2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Megújul a tér

Megújul a győri Széchenyi tér és környezete, az Európai Unió társfinanszírozásában megvalósuló projektre több mint 1,7 milliárd forintot költenek - közölte Borkai Zsolt, Győr polgármestere kedden az MTI-vel.
2008. szeptember 23. kedd 17:53 - Hírextra
A múlt héten kormányszóvivői tájékoztatón jelentette be Molnár Csaba, a gazdasági tárca államtitkára, hogyaz eddigi legnagyobb szabású városrehabilitációs programról döntött a kormány.

Ennek keretében 11 milliárd forintból 6 megyei jogú város - Győr, Kaposvár, Szombathely, Nyíregyháza, Debrecen és Sopron - belvárosa újulhat meg.

Borkai Zsolt, Győr polgármestere az MTI-nek kedden elmondta: a belváros érintett negyedének rehabilitációjára 900 millió forintos támogatást nyertek az Új Magyarország Fejlesztési Tervből a kormány döntése alapján. A kedvező döntésről a hivatalos tájékoztatás még nem érkezett meg Győrbe - jegyezte meg a város első embere.

A projektről elmondta: impozánssá varázsolják a ma meglehetősen elhanyagolt teret, amelyet Közép-Európa legszebb barokk épületsora övez. A régészeti feltárás már megindult, azt követi a közművek cseréje. A tér felújítását jövőre kezdik meg, ehhez minden szükséges engedély az önkormányzat rendelkezésére áll.

Bővül a Széchenyi tér funkciója egyebek között annak révén, hogy élő kapcsolatot létesítenek a tér és a Xántus Múzeum között. Visszakapja korábbi arculatát a Lloyd épülete, földszintjén kávézót is kialakítana az ingatlan bérlője. A tér sarkán lévő Pálffy éttermet is megfiatalítja a tulajdonosa a projekt keretében, a beruházás 30 százalékát az uniós keretből finanszírozzák. A térre szökőkutat építenek, ott teraszokat, pihenőhelyeket alakítanak ki, s a körülvevő épületek homlokzatait felújítják - tette hozzá a polgármester.

A következő hetek, hónapok feladatairól szólva közölte, van még számos feladat. Azt szeretnék elérni, hogy a projekt minden részvevője mielőbb rendelkezzen építési engedéllyel. A programhoz kapcsolódó gazdasági szféra terveihez az engedélyeztetési eljárás most van folyamatban. Az elgondolások szerint a végleges dokumentációkat jövő januárban nyújtják be a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez, és március táján szeretnék aláírni a támogatási szerződést.

Borkai Zsolt az MTI kérdésére válaszolva kijelentette: ha a kormánydöntésben volt annak szerepe, hogy a Széchenyi tér felújítása érdekében összefogott a jobboldali városvezetés és a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács baloldali vezetése, akkor az összefogás eredményes volt.

Az együttműködést tavaly szeptemberben helyszíni sajtótájékoztatón jelentette be Borkai Zsolt polgármester és a fejlesztési tanács akkori elnöke, Molnár Csaba, a gazdasági tárca jelenlegi államtitkára. Ezzel összefüggésben a polgármester hangsúlyozta: a pályázat sikere azt bizonyítja, hogy a pályázat szakszerű és jó volt.

Borkai Zsolt megítélése szerint teljesen mindegy, hogy a győriek kinek tulajdonítják a Széchenyi tér megújítását, a lényeg az, hogy a fejlesztés megvalósuljon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását