2024. május 13. - Szervác, Imola

Veszélyben az MSZP és az SZDSZ stratégiai szövetsége

Gyurcsány Ferenc szerint veszélybe került az MSZP és az SZDSZ között 1994-ben létrejött stratégiai szövetség, mert a liberálisok a szociális biztonság rovására is csökkentenék az adókat, és Fodor Gábor SZDSZ-elnök saját pártja helyét a Fidesz és az MSZP k
2008. szeptember 8. hétfő 13:18 - Hírextra
A pártelnök az MSZP évadnyitó frakcióülésén jelentette be, hogy kedden az országos elnökségnek javasolni fogja a párt legmagasabb döntéshozó fórumának összehívását szeptember 27-re.
Az MSZP elnöke blogjában azt írta: a Demokratikus Charta (1991-es) megalapítása, majd az 1994-ben megkötött kormánykoalíció nyomán az MSZP és az SZDSZ között stratégiai szövetség jött létre, amely független attól, hogy a két párt éppen kormányon vagy ellenzékben van.

"Ez a szövetség ma veszélybe került, egyre több jel utal arra, hogy ezt az SZDSZ, illetve annak elnöke fel akarja mondani" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Mint írta, e szövetség alapján a gazdaság modernizációja a liberális elvek mentén és a társadalmi igazságosság, mint szociáldemokrata érték figyelembevételével történt. A szövetség alapja volt még az "antidemokratikus, antiparlamentarista, szélsőséges, radikális és populista eszmék és politika elutasítása" is.

Gyurcsány szerint pártjának három lehetősége van: vagy támogatja az előrehozott választások kiírását, vagy új kormányt állít, vagy megpróbál a jelenlegi kormányt támogatva parlamenti többséget szerezni a Megegyezés programjához.

Ez nem csak a párt vezetőinek, még csak nem is az MSZP-nek ügye, hanem az egész magyar baloldal és a szociálliberális oldal ügye - hangoztatta Gyurcsány Ferenc, aki szerint pártja döntése hosszabb távra meghatározhatja az ország jövőjét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását