2024. április 29. - Péter

Kulturális Örökség Napjai

A Kulturális Örökség Napjai (KÖN) elnevezésű program Borsod-Abaúj-Zemplénben is egyre népszerűbb, az adatok alapján folyamatosan emelkedik a rendezvényhez kapcsolódó települések és helyszínek száma - tájékoztatta az MTI-t a megyei önkormányzat turisztikai
2008. szeptember 18. csütörtök 15:39 - Hírextra
Gecsei Anikó közölte: míg 2004-ben csupán 14 megyei település 31 programot kínált, az idén 35 településen 93 rendezvénnyel várják a látogatókat.

Hozzátette: tavaly az országos megnyitó ünnepség Sárospatakon volt, ami nemcsak a központi témának volt köszönhető (Haza és haladás - a reformkor és a klasszicizmus építészete), hanem annak is, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye kínálata meghatározó az örökség napok rendezvényein. A megyék között az idén a legtöbb településen programot kínáló megye, de a helyszínek számában is a második.

A részletek kapcsán elmondta: rendkívül színes a választék, hiszen az épületlátogatások mellett koncertek, előadások, kiállítások, gasztronómiai programok, táncbemutatók is találhatók. Két helyszínen a gyermekeknek külön eseményt is ajánlanak: Karcsán Meseudvar, Tokajban pedig Tündérhegy titkai és Mesés Tokaj címmel szerveznek programot.

Arról is beszámolt, hogy a kulturális örökség hétvégéjén a megye számos pontján ingyenes programokon vehetnek részt az érdeklődők, amelyhez a Megyeháza is csatlakozott. Az intézmény kapui ugyan egész évben nyitva állnak, de most lehetőség nyílik arra, hogy idegenvezetővel megtekinthessék a 170 éves épület Dísztermét és Szász-termét. Az épületben félóránként indul vezetett séta szombaton és vasárnap 9 és 15 óra között.

Szeptember 20-án és 21-én Mezőkövesd is várja a vendégeket, ahol a Matyó Múzeumban, a Mezőgazdasági Gépmúzeumban, a Kisjankó Bori Emlékházban és a Hadas alkotóházaiban szerveznek különleges programokat. Szabó Gergely, a helyi önkormányzat szóvivője példaként említette, hogy a matyó fővárosban viseletbemutatót tartanak, ahol a látogatók magukra ölthetik a különleges népművészeti remekeket, emellett megismerhetik a népi mesterségek fortélyait, a gyerekeknek pedig kézműves foglalkozásokat szerveznek.

A Kulturális Örökség Napjain a miskolci Ifjúsági és Szabadidő Házban bepillanthatnak az intézményben működő klubok életébe, így képet kaphatnak a társastáncok tanulásáról, az aerobic órákról, de lesz jógabemutató, drámaóra és a művészetet kedvelők részt vehetnek a Spanyolnátha című művészeti folyóirat őszi lapszámbemutatóján is - közölte Tánczos Tamás, az intézmény vezetője.

Az esztergomi Balassa Bálint Múzeum szombaton 14 órakor, vasárnap 10 órakor történelmi sétát indít Esztergom közép- és török kori emlékeihez. Végiglátogatják a Mattyasovszky-bástyát, Balassa Bálint sebesülésének helyszínét, a Rusztem pasa fürdőt, a Révkapu-tornyot, a Malom-bástyát és Hadzsi Ibrahim dzsámit. A múzeum Mátyás király hadseregét bemutató kiállítása mindkét napon ingyen látogatható. A Goya-Dalí-kiállítás a hétvégén meghosszabbított nyitva tartással, este tíz óráig várja látogatóit a Vármegyeháza Dísztermében.

A komáromi Monostori Erődben kiállítással emlékeznek a Komáromban katonáskodott Hajós Alfrédre, a katona mellett megidézik az építész és az olimpikon alakját is. A Hadtörténeti Múzeum anyagából összeállítva tárlattal emlékeznek a nők helytállására a II. világháborúban és kiállítást szentelnek a első világháborúban hősi halált halt monostori férfiak emlékének.
Az erődben szombaton 14 órától I. világháborús hadijátékot szerveznek lengyel, cseh, osztrák, szlovák, szlovén és magyar hagyományőrző csapatok részvételével.
A
 komáromi Klapka György Múzeumban a Felvidék visszacsatolásáról és történelmi következményeiről nyit meg tárlatot 19-én Szarka László történész, az MTA kisebbségkutató intézetének igazgatója.

Tatabányán Mátyás király korát megidéző reneszánsz ünnepséget tartanak szombaton a Puskin Művelődési Ház előtt, valamint a Szabadtéri Bányászati Múzeum és Ipari Skanzenben. A rendezvényen bemutatják a király kocsiját, lesz reneszánsz játszóház, táncház és piac.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását