2024. április 23. - Béla

Legyen gyermekjogi ombudsman is

A gyermekek jogait a hagyományos ombudsmani eszközök mellett sajátos eszközökkel is védeni kell, ezért önálló gyermekjogi szakombudsmani intézmény felállítására van szükség - fogalmazta meg Szabó Máté, az állampolgári jogok általános biztosa a három legfő
2008. szeptember 24. szerda 17:18 - Hírextra
Szabó Máté a köztársasági elnökhöz, az Országgyűlés elnökéhez és a miniszterelnökhöz eljuttatott levelében kifejtette: a szakombudsman feladata lenne a gyermekek alkotmányos jogait érintő visszaélések kivizsgálása és orvoslásuk érdekében általános vagy egyedi intézkedések kezdeményezése.

A levél azt is jelzi: a gyermeki jogok védelmét a törvény az általános biztos kötelességévé teszi, aminek ellátásához azonban "nem elegendőek maradéktalanul a ma rendelkezésre álló szervezeti, anyagi, tárgyi feltételek".

Nagyobb hangsúlyt kell fektetni a felvilágosításra és a tanácsadásra, a jogtudatosító és a közvélemény-formáló tevékenységre, valamint a monitoring-, a hivatalból indított és az átfogó vizsgálatokra - hangsúlyozta az ombudsman.

A biztos levelében kitért arra is, hogy az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének ajánlása javasolja a tagállamoknak, hogy vegyék fontolóra a speciális gyermekjogi ombudsman intézményének felállítását, de az Európai Unió is ezt szorgalmazza.

Szabó Máté azt javasolja a három közjogi méltóságnak, hogy segítsék elő egy szakombudsmani intézmény létrehozását, amely a feladatnak megfelelő eszközrendszerrel képes védeni a gyermekek jogait, és amely a jelenlegi szervezeti keretekhez képest megerősített erőforrásokkal gazdálkodhat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását