2024. március 29. - Auguszta

Út a munkához

Még októberben az Országgyűlés elé kerül az „Út a munkához" elnevezésű program, amelynek fő célja a rendszeres szociális segélyen lévő, tartósan munkanélküliek munkára ösztönzése és foglalkoztathatóságának javítása - mondta egy, a témát is érintő kő
2008. szeptember 30. kedd 23:55 - Hírextra
Simon Gábor, a kerület országgyűlési képviselője az MTI-nek elmondta: a program normaszövege már elkészült, a nagyobb fórumokkal megkezdték az egyeztetéseket, és néhány héten belül a kormány is megtárgyalja a javaslatot, így még októberben beterjeszthetik azt az Országgyűlés elé.
A programtervről szólva a szocialista politikus elmondta, hogy a tárca azt kívánja elérni, hogy értékes és értékteremtő munkába kapcsolják be a rendszeres szociális segélyeken élőket, a 35 év alattiak számára pedig kötelező lesz a képzéseken való részvétel. Az önkormányzatoknak éves közfoglalkoztatási tervet kell készíteniük, amelynek a foglalkoztatottak száma mellett a konkrét munkahelyet, a munkát és az erre vonatkozó bér és járulékköltségek forrását is tartalmaznia kell – tette hozzá az államtitkár.

Simon Gábor kérdésre válaszolva kijelentette, a szociális bérlakások programját újra kell indítani. Elmondta azt is, hogy a "Lépj egyet előre" elnevezésű program harmadik szériáját is elindítják hamarosan, de ki kell küszöbölniük azokat a hibákat, amelyek az első két pályázat során felmerültek. Megjegyezte, az utóbbi pályázatukra négyszeres túljelentkezés volt, és a mintegy 100 ezer jelentkezőből csak 22 ezret tudtak bevonni, de a második szakasz végére a projekt nem képzési, hanem szociális programmá alakult át.

A X. kerületi Kisebbségek és Civil Szervezetek Házában tartott fórumon - amelyen részt vett Teleki László, a kormányzat romaügyekben felelős miniszterelnöki megbízottja és Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára - a szocialista országgyűlési képviselők a mintegy százfős hallgatóságnak tájékoztatást adtak a kormányzat romaügyekben tett eddigi intézkedéseiről, így érintették az egészségügy, a foglalkoztatás, az oktatás és a lakhatás kérdését is.

Teleki László volt romaügyi államtitkár azt mondta, a kormány továbbra is fő prioritásként kezeli a cigánytelepek felszámolására vonatkozó programot, és olyan komplex elképzelést valósít meg, amely a Roma Évtized Programhoz kapcsolódik, tekintettel arra, hogy az Országgyűlés erre vonatkozóan egy kétéves cselekvési tervet is elfogadott.

A szocialista honatya azt mondta: párhuzamos segítséget kell nyújtani a szülőknek és a gyerekeknek, és ahhoz, hogy a hátrányos helyzetű emberek problémáit meg lehessen oldani, az oktatás és a foglalkoztatás kérdését kell először rendezni.

Megemlítette, hogy a telepfelszámolási program elindításakor személyét és a kormányt is rengeteg támadás érte, de mára 50-60 "harmadik világbeli" telepet tudtak felszámolni. Csak ennek a kormánynak volt bátorsága hozzányúlni ehhez a kérdéshez, így nem véletlen, hogy az akkori ellenzők ma a program fő támogatói - jegyezte meg.

„Ne társadalmi feszültségeket szítsunk, hanem olyan Magyarországot építsünk, amelyben minden kisebbség egyformán tud élni” - fogalmazott Teleki László a lakossági fórumon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását