2024. április 19. - Emma

Egyet megválasztottak, egyet kirúgtak, egy beszólt és lemondott - a Parlamentből jelentjük

Szokatlan fordulattal ma végül meggyőző többséggel átment Jóri András adatvédelmi biztos-jelölt az Országgyűlésen. És lemondott Arnóth Sándor, aki a Fidesz esetében nem meglepő kötélre asszociált. Az Ország Házából jelentjük percről percre.
2008. szeptember 29. hétfő 13:33 - Szalay Gergely

18:50

Ha nem veszik rossz néven, lassan elindulnánk hazafelé. A Ház már töküres, javulást nem nagyon várunk.

18:30


Proaktívan

Végre, sokadik nekifutásra nagy nehezen összejött: Negyven ellenszavazat mellett (a pontos számokat keressék meg, ha érdekesnek tartják, 300 fölött volt az igenek száma) megválasztották Jóri Andrást adatvédelmi biztosnak. Már letette az esküt is, holnap megy be a hivatalba. Egyelőre három dologban biztos: az informatikai kérdések nagyobb teret kapnak munkájában, proaktívabb akar lenni, és természetesen folytatni kívánja elődeinek arra érdemes hagyományait is. Drukkolunk mindehhez.


No, dologra

Nincsen persze rózsa tövis nélkül: csak belekérdeznek a lehallgatásba. Ha vannak személyes adatokhoz fűződő aggályok, kivizsgálják őket – válaszolja diplomatikusan. De még nem ismeri az ügyet (ez az öröme hamar el fog múlni).

Sólyom László kevéske, a jelöltet méltató szaváról sajnos lemaradtunk. Ha igaz a hír, sértésnek beillő hízelgés esete áll fenn: nem érti, miért pont ezt a jelöltjét fogadták el, de immáron öt stabil oszlopa van a magyar jognak. Örül, hogy végre.

Azt ehhez képest maga az újdonsült biztos sem tudja, miért ő lett a befutó – mindenhol megpróbálta az illetékeseket meggyőzni alkalmasságáról.

Úgy tűnik, bejött neki. Gratulálunk.


16:55



Ahogy azt a Móricka: titkos szavazás, negyven perc szünet. Ha Jóri a saját megválasztását kibírja idegekkel, mindent ki fog. A drukkerek közt felismerni véljük Péterfalvi Attila több értelemben vett elődöt is.

16:48

Rögtön jövünk, szavaznak Jóriról.

16:40

Gyakorlatilag üres az Ülésterem, kezdem nagyon nem irigyelni Jóri Andrást, akiről még mindig nem szavaztak. Az utolsó kérdése következik, talán van remény. Csak össze tudják fogdosni addig a képviselőket.

15:52

Vadonatfriss a hír: úgy tűnik, Arnóth lemondott a mandátumáról. Azért előbb kifejthette volna, ki miért, mikor, hol fog lógni, és egyáltalán. Mindegy, az ő titka marad.

Odabent szakmai témázás zajlik, a büfében viszont mozdulni sem lehet. A nap slágere a császármorzsa.

Apró poén, amiről lemaradtunk: Csapody Miklós egy naranccsal ajándékozta meg Almássy Kornélt.


15:05



You? Shooting to me?

A menetrend a szokásos: kérdés, válasz, a kérdező jobbára nem fogadja el a választ, a többség jobbára mégiscsak. Kissé ötlettelen műfaj.

Ennek megfelelően a képviselők sem viselkednek különösebben jól: nagy a zsivaj, sok laptop üzemel némileg offtopic: egyiken utazási iroda honlapja látszik, Mécs Imre fórumozik, más a telefonját mutogatja.

Orbán Viktor lendületes mozdulatokkal firkál egy papírra (mintha Kiss Péter portréját skiccelné, bár ez nem túlzottan valószínű), Semjén Zsolt unatkozik, Navracsics Tibor kedélyesen nézgelődik. Elvan, mint a befőtt.

Gyanús: eltűnt a fenti minibüfé. A másiknak pedig tapasztalatunk szerint a főtt virsli a slágerterméke, pedig a tarjás croissant-t csak dicsérni tudjuk.

Kezd leülni a hangulat, várjuk a Lógni fogtok-ügy eredményét.

14:29

A hivatalos hírektől kissé el vagyunk zárva, nem tudom, mennyiben mondunk újat: a Fidesz támogatja Jóri András jelölését. Ő az új adatvédelmi biztos, már csak a gombokat kell megnyomni.

14:25

Áll a kép összefele: Arnóth képviselő kiabált csúnyát, állítólag Gusztos a lemondatását kéri majd a Fidesztől, ha tényleg ez hangzott el. Nem kötnénk fogadásokat a kérdésben.

Puch László válaszolt Ádernek: az nem ért egyet a válasszal. Utak majd lesznek, ez tűnik biztosnak, Hogy autóút vagy más, ásatás vagy lustaság okán csúszik, már nekünk is követhetetlen.

14:08

Korózs Lajos válaszol a kereszténydemokrata politikusnak, ő (és Gyurcsány) is a nyugdíjasok mellett áll, és befagyasztani sem akarnak semmit és senkit.

Napirendre kerül Tibet k érdésének tárgyalása, a javaslatot elfogadják. Sziliék elovnulnak, jönnek az interpellációk. Áder János a csornai utak ügyében kérdez – azok sincsenek ugyanis jó állapotban. Kicsit leül az izgalom, nem fájlaljuk.

13:55

Harrach Péter az Idősek Világnapjára figyelmeztet, a Tízparancsolatra építve: tiszteld apádat s anyádat. Azaz az előttünk járó generációkat is. Szép, tiszteletre méltó gondolatok. Szó több nem lesz róluk. Azért persze beszól Nyakónak (démonizálós erdélyi beszéd), csak rátalál az idősek-kommunisták vonalra. És kiemeli a KDNP nyugdíjkoncepciójának érdemeit is – ami benyújtanak még azért, nem adják fel.

13:51

Személyes érintettség okán Demeter Ervin szólna, az Országgyűlés támogatja felszólalását.

Demeter köszöni a két perc válaszlehetőséget a harminc perc rágalom után. Bő fél perc a kormány csesztetésével telik, szerinte Szilvásy ezt nem először teszi. Az államtitkár szerinte nem mond igazat, neki vagy a Fidesznek az UD Zrt-vel semmi kapcsolata nincs, egy munkatársat ismer összesen.

Hangos kacajokat fakaszt balról, Szili figyelmezteti, hogy a két perc nem kegy, hanem házszabály kérdése.


Mit mondtál?

13:48

Szili Katalin rendkívüli házbizottsági ülést hív össze saját hatáskörben – nagyon csúnya beszólás volt, ami ilyen hatással volt rá. Lógni fogtok – állítólag ez hangzott el. Példátlan a történelemben – legalábbis Szili szerint. Nekünk sem színvonalában, sem tartalmában nem tűnik ki az eddig átlagból.

Herényi Károly a közélet megtisztítását sürgeti, a politikai alvilág elzavarásával, emlékeztet korábbi kérdéseikre: például, hogy Ervinünk mikor miket beszélt nemzetbiztonsági funkcikkal. Hogy honnan tudta egy nappal korábban Dávid Ibolyánál az adatgyűjtést, nem tudni. És megjegyzéseket tesz a kormány működésére is: az információszivárogtatás sem tetszik neki különösebben.

Iváncsik szerint a kormány és a miniszter semmilyen információt nem hozott nyilvánosságra – a többi infó a Fidesztől szivárgott, túl a dávidi CD-felvételen.

Bocsánat: ezt a vitát sem érezzük érdemben építőnek.

13:37

Dr. Molnár Zsolt is ebben a kérdésben kíváncsiskodik: ő kezdené bevezetni a parlamenti közhelytárba a polgári polip orvospolitológiai fogalmát.

Iváncsik folytatja a választ: épp azt feszegeti, miért kell hatástalanított lőfegyverhez éles lőszert rendelni – nincs válasz, bár némi költőiséget érezni véltünk a felvetésben.

13:33


Iváncsik válaszában a Fidesz kapcsolatait taglalja, különös tekintettel Ervinünkre (Demeter), aki kicsit rendezetlenül nyilatkozott az ügyben. Botrány, heves anyázások a padsorok közt. Mindent ugyan itt nem érteni, de Szili Katalin szerint minimum, hogy egy képviselő a jobboldalról bocsánatot kérjen. Igen csúnyát mondhatott.

13:30

Szili Katalin üdvözli az egybegyűlteket, és a fontosabb változtatásokról tájékoztat: Almássy Kornélt az MDF visszahívta az összes bizottságokból, de egy tagság jár neki – ez ügyben majd még dönt az illetékes bizottság. Lakos Imre, az SZDSZ tagja frakcióvezető-helyettes lett visszahyívásig: azaz többet szólalhat fel a jövőben. Meglátjuk, mi lesz ennek a jelentősége.

Horváth Zsolt egészségügyi vonatkozásokkal szapulja a kormányt, a volumenkorlát eltörlését akarja és várja.

Ami ma érdekes lesz: átmegy-e Jóri (a Fidesz frakciója ma hallgatta meg, állítólag előzetesen hirtelen kezdett úgy tűnni, mégsem lesz sima az útja), illetve szavaznak-e a Megegyezés című programról (ez afféle fideszes vesszőparipa lett mostanra). Várjuk az eredményt.

Gulyás József a legfontosabb kérdések egyikét feszegeti lehallgatás-ügyben: mi is történik itt? Meseszerűnek tartja a CD retikül felé ívelő útját. Háromperhármasok vezette cégekről beszél, amik állami adatokhoz férkőznek hozzá, szóba kerülnek Fidesz-prominensek: nem segít ahhoz, hogy tisztábban lássunk. Rendben van-e, hogy ilyen módszerekkel dolgozik például Demeter Ervin? Lelkesen faggatja, de érezhetően nem gyakorolta eleget a szöveget: gyakran bicsaklik a nyelve felolvasás közben. Gyurcsány Ferenc közben kedélyesen beszélget a körülötte ülőkkel. Ha kérdezni akar, hát kérdezzen: valakitől valami konkrétat. Ezzel nem siet a liberális politikus. Az időből is bőven kifutott, Szili Katalin is többször rászól. Legközelebb tessék többet gyakorolni!

Válasz Iváncsik államtitkártól: napirend előtt helyénvaló erről beszélni, egyes kérdésekre nem most válaszol, hanem akkor, mikor politikustársai kérdéseire válaszol.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását