2024. május 5. - Györgyi

MSZP-SZDSZ kongresszus

Gyurcsány Ferenc az MSZP rendkívüli kongresszusán vitatná meg pártjával a kialakult politikai helyzetet, miközben Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke az ellenzéki pártokkal és az MSZP-vel is a szakértői kormányról egyeztetne. A két volt koalíciós partner csütört
2008. szeptember 8. hétfő 19:14 - Hírextra
Gyurcsány Ferenc hétfőn, az MSZP évadnyitó frakcióülésén jelentette be, hogy kedden az országos elnökségnek javasolni fogja a párt legmagasabb döntéshozó fórumának összehívását szeptember 27-re, hogy a szocialisták megvitathassák a kialakult politikai helyzetet, és döntsenek a lehetséges irányok közt.

A miniszterelnök szerint pártjának három lehetősége van: vagy egyetért a Fidesszel és támogatja az előrehozott választások kiírását, vagy elfogadja Fodor Gábornak, SZDSZ elnökének ultimátumát és új kormányt állít, vagy megpróbál a jelenlegi kormányt támogatva parlamenti többséget szerezni a Megegyezés programjához. Gulyás József, az SZDSZ Országos Tanácsának elnöke azonban egy hétfői nyilatkozatban gyakorlatilag kizárta a harmadik lehetőség megvalósulását, mert szerinte nincs olyan program, amely mellett az SZDSZ a kisebbségi kormányt kisegítő megállapodást tud kötni.

A nap folyamán Gyurcsány Ferenc néhány órán belül kétszer is értékelte az MSZP-SZDSZ viszonyt. Blogbejegyzésében úgy fogalmazott: veszélybe került az MSZP és az SZDSZ között 1994-ben létrejött stratégiai szövetség, egyre több jel utal arra, hogy ezt az SZDSZ, illetve annak elnöke fel akarja mondani. A miniszterelnök ugyanakkor a frakcióülés szünetében újságíróknak azt is mondta, hogy az MSZP és az SZDSZ egymás stratégiai szövetségesei, és ezt a köztük lévő viták sem kérdőjelezik meg.

A volt koalíciós partnerek között csütörtökön lesz egyeztetés, amelyen az MSZP ötfős delegációját Gyurcsány Ferenc pártelnök vezeti majd. A tárgyalás eredménye azonban kétséges, hiszen a szocialisták a Megyezés című programról, Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke viszont a szakértői kormányról akar tárgyalni, és amint korábban egyértelművé tette, Gyurcsány Ferencet nem fogadnák el egy ilyen szakértői kabinet vezetőjének.

Lendvai Ildikó az MSZP képviselőcsoportjának vezetője ugyanakkor a hétfői frakcióülés azt nyilatkozta, hogy a Megegyezés című programról és a vállalható kompromisszumokról tartja lehetségesnek a tárgyalást az SZDSZ-szel, ezért nem kíván személyi alkukba bocsátkozzon a miniszterelnök személyéről vagy másról a programvita helyett, és erre nem is lát lehetőséget.
Úgy tűnik azonban, hogy a témáról az SZDSZ-en belül sincs egyetértés, hiszen korábban Eörsi Mátyás, az SZDSZ országgyűlési képviselője úgy nyilatkozott, hogy demokráciában nem létezik szakértői kormány, s a pártoknak az ország előtt álló kihívásokról kell tárgyalni.

Hétfőn pedig a liberálisok Komárom-Esztergom megyei szervezetének elnöke, Varga Győző közölte, hogy sem a szakértői kormányt, sem az előre hozott választásokat nem támogatják. Gulyás József, az SZDSZ Országos Tanácsának elnöke ugyanakkor azt mondta, hogy tudomása szerint ez a megyei elnök személyes véleménye, a megyei választmány legutóbbi ülésén ilyen döntés nem születetett.

Gulyás József azt viszont elismerte, hogy "van egyfajta megosztottság az SZDSZ tagságán belül is, vannak olyanok, akik félnek az előrehozott választástól, vannak olyanok, akik kevésbé hisznek abban, hogy egy szakértői kormányt létre lehet hozni".

Fodor Gábor ellenben nyilvánvalóvá tette, hogy az ellenzéki pártokkal - a Fidesszel, a KDNP-vel és az MDF-fel - is a szakértői kormányról egyeztetne. A liberális politikus hétfőn levélben kereste meg Dávid Ibolyát, Orbán Viktort és Semjén Zsoltot, akiknek többek között azt írta, hogy kudarcot vallott Gyurcsány Ferenc kísérlete, a közbizalom és a parlamenti többség helyreállítására, azért közös felelősségük, hogy megoldást keressenek.

Fodor Gábor azonban nem az első, aki az ellenzéki pártokkal egyeztetne, hiszen korábban Dávid Ibolya, az MDF elnöke is "ellenzéki csúcsot" szorgalmazott, amire ugyan mindenki elfogadta a meghívást, de később éppen Fodor Gábor volt az, aki jelezte, hogy számára nem megfelelő az időpont ezen a héten.

Az MDF elnöke közben azt is közölte, nem hisz a szakértői kormányban, míg a Fidesz és a KDNP szerint nem a szakértői kormány, hanem az előre hozott választás a megoldás. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője úgy nyilatkozott, hogy szerinte Gyurcsány Ferenc az MSZP rendkívüli kongresszusának összehívásával szánalmas kísérletet tesz hatalma megtartására.

A frakcióvezető Fodor Gábor levelével kapcsolatban azt mondta: ha kialakították álláspontjukat a levéllel kapcsolatban, válaszolni fognak rá, Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője pedig úgy reagált: Semjén Zsolt pártelnök elmegy a találkozóra akkor is, ha azt az MDF, akkor is ha azt az SZDSZ kezdeményezi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását