2024. május 2. - Zsigmond

Nő a közjegyzők hatalma

A közjegyzők feladata ma már nem csupán a jogi prevenció, hanem a gazdasági élet kiszolgálása is, amihez rugalmasság és az új kihívások gyors felismerése szükséges - mondta a Szegeden rendezett XX. Közép-európai Közjegyzői Kollokvium nyitónapján, pénteken
2008. október 3. péntek 16:01 - Hírextra
Avarkeszi Dezső kifejtette: ez a szakembergárda mindig próbál egy lépéssel a kor előtt járni és olyan új munkamódszereket megvalósítani, ami a többi jogalkalmazó számára példaértékű.
Meg kell teremteni a még kiszámíthatóbb és átláthatóbb állami működés feltételeit, csökkenteni kell az úgynevezett adminisztratív terheket. Mindenki számára biztosítani kell a gyorsabb jogérvényesítés lehetőségét - mondta.

Az igazságügyi tárca számos törvényjavaslatot készített elő, melyek középpontjába az ügyfél került. A megfelelő válaszok keresése során mindig számíthattak a közjegyzőkre. Tavaly a 313 közjegyző 123 ezer hagyatéki és egyéb nem peres eljárást fejezett be, az ügykönyvekbe bejegyzett ügyek száma meghaladta a 360 ezret, a hitelesítések nyilvántartásába pedig 700 ezer bejegyzés került, ami mutatja hatékonyságukat. Munkájuk minősége bizonyított, hisz nagyon kevés esetben fordultak döntésük után bírósághoz az ügyfelek - közölte.

Hozzátette: új hatásköröket látnak majd el a szakemberek a jövőben. 2009. január 1-jétől a bejegyzett élettársi kapcsolat felbontására lehetőség lesz közjegyző előtt, ha a felek ebben megegyezetek és nincs gyermek a kapcsolatban. Emellett a külföldi felhasználásra szánt közjegyzői okiratok felülhitelesítési rendje is megváltozik és már nem lesz szükséges a diplomáciai felülhitelesítés.

Januártól bevezetik az új közjegyzői szolgáltatást. Az ügyfél kérésére egy központi elektronikus adatbázisban elhelyezik az ügyfél által benyújtott irat hiteles másolatát. Ez megkönnyíti az okirati bizonyítási eljárásokat, és nem kell feltétlenül mindig kéznél tartani a papírokat. A bázis első körben három évig őrzi az adatokat, ez azonban ez meghosszabbítható. A tár egyébként már most készen áll a használatra - mondta Avarkeszi Dezső.

A kétnapos tanácskozásra több mint négyszáz szakember, a közjegyzők mellett ügyvédek és bírák is érkeztek a Dél-alföldi városba. Ez a téma fontosságát mutatja - mondta az MTI-nek a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke. Tóth Ádám hozzátette: az eddig hagyományosan a fővárosban megrendezett konferencia idén országjáró körútra indult, és ennek első állomása Szeged. Fontos ugyanis, hogy a jövő évi változásokról minél többször és minél szélesebb körben nyújtsanak információt az érintettek számára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását