2024. május 19. - Ivó, Milán

Gyurcsány rendkívüli MSZP-kongresszus összehívását kezdeményezi

Az MSZP rendkívüli kongresszusának összehívását kezdeményezi szeptember 27-re Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, a párt elnöke - közölte Nyakó István, az MSZP szóvivője hétfőn az MTI-vel.
2008. szeptember 8. hétfő 12:06 - Hírextra
A pártelnök az MSZP évadnyitó frakcióülésén jelentette be, hogy kedden az országos elnökségnek javasolni fogja a párt legmagasabb döntéshozó fórumának összehívását - írta közleményében a szóvivő.

A tájékoztatás szerint a miniszterelnök kezdeményezésének célja, hogy a párt valamennyi szervezete vitassa meg a kialakult politikai helyzetet, illetve döntsön, a lehetséges irányok közül melyiket támogatja, és ennek képviseletére adjon mandátumot.

A miniszterelnök úgy véli, az MSZP-nek három lehetőség közül kell választania.
A közlemény szerint a párt előtt álló egyik lehetséges út, hogy a szocialisták egyetértenek a Fidesszel és támogatják a parlament feloszlatását, azaz az előre hozott választások kiírását.
A második alternatíva az, hogy az MSZP elfogadja Fodor Gábornak, SZDSZ elnökének ultimátumát, és a jelenlegi kormány helyére egy új kormányt állít.

A kommünikében harmadik lehetőségként említik, hogy a szocialisták a jelenlegi kormányt támogatva megkísérelnek a Megegyezés című program végrehajtásához társadalmi és parlamenti többséget szerezni.

Nyakó István közleménye úgy fogalmaz: "a fenti alternatívák más-más utat jelentenek, eltérő lehetőségeket és kockázatokat hordoznak Magyarország számára és számunkra is".

A szóvivő által jegyzett dokumentum kiemeli, hogy az SZDSZ és az MSZP között két ponton van stratégiai vita.

A liberális párt a szociális biztonság rovására is csökkentené az adókat - olvasható a közleményben.

A másik vitás pont, hogy "az SZDSZ elnöke saját pártja helyét a Fidesz és az MSZP közé, mintegy félúton határozza meg, ezzel feladni látszik a jobboldali radikalizmus és populizmus elleni közös küzdelem alapját".

A dokumentum szerint ha a szabad demokraták álláspontja nem változik, akkor belátható időn belül átalakul a magyar politikai térkép.

A kormányfő a beszámoló szerint a frakcióülésen leszögezte, hogy az MSZP és az SZDSZ szövetségének fenntartása továbbra is érdeke Magyarországnak és a szocialista pártnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását