2024. május 2. - Zsigmond

A viták ellenére szövetséges az MSZP és az SZDSZ

A mai helyzetben az MSZP vezetésének morális és politikai kötelessége javaslatot tenni a tagság és a támogatók számára, hogy melyik úton induljon el - ezzel indokolta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke a párt frakcióülésének szünetében hétfőn
2008. szeptember 8. hétfő 14:14 - Hírextra
Ha az MSZP testületei egyetértenek a kongresszus összehívásával, az megnyugtató, mert erre politikát lehet építeni, vagy ha azt mondják, hogy nem kell, mert olyan erős a támogatás, nekem ez is megnyugtató - fogalmazott a kormányfő, aki az MSZP-frakció ülésén szeptember 27-re egy rendkívüli kongresszus összehívását javasolja.

Az MSZP és az SZDSZ egymás stratégiai szövetségesei, ezt a köztük lévő viták sem kérdőjelezik meg - tette hozzá. A miniszterelnök szerint a liberálisokkal folytatott vitáknak azonban tárgyszerűnek kell lenniük, szakpolitikai kérdésekről kell folyniuk, s mentesnek kell lenniük a másik politikájának irányát, stratégiáját illető személyeskedő megjegyzésektől.

Gyurcsány Ferenc közölte, úgy érzi, az MSZP-frakció az eddig lefolytatott vitában határozottan támogatta a Megegyezés programját és a kormányt.

Utalt arra, hogy tavasszal, a koalíció felbomlását követően már javasolta egy rendkívüli kongresszus összehívását, de akkor a pártszervezetek azt mondták, erre nincs szükség, mert erős a miniszterelnök támogatása.

A pártelnök úgy fogalmazott, "a saját programomban, a Megegyezésben és a kormányomban hiszek, mindkettő Magyarország javát szolgálja".

Újra és újra el kell mondania azonban az MSZP-nek és a baloldalt támogató közvéleménynek, hogy ezt a politikát "joguk és kötelességük megerősíteni", vagy ha szükséges: igényelni annak korrekcióját.

"Baloldalon nem vezérelvű párt van, nem a vezérnek van pártja, hanem a pártnak van vezetője, a vezetőnek pedig mindig az a dolga, hogy azon túl, hogy programot és irányt szab, lehetőséget teremt arra, hogy saját tagsága és támogatói ezt befolyásolják" - fogalmazott.

Az MTI azon kérdésére, hogy konzultált-e az országos elnökséggel a kongresszus összehívásáról, Gyurcsány Ferenc azt mondta, a keddi elnökségi ülésen fogja javasolni, hogy kezdeményezzék a kongresszus összehívását.

Egy másik kérdésre a politikus közölte, a rendkívüli kongresszus nem befolyásolja az MSZP szeptember végén induló tisztújítását. Utalt arra, hogy a párt alapszabálya szerint kétévente kötelező egy felmenő rendszerű tisztújító kongresszust összehívni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását