2024. március 29. - Auguszta

Nem sértett személyiségi jogot a Heti válasz

Elutasította Szilvásy György kancelláriaminiszter keresetét a Heti Válasz ellen indított személyiségi jogi perben kedden a Fővárosi Bíróság nem jogerősen.
2008. szeptember 23. kedd 19:03 - Hírextra
Szilvásy György és a kormányzati negyed bizottság munkájában részt vett Rákosi Ferenc azt kérte a bíróságtól: marasztalja el a Heti Választ, amely 2007. április 19-ei cikkében megsértette személyiségi jogaikat. A cikk szerzője Szilvásyval kapcsolatban az „ingatlanspekuláns” kifejezést használta, Rákosiról pedig azt írta: „a ciklus legjelentősebb beszerzésén ügyködött”.

A felpereseket képviselő Barcsa László mások mellett elmondta: a fenti minősítések nagyobb sajtónyilvánosságot kaptak, miután a cikket több sajtóorgánum idézte. Az ügyvéd hangoztatta: megtévesztő a cikk azon közlése, hogy Szilvásy György „2000 és 2002 között résztulajdonosa a balatonőszödi kormányüdülő egyik villáját lízingelő (majd megszerző) Aldo Ingatlanfejlesztő Kft.-nek”. Az ingatlan megszerzése és a cégben való részesedésnek az ügyvéd szerint nincs köze egymáshoz.

A Heti Választ képviselő Szalay Péter azzal érvelt: Szilvásy Györgynek közszereplőként el kell tűrnie a sajtóban megjelenő kritikát. A lap egyébként ellenzéki vélemény részeként idézte az „ingatlanspekuláns” kifejezést - mutatott rá. A parlamentben megszokottnál sokkal kevésbé sértő kifejezésekről van szó - tette hozzá.

Pataki Árpád bíró jogalap hiányában utasította el a keresetet. Indoklása szerint a cikk nem állította, hogy Szilvásy György bűncselekményt követett el, hanem arról számolt be, hogy az ellenzék milyen jelzővel illeti őt. Ez önmagában nem valótlan állítás - mondta a bíró. „Az Altus Rt. ingatlanügyeiről sokféle vélemény lehetséges, a szerző erről vélekedik pozitívan. Nem arról van szó azonban, hogy ezek jogsértő ügyletek” - mondta Pataki Árpád, aki a továbbiakban nem minősítette sértőnek az 'ügyködik' kifejezést.

A Heti Válasz című lap idézett számában Hív az Altus, vár a MÁV címmel közölt írást Bódis Andrástól. A cikk az akkor még napirenden lévő kormányzati negyed építésének ingatlanhátterével foglalkozott.

A szerző a többi közt azt írta: „Az ellenzék azóta is igyekszik melegen tartani a Szalay utcai Altus-központ, a képviselői klub vagy éppen a balatonőszödi kormányüdülő egyik villájának lízingelős-visszabérlős történetét - nyilván, hogy a kormányfő-kancelláriaminiszter páros ne tudjon szabadulni az "ingatlanspekuláns" titulustól.” Rákosiról a következő állítás jelent meg: „a ciklus legjelentősebb beszerzésén ügyködött”.

Az ítélet nem jogerős; Barcsa László az MTI érdeklődésére közölte: ügyfelei az ítélet kézhez vétele után döntenek, fellebbeznek-e.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását