2024. április 29. - Péter

Élettársak, faktoring: a magánjog jövője

Noha a parlamenti vitán különösen kimerítő elemzést nem kaptunk róla, mi mégis úgy véljük, érdemes lehet alaposabban megismerni az új Polgári Törvénykönyvet – mégiscsak ez szabályozza az állampolgárok magánjellegű ügyeit, családtól a bankhitelig.
2008. október 6. hétfő 07:39 - Szalay Gergely
Változóban

Siet a kormány?
A Fidesz több ponton is alkotmányosan aggályosnak tartja a kormány által előterjesztett az új polgári törvénykönyvet – mondta Répássy Róbert, a Fidesz jogi kabinetvezetője.
A politikus szerint a gyűlöletbeszédre vonatkozó rész és a regisztrált élettársi kapcsolat szabályozása vet fel alkotmányos kételyeket, ez utóbbi esetében még folyamatban van az alkotmánybírósági eljárás.
Répássy emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy káoszt fog előidézni, ha az új törvénykönyvet már 2010. január 1-jével hatályba akarja léptetni a kormány, mert a polgári és a jogi társadalom nem képes ilyen rövid idő alatt elsajátítani az új szabályokat.
Mint mondta, a rendszerváltás után 20 évvel, egy konszolidált társadalomban nem olyan polgári törvénykönyvre van szükség, amely „egy csapásra” megváltoztatja az emberek mindennapjait, hanem olyanra, amely az eddig kialakult szokásokat és hagyományokat kodifikálja.
MTI
A Polgári Törvénykönyvként emlegetett törvény (Ptk, ahogy rövidítve hivatkozni szokás rá) nem kis jelentőséggel bír: ez szabályozza alapjaiban a magánjog nevű jogterületet – azaz a személyek egymás közti ügyeit, hogy egy jogelméleti kérdést nagyon leegyszerűsítsünk. Ez a törvény tárgyalja a legkülönfélébb területek alapjait: gyámságtól és gondnokságtól elkezdve a tulajdonjogi viszonyok tárgyalásán keresztül egészen a legfontosabb gazdasági kérdésekig – a szerződések legváltozatosabb részletkérdéseit is ideértve.

A jelenleg hatályos törvényszöveg nem új: az 1959-es Ptk. folyamatosan frissített változata, ami többé-kevésbé működőképes, de gyakorlatilag a rendszerváltás óta folyamatban van az új törvény elkészítése – ez lassacskán a célegyenes felé tart.

Mivel az új törvény a miniszteri expozé szerint számos új, a megváltozott körülményekhez jobban alkalmazkodó elemet hordoz szövegében, úgy az élettársi kapcsolatok vagy a gondnokság és gyámság kérdésében, mint a különböző fizetési konstrukciók, vagy a gazdasági élet egyszerűsítését célzó intézmények terén, érdemesnek tartottuk egy szakember megkérdezését. Mennyiben változik a világ, ha elfogadják az új törvényt, hol mennyiben kívánnak modernebbek lenni?

Nem lenne persze utolsó szempont az sem: mekkora esélyét látják annak, hogy a magasztos tervek egyáltalában megvalósulnak-e. Figyelembe véve a regisztrált élettársi kapcsolathoz fűződő politikai vitákat (összefér-e a család eszménye a meleg kapcsolatok, de akár a heteroszexuális nem házas, de párok elismerésével), némi torzsalkodásra még lehet számítani. Azonban a politikától mást nem is érdemes várni, így ezzel a vonallal jó darabig még nem kívánunk foglalkozni – a kedves olvasók megértését kérjük és köszönjük.

Nem nyert

Szakembert azonban őszinte sajnálatunkra nem sikerült találni, pedig igyekeztünk. Szerettük volna a legautentikusabb személyt, Vékás Lajos egyetemi tanárt, a szakmai előkészítő bizottság széles körben elismert vezetőjét megkérdezni arról, ő mit tart a tervezetben fontosnak: nem jártunk eredménnyel. Elfoglaltságaira hivatkozva az akadémikus elhárította a Hírextra felkérését, egyúttal figyelmünkbe ajánlva a Magyar Jog című szakfolyóiratban megjelent, Bírálat és jobbító észrevételek az új Ptk. kormányjavaslatához című dolgozatát. Az abban leírtakhoz amúgy sem tudna mit hozzátenni – indokolta válaszát.

Ebben nincs is okunk kételkedni, bár annak jobban örültünk volna, ha a 14 oldalas, erősen szakmai közegnek szóló szöveg helyett némileg könnyebben dekódolható válaszokat kapunk. Mindenesetre igyekeztünk az impozáns dolgozatból a fontosabb kritikai elemeket kiemelni – ezek jelenleg így szerepelnek a törvénytervezet szövegében, reményeink szerint érdekes lehet, szakmai szemmel nézve hogyan fest magánjogi viszonyaink jövője.

A jogászprofesszor reakcióját magyarázhatja ugyanakkor az a tény is, hogy nemrégiben az IRM átvette a kodifikáció felügyeletét a bizottságtól: azaz a szakértők munkáját jelenleg a politika bírálja felül – nem minden esetben pozitív végeredménnyel.

Hibádzik...

Új műsorhoz új csapat
A Szerkesztőbi­zottság 2002-ben közzétette az új Polgári Törvénykönyv koncepcióját, majd 2003-ban annak a beérkezett észrevételek alapján átdolgozott változatát, utóbbit Az új Polgári Törvénykönyv koncepciója és tematikája címen. Amint arról beszámoltunk a Szerkesztőbizottság 2006 folyamán, az Igazságügyi Minisztérium honlapján folyamatosan (könyvenként) közzétette az új Polgári Törvénykönyv szövegének indokolt tervezetét. A Szerkesztőbi­zottság arra készült, hogy a beérkezett észrevételek alapján 2007 végére második, átdolgozott tervezetet ad át az Igazságügyi Minisztériumnak.
2007. szeptem­berében azonban az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium – nem várva be a második, átdolgozott szerkesztőbizot­tsági tervezet elkészültét – magához vonta az első tervezet átdolgozásának feladatát. A munkát jelenleg Gadó Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium igazságügyi és civilisztikai szakállamtitkára irányítja. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium 2007. október 29-én tette közzé a 2006-ban megjelentetett, szerkesztőbizot­tsági tervezet átdolgozott változatát. E változat indokolást nem tartalmazott, viszont nagy vitát váltott ki. A Legfelsőbb Bíróság korábban is kifejtette, hogy szívén viseli a polgári jogi rekodifikáció sorsát, észrevételt is kiadott a kodifikáció állásáról.
www.jogiforum.hu
Bár a miniszteri expozé szerint komoly újításokat tartalmaz az új törvény, a jogász egészen más állásponton van. Hiányzik belőle az egyesületi jog szabályainak megnyugtató és részletes szabályozása: ez azért lenne fontos, mert a jelenlegi jogszabályok (függetlenül attól, hogy az egyesülési jogot külön, kétharmados törvény szabályozza) felülvizsgálatra szorulnak, ráadásul jellegük miatt szorosan kapcsolódnának a magánjoghoz.

Hasonló a helyzet a társasági jog esetében: ez a témakör is a polgári jogi kódexben kellene szerepeljen (a nemzetközi tendencia is ez, nagyjából száz éve), mégis kimarad – Vékás óvatos utalásai szerint nem szakmai, hanem hiúsági és presztízs okokból.

Szerencsésebb lenne a jogi személyek kérdését is kicsit koherensebben kezelni (ezek nagyjából a különböző cégeket lennének hivatottak jelenteni, amiket a jog az egyszerűség kedvéért hajlamos néha "akik"-ként kezelni): a jogász szerint érdemesebb lenne a közös szabályokat a Ptk.-ban lefektetni, ezzel egyrészt csökkentve az ugyanazt szabályozó jogszabályok számát, másrészt kiszűrve az indokolatlan eltéréseket. Ha már ugyanazok a szabályok vonatkoznak különböző dolgokra (noha egy jogi személyt jogi dogmatikai szempontból minimum súlyos hiba dolognak nevezni, de ebben a kérdésben inkább más alkalommal merülnénk el, ha egyáltalán). De egyelőre ott tartunk, hogy ugyanazt több helyen is leírják – arról nem is beszélve, hogy olykor teljességgel illogikus különbségekkel.

A telekkönyvi jog valószínűleg számos állampolgár idegeit borzolta már, és megnyugodhatunk: hasonlóan állnak a kérdéssel a jogászok is. Sőt: még a kormány részéről is egyértelmű jelzés érkezett arról, hogy a jelenlegi rendszer módosítását tartják szükségesnek. Az eredeti szakértői tervek is változtattak is volna a szabályokon, de ez nem jött össze. A Javaslat hirtelen paradigmaváltással nem akar változtatni, amit a kritikus hangulatú tanulmány elfogadhatatlan hozzáállásnak minősít. Mi finomabbak vagyunk, maradjunk a nehezen érthetőnél.

Ha már modernizáció: a bizottság bevezetett volna két új szerződéstípust is, egyszerűsítendő egynémely sajátos jogviszonyt: az áruk és szolgáltatások közvetítésére irányuló sajátos megbízási viszonyokat egész pontosan (egyre népszerűbb megoldás, nem ártana épelméjűen regulázni). Erre romantikus nyelvészeti szörnnyel megnevezett rendszerre bevezették volna az ügynöki és az üzletszerzői szerződések fogalmát – valahol menet közben ezek a tervek is eltűntek. Marad a szanaszét szórt szabályok rendszere, eddig is ki lehetett belőlük mazsolázni, amit kellett. Éppen csak nem könnyen.

Például. De van még több ilyen is. Nagyobb gond az, hogy a hivatalos, újításról szóló verzióhoz képest eltűntek olyan újítások is, amik mögött igazán ideológiai elképzeléseket sem lehet látni. Csak a koncepciótlanságot.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását