2024. május 9. - Gergely

Közterületi stratégiai programok

Az ország jövőjét meghatározó hét kérdéskörben indít köztestületi stratégiai programot a Magyar Tudományos Akadémia, ez a hosszú távú energiapolitika, a vízgazdálkodás, az élelmiszerbiztonság, az oktatásügy, a nyugdíjfinanszírozás, a klímapolitika és a tá
2008. október 1. szerda 14:27 - Hírextra
"A fosszilis energiahordozók gazdaságos kitermelésének súlyos korlátai, felhasználásuknak pedig súlyos következményei vannak. Ez nemcsak az egyes országokat, de a nemzetközi szervezeteket is az energiastratégia újragondolására készteti. Nekünk is végig kell gondolnunk a megújuló energiaforrások jobb kihasználását, azt, hogy a kőolajra, földgázra, uránércre, szénre alapozott energiatermelésben milyen célokat kövessük, ahogy a Dél-Alföldön feltárt új lelőhelyek kiaknázását" - mondta.

Mint rámutatott, nagyon fontos végiggondolni a Paksi Atomerőmű jövőjét.
"Ebben a kérdésben nagyon gyorsan kell dönteni, hiszen az erőműépítési kapacitásokat a világban több évre előre lekötik, következésképp nincs rosszabb, mint egy későn meghozott döntés" - emelte ki Pálinkás József.

A vízgazdálkodással kapcsolatban kitért arra, hogy a globális felmelegedés következtében a Kárpát-medencében a növekvő átlaghőmérséklet mellett csökken a csapadék mennyisége, ez pedig felveti az ivóvízbázisok szigorú védelmét, a határokon átnyúló vízszennyezés kérdését. Ezek a kérdések szakmai és tudományos mélységű vitát, elemzést követelnek.

"A környezeti jövőkép - környezet- és klímabiztonság - összetett kérdése a természettudósok mellett a társadalomtudományok művelői számára is hatalmas feladatot jelent, hiszen a válságot előidéző szociokulturális folyamatokat, az ökoszisztémában és a társadalmi-gazdasági rendszerekben zajló folyamatok közötti kölcsönhatásokat is fel kell tárni" - magyarázta.

Hozzátette: Olyan társadalmi cselekvési programra van szükség, amely nem határértékeket és természetvédelmi intézkedéseket tartalmaz, hanem a gazdaság-, oktatás-, közlekedés-, agrár- és nem utolsó sorban a tudománypolitikában követendő prioritásokat

Az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatban Pálinkás kitért arra, hogy világméretű agrárválság és a dráguló szállítási költségek miatt megnő az egyes országokban az önellátás jelentősége. "Magyarország kedvező adottságokkal rendelkezik, de ha mindez készületlenül ér minket, akkor hatalmas károkat okozhat az ország számára" - mondta az MTA elnöke, hozzátéve, hogy felülvizsgálatra szorul a jelenlegi vidékfejlesztési politika egésze, amely a falvak egy számottevő részének elnéptelenedéséhez vezet. Emellett sürgető feladat az importélelmiszer ellenőrzését szolgáló intézkedések tudományos megalapozása.

Pálinkás József az egyik legfontosabb kérdésnek érzi a nyugdíjfinanszírozás és demográfiai folyamatok kérdését, amellyel véleménye szerint ma Magyarországon kevesen mernek szembenézni. "A népesség elöregedése és a születendő gyermekek száma sokféle drámai következménnyel jár. Egyrészt megindul egy migráció, amelyet tudni kell kezelni, másrészt a hazai népességen belül szélsőséges reprodukciós egyenlőtlenségeket tapasztalunk" - mondta, drámainak nevezve, hogy nemcsak kisebb létszámú, de lényegesen rosszabb szociális összetételű nemzedékre vár a az elöregedő társadalom ellátási gondja.

Mint mondta, különböző forgatókönyvekre van szükség és időben kell figyelmeztetni a döntéshozókat.

Az oktatásügy kapcsán Pálinkás József rámutatott, hogy amennyiben a mostani tendenciák folytatódnak, 10-15 éven belül a természettudományok terén súlyos tanárhiány várható, s romlik a pedagógusok képzettsége is.

Az MTA elnöke kitért arra is, hogy 2007-ben a kutatás-fejlesztésre a GDP 0,97 százalékát fordították, ami visszalépés 2006-hoz képest. "Ez elfogadhatatlan az ország számára. Ez nem csupán a kutatók és a fejlesztők ügye, ettől függ egy ország gazdasági teljesítménye" - hangsúlyozta.

A Társadalmi közérzet - az állam és a közélet intézményes kereteinek stabilitása és életképessége címet viselő program kapcsán kifejtette, hogy társadalmunkban mélypontra jutott az együttműködési hajlandóság, a szolidáris viselkedés, a törvények tisztelete, a közjó iránti elkötelezettség. Uralkodóvá válik az úgynevezett gazdaságossági szemlélet.

"Nem a gazdaságossággal, hanem annak mindenhatóságával és igénytelenségével van baj" - mondta az MTA elnöke.Mint mondta, a magyar társadalomtudománynak ezekre a jelenségekre választ kell adnia. Az állam, a közösségek és az egyén egész viszonyrendszerét áttekintő elemzések szükségesek.

Pálinkás József hangsúlyozta, hogy az MTA súlya, tekintélye lehetővé teszi e programok kidolgozását. Az ajánlások megfogalmazásához az Akadémia mozgósítja a rendelkezésére álló szellemi kapacitásokat, fórumot teremtve a különféle meggyőződések és szakterületek képviselői között zajló méltányos, előítéletektől mentes szakmai párbeszédhez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását