2024. május 2. - Zsigmond

Újabb Bajnai kormánytag: Mesterházy Attila külügyminiszter?

Bajnai Gordon kormányában Mesterházy Attila lehet a külügyminiszteri poszton – tudta meg a HírExtra. Információink szerint az MSZP alelnöke a legesélyesebb a posztra, ám ez még nem jelenti azt, hogy így is lesz.
2009. március 31. kedd 13:09 - HírExtra
Mesterházy Attila
1974. január 30-án született Pécsett. 1999-től házas, felesége Mesterházy Szilvia. Gyermekeik, Attila 2004-ben, Kata 2005-ben született.

1997-1998-ban a miniszterelnöki kabinetiroda osztályvezetőjeként integrációs és gazdasági szakmai háttérelemzéseket készített a kormány vezetője, Horn Gyula számára. 1997. szeptemberétől 2000. augusztusig a Budapesti Közgazdaság-tudományi és Államigazgatási Egyetem világgazdasági tanszékén oktatott, 1999. júniustól tanársegédi beosztásban.

1999-2001-ben a Fiatal Baloldal alapítója és az országos elnökség tagja. 2001. februártól az MSZP Harmadik Hullám Platformjának alapító elnöke. 2003-tól az MSZP Országos Elnökségének tagja, és a Veszprém megyei területi szövetség alelnöke.
2001. júniustól 2002. májusig Medgyessy Péter miniszterelnök-jelölt személyes tanácsadó testületének (Tizek Társasága) tagja. 2002-től a Gyermek-, Ifjúsági- és Sportminisztérium politikai államtitkára.

Országgyűlési képviselői esküjét 2004. augusztus 27-én tette le. 2004. októberétől az Ifjúsági-, Családügyi-, Szociális- és Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkáraként tevékenykedett. A 2006. évi országgyűlési választásokon országos listán szerzett mandátumot. Az Országgyűlés Külügyi és határon túli magyarok bizottságának tagja. 2006. június 6-án az MSZP Országgyűlési Képviselőcsoportja frakcióvezető-helyettessé választotta meg.
Lázasan folyik az új kormány minisztereinek keresése. Mind Bajnai Gordon, mind a Szocialista Párt az új kabinet felállításán dolgozik. Ugyan kiszivárgott hírek szerint Bajnai öt tárca élére (gazdasági, pénzügyi, aszociális, igazságügyi, és a kancellária-miniszteri) saját maga szeretne jelöltet állítani, ám ettől függetlenül kénytelen lesz egyeztetni az MSZP felső vezetésével is. E nélkül ugyanis nem fog megfelelő támogatást kapni programjához.

Mint azt nemrég megírtuk, a pénzügyminiszteri poszton Dr. Oszkó Péter tűnik befutónak – őt mind a párt, mind Bajnai támogatja.

A médiában már Göncz Kinga EP-listára kerülésével (és szükségképpen a miniszteri posztról való távozásával) egy időben napvilágot láttak a találgatások a lehetséges utódokról. Mesterházy Attilaszemélye már akkor is felmerült, mint a legalkalmasabb jelölt.

A HírExtra most úgy értesült, hogy a külügyminiszteri posztot (melyre a személyi jelölést Bajnai meghagyta az MSZP-nek) Mesterházy Attilának szánja a párt. Úgy tudjuk, az ő személyét Bajnai is alkalmasnak tartja a tárca vezetésére, és elfogadja a jelölését.

Ám arról is értesültünk, hogy Mesterházy Attila most nem kívánja betölteni e tisztséget a pártban megnőtt feladataira hivatkozva. Mesterházy Attila, az MSZP újdonsült alelnöke a március 21-i tisztújításon Hiller Istvánt váltotta a poszton.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását