2024. április 29. - Péter

Reakció Almássy Kornél HírExtrának adott interjújára

Pettkó András, az MDF frakcióvezetőhelyettese felkereste lapunkat, azzal az ajánlattal, hogy ő egy másik nézőponton keresztül világítaná meg az MDF mostani, viharokkal dúsított helyzetét. Sajnos a vélemény kevesebb volt mint a pártérdekeket hangoztató zso
2009. január 10. szombat 14:59 - Pásztor Balázs

(Almássy Kornéllal korában készült interjúnk ITT olvasható.)

Említette, hogy egy másik szemüvegen át mutatná be az MDF mostani helyzetét, mint Almássy Kornél tette azt a Hírextrának adott interjúban. Ön szerint hogy fest az MDF jelenlegi helyzete?

Az MDF szempontjából a 2008-as év sikeres volt. Eltörölte a haláladót, elérte, hogy az állampolgárok 2009-től adójuk felajánlott 1%-áról visszajelzést kapjanak, azt, hogy az APEH irodákban és májustól az önkormányzatoknál bankkártyával lehessen fizetni, és sokat tett egy olcsóbb és hatékonyabb állam érdekében. Felháborítónak tartom, hogy Almássy Kornél független képviselőként ma is úgy viselkedik, mintha az MDF képviselője lenne. Almássy már sok mindent mondott az MDF-nek: egyik héten azt, hogy visszalép, és támogatja maximálisan Dávid Ibolyát, másik héten pedig ennek ellenkezőjét. Politikája és tevékenysége követhetetlen.

Ön az IDF alapító tagja és tíz évig szerves része volt. Mennyiben változott a testület az ön távozása óta?

Az IDF-nek ma már kicsi a tagsága. Csak nevében hasonlít a konzervatív pártra, az MDF-re. Mindeközben, amikor az Ifjúsági Demokrata Fórum annak idején megalakult, akkor az összetétele nagyon sokrétű volt, nagyarányú vidéki tagsággal, míg most főleg nagyvárosokból, azon belül is egymást szorosan ismerő csapatokból kerül ki az IDF-tagság nagy része.

Mi a probléma Almássy és az irányvonalán haladó tagok nézeteivel?

Lezajlott egy demokratikus választás szeptemberben, amelyben Dávid Ibolya lett megválasztva kétharmados többséggel az országos gyűlésen. Ettől a pillanattól kezdve egy demokratikus pártban az országos gyűlés véleményét mindenkinek el kell fogadnia. Azoknak, akik ezt nem fogadják el, három lehetőségük van: tovább dolgoznak a pártban, párttagok maradnak, de az aktivitásukat csökkentik, vagy kilépnek a pártból. Itt nem csak az „almássytákról” van szó, hanem bárkiről, aki nem ért egyet az országos gyűlés eredményével. Minden demokráciában így kell, hogy működjön.

Az MDF megítélésre hogy hatnak ki a párt kissé visszás ügyei? Gondolhatunk a ferencvárosi botrányra, Lengyel Zoltán körüli viharokra, vagy éppen a lehallgatási ügyekre.

Az MDF megalakulása óta a nyugodt, higgadt párbeszéd híve, ahol mindenki elmondhatja véleményét - Antall József is ezt az irányelvet képviselte. Magyarság, demokrácia, fórum: én ezt szeretem az MDF-ben. Lengyel Zoltán beülésével kapcsolatban pedig úgy vélem, minden országgyűlési képviselőt, így őt is a parlamenti munkája minősít a legjobban. Nagyon jól ismert mezőgazdasági szakembere volt a Fidesznek, ajánlom mindenkinek, hogy munkájával kapcsolatban olvassa el a www. parlament.hu részletes leírását.

Ki akarhatja Dávid Ibolyát eltávolítani a párt vezetésből?

Ez a vita nem Almássy Kornél és Dávid Ibolya politikai vitája. Minden pártban tisztújításkor vannak olyan emberek, akik azt gondolják, hogy ők alkalmasabbak egy bizonyos pozícióra. Ha csak ez történt volna, akkor nem lenne baj: Kornélék a kampányukat kivitték a sajtóba. Minden pártnak a belső vitáit belül kell elrendeznie. Dávid Ibolyát választani egy ilyen helyzetben helyes döntés volt. Az ő vezetésével szerepelt jól a párt az EP- választásokon, és szintén vele végeztünk a 2006-os parlamenti választásokon 5 százalék felett.

Nem lehetett volna a tisztújítást kicsit csendesebben, kevesebb botránnyal véghezvinni?

Jó lett volna. Én egyébként sem tudom, mi számít botránynak, de minden pártban a tisztújítást - bár egy párt belügye - a sajtó élénken figyeli. Egy pártban az a lényeg, hogy milyen irányvonalat képvisel, és hogy mit tesz a választóiért. Mi a konzervatív, felelős, öngondoskodó középosztály politikai képviseletét folytatjuk.

Mi történhet a szombati választmányi gyűlésen?

A választmányi gyűlésnek több napirendi pontja van. A legfontosabb, hogy a párt felkészüljön a közelgő EP választásokra - a reális cél a szavazatok 6-8 százalékának elérése. A választmányi gyűlésnek több napirendi pontja van. Az etikai biztos személyéről is döntünk. Ez egy munkaértekezlet lesz. Egyébként nem az etikai biztos dönt az MDF-en belüli etikai ügyekről, hanem a megyei és országos etikai bizottság, mint minden más pártnál. Az etikai biztosra azért van szükség, hogy amennyiben valaki fellebbezni akar a döntés ellen, akkor azt a biztos ismerteti a testület előtt.

Bejuthat az MDF a parlamentbe a 2010-es választásokon?

Biztos vagyok benne, hogy be fogunk jutni, hiszen önálló politikát kínálunk a választóknak, és nem egy nagy párt oldalvizén próbálunk sodródni. Azt még ma nem lehet megmondani, hogy hány százalékkal.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását