2024. április 29. - Péter

Akadémiai nap

A műszaki értelmiség közéleti szerepvállalásának fontosságáról beszélt Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a Győri Széchenyi István Egyetem szenátusának ünnepi ülésén, a névadó államférfi születési évfordulóján rendezett akadémiai n
2008. szeptember 24. szerda 15:17 - Hírextra
"A XXI. században a műszaki értelmiség tudatos közéleti szerepvállalásának (...) sokkal nagyobb jelentősége van, mint 50-100 vagy több évvel ezelőtt" - hangoztatta.

Pálinkás József megítélése szerint szükség van arra, hogy hozzáértő, a dolgok lényegét értő értelmiségiek működjenek közre a döntések előkészítésében. Ezért arra kérte az egyetem oktatóit, hogy a magas szintű szakmai ismeretek mellett a közügyek iránti érdeklődésre is neveljék a hallgatókat.

Az ország előtt álló kihívások közül kiemelte a közoktatás problematikáját. Ezzel összefüggésben arra hívta fel a műszaki értelmiséget, hogy olyan közoktatási program mellett álljon ki, amely erőfeszítést követel, s ami éppen emiatt nem nyeri meg kezdetben mindenki tetszését. Ezzel kapcsolatban a szónok utalt Széchenyi István életművére is, aki erőfeszítést követelt annak idején a nemzettől.

Az Akadémia elnöke szólt az alkotó munka egyént és közösséget gazdagító erejéről. Sikeresnek mondta a Széchenyi egyetemet, amely - mint rámutatott - eredményeit annak köszönheti, hogy a sikerén fáradozók egyéni teljesítményeiket a közösség tagjaiként akarták elérni.

Győrött, hat évvel ezelőtt erős és az egyetemes tudomány érdekeit szolgáló intézmény jött létre - adott hangot véleményének a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.Az ünnepi köszöntőt követően doktori okleveleket, címzetes egyetemi tanári és docensi címeket adtak át a felsőoktatási intézmény több oktatójának.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását