytatná a frakció élén a munkát.

Ma már Lendvait Gyurcsány mellett Kiss Péter is támogatásáról biztosította. Az ülésen Gyurcsány Ferenc élesen nekiment Szekeres Imrének, akit – az index információi alapján – forrásak szerint „gyenge minőségű embernek” nevezett.(Gyurcsány támogatói ezen felül azzal vádolták Szekerest, hogy beavatkozott a múlt heti kormányfőjelölő folyamatba.)

A hét vége előtt a megyei elnökök még egyszer tanácskoznak, majd csütörtökön a választmány ülésezik és hívja össze a vasárnapi kongresszust.

Jelöltté az válhat, akinek sikerül elnyernie a jelölő bizottságban a megfelelő támogatást, illetve a kongresszuson a küldöttek egyharmadának támogatását. A megválasztáshoz pedig a küldöttek felének támogatása szükséges.

Gyurcsány háttérbe vonulna

Az MTI értesülései szerint ugyanakkor Gyurcsány Ferenc nem kíván semmiféle tisztséget vállalni a jövőben, legfeljebb a Táncsics Mihály Alapítvány kuratóriumi elnöki posztját töltené be.

A Táncsics Alapítvány – mint általában a politikai pártok alapítványai – a pénzosztásban fontos szerepet tölt be. Így ha Gyurcsány kerülhetne az élére, azzal meghatározó szerepe lenne a párt pénzosztásában.

Míg Bajnai minden erejével azon van, hogy megtalálja a megfelelő embereket a kormányba, lehet, hogy Gyurcsány már az ínséges ellenzéki időkre készül?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását