2024. április 29. - Péter

Lemond az MDF-es

Boross Péter (MDF) volt miniszterelnök lemond képviselői mandátumáról - közölte a párt sajtóirodája pénteken az MTI-vel. Mint tudatták, Boross Péter a képviselői státus megszűnésével fokozottabban kíván részt venni az MDF politikai munkájában.
2009. január 10. szombat 07:00 - Hírextra
Boross Péter az elmúlt év második felében többször kinyilvánította véleményét a politikai közéletről és a közállapotokról, pártja belső viszonyairól.

A politikus októberben, amikor Vas János kilépése miatt kérdésessé vált az MDF képviselőcsoportjának megszűnése, azt nyilatkozta, sajnálja, hogy az utóbbi időben ilyen mértékben radikalizálódott a politikai közélet, és, mint mondta, tele van aggodalommal a közállapotok miatt.

A Heti Válasz egyik októberi cikke szerint az UD Zrt.-vel összefüggésbe hozott lehallgatási botrány után Boross Péter zárt ajtók mögött azt javasolta, hogy Dávid Ibolya és Almássy Kornél is lépjen vissza az MDF elnökségéért vívott harctól. Boross Péter akkor szégyenletes hírlapi közlésnek nevezte a neki tulajdonított állítást.

Boross Péter szeptember 27-én az MDF tisztújító országos gyűlésén azt mondta: amikor az előre hozott választás esélye "lóg a levegőben", akkor nem megfelelő az időpont a vezetőváltásra. Bár az normális, ha valaki az MDF-ben úgy véli, más vezetőre van szükség, ennek időpontja most nem megfelelő - mondta akkor az MDF korelnöke, hozzátéve, hogy az országgyűlési választások után egy-másfél évvel lehet ezt megtenni.

Az ellenzéki politikus a gyűlésen hangsúlyozta, tudomásul kell venni, hogy csak politikai súllyal, ismertséggel lehet a versenyt felvenni a politikai arénában. Aki ezzel nincs tisztában, az árkot ás az MDF-ben - tette hozzá.

A párt tisztújításakor az MTI azon kérdésére, hogy demokratikusnak és etikusnak tartja-e a tisztújítást, ugyanakkor azt mondta, hogy "Se nem demokratikus, se nem etikus. Egy olyan politikai generáció uralja a terepet, amelyik számára a moralitás, vagy úri viselkedés korlátai teljesen ismeretlenek".

Dávid Ibolyának, az MDF elnökének Almássy Kornél alelnök volt a kihívója, aki azonban szeptember 13-án bejelentette: visszalép az elnökjelöltségtől. Almássyt az MDF kizárta soraiból, arra hivatkozva, hogy a politikája vállalhatatlan; ő azonban vitatta a kizárás jogosságát.

A kizárás előzménye, hogy Almássy Kornél szeptember 25-én sajtótájékoztatót tartott az MDF elnökjelöltségétől való visszalépésének okairól. Közölte, hogy feleségét és az MDF mellette álló tagjait is többször megfenyegették, mielőtt úgy döntött, hogy visszalép. Almássy több ügyet is a Nemzetbiztonsági Hivatallal
hozott kapcsolatba.

Ezt megelőzően az MDF elnöke szeptember 12-én egy sajtótájékoztatón egy CD felmutatásával - amely egy hangfelvételt tartalmazott - bűncselekményre elkövetésére utalt, amellyel Almássy Kornélt hozta összefüggésbe. Almássy szeptember végén - még mint MDF-es képviselő, a párt alelnöke - feljelentést tett Dávid Ibolya pártelnök ellen aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt és jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás bűncselekménye miatt.

Idén január elején Ifjúsági Konzervatív Unió néven új konzervatív ifjúsági szervezet alakult. Az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) arra hívta fel a figyelmet, hogy az MDF alapszabálya szerint a pártnak csak egy ifjúsági szervezete lehet, ez pedig az IDF. Az új szervezet alakulásának hátterében feltehetőleg az áll, hogy az MDF és ifjúsági szervezete, az IDF között megromlott a viszony a legutóbbi pártelnök-választás idején.

A 81 esztendős Boross Péter korábban arról is beszélt, hogy balra nem köthet semmiféle kompromisszumot az MDF, mert ez Antall József örökségének alapelveivel ellenkezne; valamint: a párt továbbra is tartja a jobbközép irányt, a Fidesz esetében pedig várakozó álláspontra helyezkedik a jövőt illetően. Nincs olyan parlamenti párt, amely az elmúlt 18 évben ne szavazott volna együtt a szocialistákkal "mázsás kérdésekben", kivéve az MDF. A fórum viszont elveti azt a "durva, éles, gyakorta közönséges politikai stílust", amelyhez kezdik az embereket hozzászoktatni, s ez az ország társadalmi lezüllésének a jele - mondta Boross Péter.

Boross Péter 1992 augusztusában lett a Magyar Demokrata Fórum tagja. 1993 decemberében, Antall József miniszterelnök halála után lett miniszterelnök, a tisztséget 1994. július 15-ig látta el.
1993-ban az MDF országos gyűlésén a párt elnökségi tagjává és alelnökévé választották. 2003-ig volt országos elnökség tagja, többször is a párt alelnöke. 1994-98 között a budapesti területi listáról bekerülve volt képviselő.

1998-2002 között Orbán Viktor miniszterelnök személyes főtanácsadójaként tevékenykedett. 2006-tól ismét parlamenti képviselő, területi listán jutott mandátumhoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását