2024. április 29. - Péter

„Az MSZP tartja lélegeztetőgépen az MDF-et"

Az SZDSZ sorsára juthat az MDF, azzal a különbséggel, hogy a „visszás elemeket”- vagyis az almássystákat - itt megpróbálják eltávolítani. A magas párttisztségeket is betöltő tagok kirúgatására azonban a párt alapszabályzatában rögzített etikai
2009. január 8. csütörtök 12:59 - Pásztor Balázs
Sokak szerint nem volt túl jó ötlet Almássy Kornélt Lengyel Zoltánra cserélni, és ez meg is látszik többek közt Dávid Ibolya népszerűségi indexén, ami a 2008-as évben a legnagyobbat, 9 százaléknyit esett. Mivel az Almássy ügy legújabb részleteit és okait itt már megírtuk, most inkább a közelgő kitessékelésekről írnánk pár sort.

„Nem megy tovább békésen" - mondta Karsai Péter, az MDF elnökségi tagja, amivel arra utalt, hogy az eddigi belviszályokat már nem lehet belsőleg rendezni. Azonban az „ellentétes vonalat” képviselő Almássy-szimpatizánsok között választmányi tagok is vannak, akiket azért nem annyira egyszerű kitessékelni a pártból. Karsaival más vezetők is egyetértenek, az intézkedésekhez szükséges többségük pedig állítólag megvan. A Népszabadság állítása szerint a tervezett kizárások Budapestre összpontosulnak, mert a főváros az almássysták "centruma". A kérdés csak az, mi marad az MDF-ből, ha mind a Tisztelet Társasága, mind az újítani kívánó tagok egy része elmegy?

Vélemények

Megkérdeztük az ügyben legérintettebb Almássy Kornélt, szerinte miért is kell az ő általa képviselt irányvonalat oly gyorsan eltüntetni.

Gondolom hallott arról, hogy az ön irányvonalához tartózó tagokat (köztük Huber Szebasztiánt, Lasztovicza Gábort és Szilassy Gábor Cézárt) el kívánják távolítani az MDF-ből. Mi erről a véleménye?

Az MDF-nek 2008-ban lezajlott a független elemzők szerint is legbotrányosabb tisztújítása a rendszerváltás óta, és azt gondolom, ezt nagyon sokan nem tudják megemészteni. Azok a folyamatok, amik az MDF-ben - függetlenül az én szerepemtől - lezajlottak, példa nélkül állnak: amikor egy jobboldali párt a korábbihoz képest gyakorlatilag teljesen más politikát kezd el folytatni, az hallatlan. Gondolok itt Dávid Ibolya nemzeti csúcson tett kijelentésére, Lengyel Zoltán frakcióba való bevételére, a miniszteri válaszok rendszeres elfogadására, az adótörvények megszavazására – sőt az MDF frakcióvezető-helyettese még a költségvetést is megszavazta, és Dávid Ibolya hiányzott a legtöbbet a parlamenti szavazásoknál, ami szintén az MSZP-t segítette.

A csúcspont pedig ferencvárosi időközi választáson elkövetett - vélhetően - választási csalás. Persze ezt se így mondjuk, hanem a bíróság nem engedi indulni az MDF jelöltjét. Most pedig azokat a ferencvárosi MDF vezetőket kívánják a pártból eltávolítani, akik idejekorán jelezték, hogy nem értenek egyet Dézsi Mihály indításával és az ott folyó kampánnyal. Mindezek miatt óriási morális válság alakult ki az MDF-ben. Nem pár emberről van szó, nagyon sok MDF-tag látja azt, hogy ez így nem mehet tovább.

Mit képvisel pontosan az ön irányvonala? Miért veszélyezteti ennyire a pártot - legalábbis a párt többi tagjának állítása szerint?

Én olyan pártot szerettem volna építeni, amely modern, közösség elvű, konzervatív párt, erős nemzeti elkötelezettséggel, és amely egyértelmű jobbközép konzervatív irányvonalat visz. Valamint képviseli az innovációt, az adó és járulékcsökkentést, az esztelen bürokrácia visszaszorítását, és eléri azokat a fiatalokat és rétegeket, akiket eddig nem szólított meg. Legfőképp pedig programot adtunk volna az MDF-nek, ami nagyon régóta hiányzik a Fórumból. Emellett némi szervezeti vérfrissítést is végrehajtottam volna.

Hová tart most az MDF?

Ha az a politika folytatódik, mint ami az elmúlt fél évben, és aminek a jelei már látszódtak az előző év elején akkor ez a biztos bukásba vezet. Jelenleg úgy tűnik, hogy az MSZP tartja lélegeztető gépen az MDF-et.

A Tisztelet Társasága és az ön irányzatának elhagyásával mennyire csappant/csappanhat meg az MDF ereje?

Több szervezet megszűnt, de azok az emberek, akik azt képviselték, amit én, még ott vannak a pártban. Nyilván ezeket akarják most kiszorítani – ami elég a sok embert jelent majd. A legborzasztóbb, hogy a pártvezetés már rég elszakadt a tagságtól a szűk pártelit nem törődik a tisztességes párttagokkal és véleményükkel. Azt gondolom, hogy maradtak jó páran az MDF-ben, akik nem ezt a politikát kívánják folytatni. Ha ők is távoznának, akkor a szűk pártelit magánya marad.

Ön szerint képes bejutni az MDF a parlamentbe 2010-ben?

Ha eltávolítják a pártból azokat az embereket, akik más irányvonalat képviselnek, mint a pártelit, ha folytatódik a törvénytelenség, ez a fajta stílus, a leszámolósdi, ha az MDF nem képes programot alkotni és a kormánypártot támogatja, akkor az MDF nem fog tudni bejutni a parlamentbe. Sőt az MDF a „kisgazdásodás” útjára fog lépni.

Tervez vagy terveznek-e esetleg egy új párt alapítását, vagy egy meglévőhöz való kapcsolódást?

Nem időszerű erre válaszolni. Nem szimplán pártalapításon kell törni a fejünket, hanem hogy az ideológia, irányvonal, amit én és a mellettem álló emberek képviseltek megmaradjon. Több ügyért is szeretnék dolgozni a jövőben. Egyfelől szeretném, ha 2010-től olyan dolgok, amik velem történtek az MDF-ben, mással ne történhessenek meg. Ez ellen szeretnék harcolni, és persze azt is szeretném, ha azok a fiatalok, akik ma reményvesztettek, azok visszakapják a reményt, hogy van lehetőség ebben a hazában boldogulni és ez a tehetségtelen, az országnak oly sok kárt okozó kormányzat eltűnjön. Hogy ez milyen formában fog megtörténni, azt majd az idő eldönti.

Képes lehet újra egységként viselkedni a párt?

Ebben a tekintetben a hajó már elment. Én elmondtam 2008 szeptemberében, hogy akkor lehet bármit csinálni, ha Dávid Ibolyáék észreveszik, hogy óriási bűnt követtek el, hogy nem öntöttek tiszta vizet a pohárba, vagyis nem írtak ki újabb tisztújítást - amire máig szükség lenne -, de én személy szerint, azok után, ami történt, nem tudnék együtt dolgozni Dávid Ibolyával. A MDF-nek ma a legtöbb kárt az okozza, hogy a pártelnökét Dávid Ibolyának hívják, és a Dávid-Herényi kettős uralja az MDF-et. Amíg ez fennáll, addig nem lesz megújulás, viszont ha nem lesz megújulás, akkor nem lesz jövője az MDF-nek.

Meg kellene hallgatni azoknak a szavát, akik eddig a legtöbbet tették az MDF-ért. Meg lehetett volna ezt tenni 2008 őszén, hisz az SZDSZ is képes volt arra, hogy néhány hamis szavazat miatt új választást írjon ki. Így egy titkosszolgálati eszközöket alkalmazó, botrányos körülményektől nem mentes tisztújításnál ezt meg kellett volna tenni az MDF-ben is. Ma már Dávid és Almássy nem fér meg egy pártban.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását