2024. május 2. - Zsigmond

Koncertek az Akadémia dísztermében

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) díszterme ebben a hangversenyévadban több különleges koncertnek ad helyet; péntek este az Iparművészeti Múzeum frissen felújított, ritkaságnak számító Pleyel Imperial zongoráján Chopin műveket játszik Szilasi Alex - tájé
2008. szeptember 30. kedd 15:13 - Hírextra
A hangszer felújításában főszerepet vállalt zongoraművész, Szilasi Alex az MTI-nek elmondta, hogy a Pleyel cég üzleti könyvei szerint 1898-ban hagyta el a párizsi műhelyt az Iparművészeti Múzeumban talált hangszer, amelyet a lengyel Zamoyski gróf vásárolt meg. A zongora tőle Szász-Coburg Ágost herceg birtokába jutott, végül Bécsből érkezett Budapestre, Groedel Hermann báró Lendvay utcai palotájába.

Az Iparművészeti Múzeum raktárában felfedezett zongorával egy időben csak két másik darab készült. Az egyiket 1998-ban felújították Párizsban, a másik azonban elveszett, így valódi ritkaság a múzeumban előkerült hangszer - mutatott rá Szilasi Alex.

Jövő szerdán a Generációk találkozása című sorozat indul az Akadémia dísztermében: a Budapesti Vonósok a Frankfurtban dolgozó Fenyő László csellistát hívták meg, aki Johann Sebastian, illetve Carl Philipp Emmanuel Bach, valamint Haydn egy-egy gordonkaversenyét adja elő.

Haydn összes "neves" szimfóniájából kezd október 11-én sorozatot a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok a salzburgi Mozarteum tanára, Rohmann Imre vezényletével.

Holiday for trombon címmel egynapos fúvós fesztivált és mesterkurzust tartanak az MTA termeiben október 18-án. Este Hőna Gusztáv harsonaművész a díszteremben három nemzetközi hírű rézfúvós kollégájával ad koncertet 60. születésnapja alkalmából. A német Marie-Louise Neunecker kürt-, Markus Finkler trombita- és a francia Milliere Gilles harsonaművész lép pódiumra a 25 éves Hőna Kvartettel.

Malcolm Bilson fortepiano esttel örvendezteti meg a közönséget október 29-én Schubert, Beethoven Chopin műveiből. A hónap utolsó napján, mindenszentek előestéjén Bach-kantátákat és motettákat szólaltat meg az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus.

Sánta Zoltán arról is beszámolt, hogy az MTA 10 éve működő klubegyesülete 5 évvel ezelőtt hozta létre félmillió forintos művészeti díját, amelyet szerdán este a nyíregyházi Pro Musica Leánykar vehet át Vizi E. Szilvesztertől, az MTA korábbi elnökétől. Az 1986-ban alakult, számos díjjal elismert kórus vezetője a Liszt Ferenc-, Bartók-Pásztory-, Magyar Örökség és Kossuth-díjas iskolateremtő, Szabó Dénes karnagy.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását